SemantykąZamieszczone przez Gregg
![]()
Moglbys Vitez rozwinac? Bo chyba 3 Kelwiny i 3 stopnie Kelwina znaczy to samo?
Tym, że coś takiego jak "stopnie Kelvina" nie istnieje (podobnie jak nie istnieją "stopnie" Ampera, Volta, itd. Poprawną jednostką są Kelviny. Ludzie bardzo często per analogia ze skalą Celsiusza i Farenheita używają błędnie słowa "stopnie", podzczas gdy jednostka miary jest 1 Kelvin (1K).Zamieszczone przez Gregg
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kelwin
Pentax K-5 II, Leica M9
Jeśli "3 kilogramy" i "3 stopnie kilograma" oznacza to samo, to ja w zasadzie nie mam nic więcej do dodania ;-)Zamieszczone przez gonzo44
Pentax K-5 II, Leica M9
ROTFLZamieszczone przez Arkan
Ale w powszechnym uzyciu jest pojecie stopni Kelwina (przypominam ze nie jestesmy na forum fizykow ;-) ), wiec nie wiem co probojecie udowodnic, a czepiacie sie o kazde slowo, o kazde przejezyczenie i nawet mala nie scislosc ktora nie ma najmniejszego zwiazku z tematem.
Nie jestem fizykiem, i nie czepiam się o nic. To Ty zadałeś pytanie, na które uzyskałeś odpowiedź. Nie podoba się odpowiedź - trudno. Nikt dla usankcjonowania Twojej niewiedzy nie będzie zmieniał faktów.Zamieszczone przez gonzo44
Pentax K-5 II, Leica M9
Nie w powszechnym uzyciu a w twoim mniemaniu.Zamieszczone przez gonzo44
Jest to zwykly blad, i to ze ludzie w niewiedzy popelniaja ten blad wcale nie usprawiedliwia mowienia tak "bo wszyscy mowia".
I my sie wcale nie czepiamy tylko prostujemy blad - to ty jestes nadwrazliwy na to, ze ktos smie cie poprawiac![]()
Jedno zaprzecza drugiemuZamieszczone przez Vitez
To nie wiedziałem, ż enie można robić zdjec w pionie BEZ gripa !!Zamieszczone przez Mac
A co do dyskusji o Kelvinach... to że nie jesteśmy na forum fizyków, nie oznacza, ze nie powinniśmy się wyrażać poprawnie. Jak nie ma stopni kg, tak nie ma stopni Kelvina. I po temacie.
To taki sam błąd jak pisać z błędami. Czyrz nie mam racji pisząłc te słowa, przecierz szlag by wszystkih trafił gdyby karzdy walił takie byki, chociarz z merytoryczną zawartością nie mają nic wspulnego![]()