Mam pytanie dotyczące wyświetlania aktywnych punktów AF w programie ZoomBrowser. Na części zdjęć nie wyświetlane jest żadne aktywne pole AF. Co może być tego przyczyną ? AF raczej zadziałał ...
Mam pytanie dotyczące wyświetlania aktywnych punktów AF w programie ZoomBrowser. Na części zdjęć nie wyświetlane jest żadne aktywne pole AF. Co może być tego przyczyną ? AF raczej zadziałał ...
może wyłączony był af i jechałes na m , a może po obróbce znikają a widac je w raw'ach tak mi się wydaje..nie pamiętam musiałbym to sprawdzic albo Ty to zrób.. Ja raczej pamiętam gdzie ustawiałem ostrośc a gdzie jest faktycznie..
Witam!
Ponieważ dotykający problemu wątek (kropka w centrum kadru) został zamknięty (potraktowany jako trollowanie) pytam w dziale softu. Nie jestem sprzętowym maniakiem ale chciałbym świadomie korzystać ze sprzętu i softu, który go obsługuje. W G9 w jednym z trybów przeglądania, aparat prostokącikiem pokazuje obszar na który ustawiono ostrość. Zatem w pliku jest zapisana ta informacja. Chciałbym mieć tę możliwość przeglądając zdjęcia na kompie.
Nie znalazłem tej możliwości w zestawie Zoombrowser EX 6.0 + G9.
Stąd moje pytania:
1. Czy ZB 6.0 EX podaje taką informację, a jeżeli tak to jak ją odszukać? (w manualu nic nie znalazłem)
2. Jeżeli jest to problem wersji softu to który to potrafi? (już wiem, że potrafi ZB 6.1.1)
pozdrawiam
Trochę uściślę: program nie pokazuje w którym miejscu byla ustawiona ostrość, tylko sensor którym byla ustawiona ostrość. To czasem spora różnica ze względu na świadome lub nieświadome przekadrowanie.
Witam ponownie!
Sprawa się wyjaśniła. Ściągnąłem pliki z lustrzanek 350D i 400D (rawy i jpegi) i moja wersja ZB 6.0 EX pokazuje na nich aktywne sensory ostrości. Czyli nie jest to sprawa ZB a celowego "zubożenia" plików z G9. Ikona: "pokaż aktywne punkty autofocusa" na plikach z G9 jest niestety nieaktywna
AnitaKraft dzięki za zainteresowanie, podeślę plik.
pozdrawiam
Sprawdziłam z przesłanym przez Ciebie zdjęciem. Rzeczywiście opcja "Show Auto Focus Points" jest niedostępna.