Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: Jeszcze o drukowaniu zdjęć

Coś już napisał
    Miasto
    Sieć

Domyślnie

A ja mam dużą ochotę pobawić się termosublimacyjnym Canonem CP400. Tutaj nie ma czegoś takiego jak kropki czy braki w nasyceniu. Mam próbne wydruki i zrobiły na mnie duże wrażenie. Ograniczeniem jest format 10x15, ale przy cenie poniżej 200 zł nie bardzo mam się nad czym zastanawiać.
    550D, EFS 18-55 II, EF 85/1.8 USM, Sonnar 3.5/135, Flektogon 2.8/20, Vario-Sonnar 4/80-200

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Termosublimacja jest stosunkowo droga w utrzymaniu...

Pozatym kto tu mowi o kropkach? Kropki to byly piec lat temu
    Podejzewam ze moja IP5000 bedzie produkowala ostrzejsze foty jak drukarki termosublimacyjne. A nasycenie? Tez mi sie nie wydaje zeby jakies braki mialy byc w tej materii.
    ...

Coś już napisał
    Miasto
    Sieć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Termosublimacja jest stosunkowo droga w utrzymaniu...
    Dlaczego?
    Pozatym kto tu mowi o kropkach? Kropki to byly piec lat temu
    Podejzewam ze moja IP5000 bedzie produkowala ostrzejsze foty jak drukarki termosublimacyjne. A nasycenie? Tez mi sie nie wydaje zeby jakies braki mialy byc w tej materii.
    Kropki są nadal tylko ... mniejsze
    Nasycenie i kolory - masz takie jak z dobrego labu? Bo z CP400 nie ma z tym żadnego problemu. Ostrość, trudno stwierdzić bez porównania. Ja nie bardzo mam się do czego przyczepić.
    550D, EFS 18-55 II, EF 85/1.8 USM, Sonnar 3.5/135, Flektogon 2.8/20, Vario-Sonnar 4/80-200

Miasto
    USA

Domyślnie

Nie chodze do labow

Kropki z atramentowek juz dawno staly sie tak male ze nie ma z nimi problemu. Obecnie moge nawet stwierdzic ze atramentowki dzieki swoim malym kropkom maja przewage nad labami czy termosublimacja jesli chodzi o rozdzielczosc, a co za tym idzie o drobne detale.

Do niedawna termosublimacja miala ta zalete ze byla w stanie drukowac plynne przejscia... Jak ktos sie wczyta jak to dziala zauwazy ze tam z definicji kolory sie zlewaly z tym co bylo obok, co dawalo bardzo plynne przejscia kolorow. Atramentowki z czasow kiedy termosublimacja miala sens byly w fazie wczesnej kropkozji i nie mialy startu jesli chodzilo o druk fotografii. Mimo malej efektywnej rozdzielczosci termosublimacja dawala bardzo dobre rezultaty.

Dzisiaj atramentowki juz nie strasza kasza kropek i schodowatymi przejsciami kolorow nawet na delikatnie nasyconych elementach. Za to kopia termosublimacje i laby extra rozdzielczoscia. Ktos sie moze klucic ze przy wielkich powiekszeniach wyleza te kropki... Pewnie... Z mikroskopem to nawet wlokna papieru. Ale to juz dawno jest ponad rozdzielczosc pojedynczych pixeli i ponad to co da sie wycisnac z labu...

Moze kiedys zrobie dokladne porownanie lacznie z wglebieniem sie w strukture tego co wylazlo na papierze... Znalazlem w okolicy dobrego frontiera z kumata obsluga... Ale do tej pory wiekszosc ludzi ktorzy drukowali w labach i na dobrych atramentowkach twierdzi ze te drugie daja lepsze efekty zarowno pod wzgledem kolorow jak i rozdzielczosci.

A nasycenie? Tak samo jak moja atramentowka nie ma problemu z soczysta smolista czernia i krwista czerwienia tak samo i termosublimacja i lab musi sobie z tym radzic. To nie jest przepasc... Roznice bardziej zaleza od odpowiedniego ustawienia jak przewagi technologii. Tak samo jak ktos zj... ustawienia w sterownikach i bedzie mial za jasne zdjecia tak samo mozna z labu miec zolta kasze. Nie masz obecnie szans na odroznienie skad pochodzi odbitka majac w rece kilka poprawnie wykonanych z roznych zrodel.

A co do kosztow? Atramentowka uwzgledniajac koszt papieru i atramentu wychodzi taniej co najmniej 1/3 jak termosublimacja. Do tego moge sobie strzelic a4 na sciane
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 22-05-2005 o 18:50
    ...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...Dzisiaj atramentowki juz nie strasza kasza kropek i schodowatymi przejsciami kolorow nawet na delikatnie nasyconych elementach....
    Nawet zrobiłem taki test - w PS wymalowałem gradient, 3 paski RGB i 3 CMY - na fotce wielkości A6 (105x148mm) nie widać żadnego ząbkowania. Przejscie jest zupełnie płynne. Powiedziałbym nawet, że na monitorze trochę ząbkuje a na papierze nie. (ip5000 - papier Kodak Ultima Photo)

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

...Jesli kupowac to IP4000 albo IP8500... 6000 nie ma sensu bo tego nie widac. Ja mam osobiscie IP5000, bo jest czarna
    Jeszcze jedno pytanie zanim pobiegne w podskokach do sklepu
    Wg info producenta, drukarki te przeznaczone sa do papierow o gramaturze 64-105 g/m^2 Jedynie w przypadku oryginalnych nośników (?) Canona możliwe jest użycie papieru o gramaturze do 273 g/m^2
    Co to oznacza w praktyce? Czy użytkownik naprawdę skazany jest na oryginalny papier foto Canona?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    ....Jedynie w przypadku oryginalnych nośników (?) Canona możliwe jest użycie papieru o gramaturze do 273 g/m^2
    Co to oznacza w praktyce? Czy użytkownik naprawdę skazany jest na oryginalny papier foto Canona?

Hmmmm... nie doczytałem tego w instrukcji i na oryginale C robilem niewiele. Wiekszosc to Tetenal i Kodak Ultima (240 i 270g/m2). U mnie działa po wydrukowaniu ok 1000 fotek nie ma żadnego problemu z gramatura papieru. To "tylko" C to musi być letka przesada. Inni też potrafią zrobić niezły papier :-)

Janusz

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    To "tylko" C to musi być letka przesada. Inni też potrafią zrobić niezły papier :-)
    Tak dokładnie myślałem
    Czy potrafisz bardzo z grubsza oszacować wydajność tuszu (dla fomatu A4, czy A5, jak wolisz)?

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

IP6000 ktore ma dwa kolory extra (jasniejsze C i M) drukuje identycznie jak IP5000. IP5000 drukuje praktycznie identycznie jak 4000 (w sumie jedynie ma przewage rozdzielczosci i mniejsze krople). IP3000 odstaje do tylu, ma problemy z nasycaniem kolorow, generalnie rozjasnia zdjecia, ale tam nie ma czarnego do foto a jedynie do dokumentow.
    No to jeszcze pytanie a'propos tego dodatkowego kartridża do dokumentów.
    Skąd drukarka wie, że drukuje fotografię, a nie dokument? Innymi słowy - jeśli będzie drukowała fotografię cz.-b., to z jakiego ładunku czarnego atramentu będzie korzystała?

Miasto
    USA

Domyślnie

Wg info producenta, drukarki te przeznaczone sa do papierow o gramaturze 64-105 g/m^2 Jedynie w przypadku oryginalnych nośników (?) Canona możliwe jest użycie papieru o gramaturze do 273 g/m^2
    Co to oznacza w praktyce?
    Mniej wiecej to ze Canon podobnie jak HP chce zarobic nie tylko na drukarce ale i na dodatkach

Do tej pory wciskam w drukarki co tylko sa w stanie silnikiem zawinac na rolce (kto by tam czytal instrukcje)... Problem jest z pociagnieciem niektorych grubszych i sliskich papierow z dolnego podajnika (zawija o 180 stopni jak hp), ale z gornego do tej pory drukowalem na wszystkim i szlo... A dolny napakowalem zwyklym papierem...

W instrukcjach to rozne dziwne rzeczy pisza... Jak dla przykladu temperatura w ktorych to "niby" dziala

No to jeszcze pytanie a'propos tego dodatkowego kartridża do dokumentów.
    Skąd drukarka wie, że drukuje fotografię, a nie dokument? Innymi słowy - jeśli będzie drukowała fotografię cz.-b., to z jakiego ładunku czarnego atramentu będzie korzystała?
    To juz sterownik o tym decyduje zapewne... Skoro rastruja fonty na poziomie sterownika/drukarki to zapewne do tego tez stosuja czarny dokumentowy. A bitmapy pewnie z kolorow...

Trzeba by druknac pare kombinacji i zobaczyc jak sie ukladaja kropki... Przy dobrym makro kilka do jednego albo na skanerze @ set dpi juz widac Potem w domu (jak bedzie czas) sprawdze co i jak, bo drukowalem b&w na pare sposobow... Na jednej bylo widac sieczke kropek cmyk, ale nie pamietam jakie ustawienie sterownika tam bylo (b&w czy kolor) bo nie to sprawdzalem.

Generalnie jak mowie... Zapewne decyzja zapada jeszcze w kompie na podstawie tego co jest aktualnie drukowane, ale raczej nie na podstawie kolorow jakie to posiada.
    ...

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów