Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Zoombrowser a punkt (obszar) ustawienia ostrości

Domyślnie ZoomBrowser - Show Auto Focus Points

Mam pytanie dotyczące wyświetlania aktywnych punktów AF w programie ZoomBrowser. Na części zdjęć nie wyświetlane jest żadne aktywne pole AF. Co może być tego przyczyną ? AF raczej zadziałał ...

Coś już napisał
    Miasto
    Tranemo/Ińsko

Domyślnie

może wyłączony był af i jechałes na m , a może po obróbce znikają a widac je w raw'ach tak mi się wydaje..nie pamiętam musiałbym to sprawdzic albo Ty to zrób.. Ja raczej pamiętam gdzie ustawiałem ostrośc a gdzie jest faktycznie..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez migawka Zobacz posta
    może wyłączony był af i jechałes na m , a może po obróbce znikają a widac je w raw'ach tak mi się wydaje..nie pamiętam musiałbym to sprawdzic albo Ty to zrób.. Ja raczej pamiętam gdzie ustawiałem ostrośc a gdzie jest faktycznie..
    Ehhh... Rzeczywiście miałem przełączone w aparacie na MF

AK1
    Guest

Domyślnie Zoombrowser a punkt (obszar) ustawienia ostrości

Witam!
    Ponieważ dotykający problemu wątek (kropka w centrum kadru) został zamknięty (potraktowany jako trollowanie) pytam w dziale softu. Nie jestem sprzętowym maniakiem ale chciałbym świadomie korzystać ze sprzętu i softu, który go obsługuje. W G9 w jednym z trybów przeglądania, aparat prostokącikiem pokazuje obszar na który ustawiono ostrość. Zatem w pliku jest zapisana ta informacja. Chciałbym mieć tę możliwość przeglądając zdjęcia na kompie.
    Nie znalazłem tej możliwości w zestawie Zoombrowser EX 6.0 + G9.
    Stąd moje pytania:
    1. Czy ZB 6.0 EX podaje taką informację, a jeżeli tak to jak ją odszukać? (w manualu nic nie znalazłem)
    2. Jeżeli jest to problem wersji softu to który to potrafi? (już wiem, że potrafi ZB 6.1.1)

pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Trochę uściślę: program nie pokazuje w którym miejscu byla ustawiona ostrość, tylko sensor którym byla ustawiona ostrość. To czasem spora różnica ze względu na świadome lub nieświadome przekadrowanie.

AnitaKraft
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AK1 Zobacz posta
    Witam!
    Ponieważ dotykający problemu wątek (kropka w centrum kadru) został zamknięty (potraktowany jako trollowanie) pytam w dziale softu. Nie jestem sprzętowym maniakiem ale chciałbym świadomie korzystać ze sprzętu i softu, który go obsługuje. W G9 w jednym z trybów przeglądania, aparat prostokącikiem pokazuje obszar na który ustawiono ostrość. Zatem w pliku jest zapisana ta informacja. Chciałbym mieć tę możliwość przeglądając zdjęcia na kompie.
    Nie znalazłem tej możliwości w zestawie Zoombrowser EX 6.0 + G9.
    Stąd moje pytania:
    1. Czy ZB 6.0 EX podaje taką informację, a jeżeli tak to jak ją odszukać? (w manualu nic nie znalazłem)
    2. Jeżeli jest to problem wersji softu to który to potrafi? (już wiem, że potrafi ZB 6.1.1)

pozdrawiam
    Podeślij mi jakieś zdjęcie z G9 to sprawdze czy w wersji ZB 6.1.1 będzie wskazany sensor który ustawił ostrość.

AK1
    Guest

Domyślnie

Witam ponownie!
    Sprawa się wyjaśniła. Ściągnąłem pliki z lustrzanek 350D i 400D (rawy i jpegi) i moja wersja ZB 6.0 EX pokazuje na nich aktywne sensory ostrości. Czyli nie jest to sprawa ZB a celowego "zubożenia" plików z G9. Ikona: "pokaż aktywne punkty autofocusa" na plikach z G9 jest niestety nieaktywna
    AnitaKraft dzięki za zainteresowanie, podeślę plik.
    pozdrawiam

AnitaKraft
    Guest

Domyślnie

Sprawdziłam z przesłanym przez Ciebie zdjęciem. Rzeczywiście opcja "Show Auto Focus Points" jest niedostępna.

Uprawnienia umieszczania postów