Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 115

Wątek: Sigma 150-500 i 120-400 z OS - opinie

Dopiero zaczyna Awatar pedro
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

W jednym z linków podanych przez Gwozdzt znalazłem taką oto adnotację.

"W razie użycia tego obiektywu z lustrzankami cyfrowymi o matrycy większej niż format APS-C lub z lustrzankami na film 35mm, wystąpi efekt przysłaniania."

O co tu właściwie chodzi? Tak z polskiego na nasze. Ponieważ fotografuję analogami (jakoś nie mogę przekonać się do cyfry) i szczerze mówiąc nie bardzo wiem czy do analoga są one przydatne.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pedro Zobacz posta

"W razie użycia tego obiektywu z lustrzankami cyfrowymi o matrycy większej niż format APS-C lub z lustrzankami na film 35mm, wystąpi efekt przysłaniania."

O co tu właściwie chodzi? Tak z polskiego na nasze. Ponieważ fotografuję analogami (jakoś nie mogę przekonać się do cyfry) i szczerze mówiąc nie bardzo wiem czy do analoga są one przydatne.
    To znaczy że nie są - a przynajmniej nie w całym zakresie ogniskowych, ponieważ nie kryją kółka obrazowego o średnicy 44mm (klatka filmu 35mm)

Bywalec Awatar piotrgr
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Raczej pomyłka na stronie bo to nie są obiektywy przeznaczone do lustrzanek z cropem, te Sigma oznacza DC

Miasto
    Lublin

Domyślnie

No chyba jednak tylko do cyfrówek. Poczytajcie tutaj

Coś już napisał Awatar mmosk
    Miasto
    Warszawa / Puławy

Domyślnie

Tu takze niczego nie ma. a te obiektywy sa do pelnych klatek. Oznaczenie DC jest do nepelnoklatkowych a DG to tylko oznacza konstrukcje i dodatkowe powloki na soczewkach.
    Mateusz Moskalik
    http://www.arktyka.org.pl, http://www.wild-arctic.eu
    Canon 5D + obudowa Ikelite + Ikelite DS51, Sigma 24/1.8 EX, Sigma 70-200/2.8 EX, statywy GIOTTO's, plecaki Lowepro, skrzynie transportowe PELI

Bywalec Awatar piotrgr
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Tu link do informacji o 120-400 na stronie procudenta. Z wykresu MTF wynika, że na 100% do FF.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Nie wynajduj na siłe problemów!

Informacji, parametrów, specyfikacji itp. szukamy przede wszystkim na stronach producenta danego sprzętu i nie obchodzi nas, jakie bzdury wypisuje ten czy inny sklep albo jakiś nawiedzony lub niechlujny sprzedawca z Allegro.

Jednym zdaniem: w sklepach i serwisach aukcyjnych nie szukamy informacji o produkcie, tylko o jego cenie.

a wracając do kompatybilności obiektywów Sigmy producent opisuje to na swojej stronie:
    (PL) http://www.sigma-foto.pl/?q=node/5
    (EN) http://www.sigmaphoto.com/lenses/lenses.asp

w skrócie:

- obiektywy bez oznaczenia DG lub DC to starsze szkła wyprodukowane z myślą o aparatach analogowych. Współpracuja w zasadzie ze wszystkimi aparatami (kliszaki, cyfrówki APS-C oraz FullFrame), jedyny problem to mogący się pojawić ERR99, którego prawdopodobieństwo wzrasta im starszy obiektyw.

- DG to obiektywy zaprojektowane z myślą o aparatach cyfrowych (powłoki), co absolutnie nie przeszkadza im poprawnie pracowac na kliszach; charakteryzują się więc największą kompatybilnością, współpracują ze wszystkim (kliszaki, cyfra APS-C oraz FF) a ponadto nie występuje problem ERR99.

- DC obiektywy o zmniejszonym polu obrazowania, przeznaczone zasadniczo tylko do aparatów cyfrowych z małą matrycą (ale niewykluczone, że do kliszowego APS też by pasowały?)

obydwa obiektywy z niniejszego wątku:
    120-400mm F4.5-5.6 DG APO OS HSM
    150-500mm F5-6.3 APO DG OS HSM
    producent oznaczył jako DG, zatem nadaja się do każdego rodzaju aparatu (oczywiście w zakresie danego mocowania).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Gwozdzt
    Ja nie szukam na siłę problemów, a cytat "W razie użycia tego obiektywu z lustrzankami cyfrowymi o matrycy większej niż format APS-C lub z lustrzankami na film 35mm, wystąpi efekt przysłaniania." zaczerpnąłem właśnie z linku podanego przez CIEBIE.
    Ale dziękuję Ci za wszelkie informacje, tym bardziej, że wydaje się iż masz słusznego. Zastanawiająca jest natomiast sprzeczność na stronie SIGMY. Nie sądzisz??

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Ja nie szukam na siłę problemów,
    podpieranie sie amazon.com to tak jakbyś u nas wyrabiał sobie zdanie o sprzęcie na podstawie informacji od sprzedawcy w EMPiKu :-)

a cytat "W razie użycia tego obiektywu z lustrzankami cyfrowymi o matrycy większej niż format APS-C lub z lustrzankami na film 35mm, wystąpi efekt przysłaniania." zaczerpnąłem właśnie z linku podanego przez CIEBIE.
    Zastanawiająca jest natomiast sprzeczność na stronie SIGMY. Nie sądzisz??
    Zwykłe niechlujstwo. Ktoś coś tworzył metodą copy/paste i nawet nie przeczytał do końca co mu wyszło :-? Na zagranicznych stronach tego błędu nie ma.

Jednak jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości, to otwórz sobie powiększone zdjęcia tych obiektywów. Na obudowie jest napisane "DG", a co to znaczy nie będę powtarzał, bo chyba nie ma dwuznaczności.

Ale dziękuję Ci za wszelkie informacje, tym bardziej, że wydaje się iż masz słusznego.
    Prosze bardzo :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Wlasnie zamowilem 120-400. Bedzie u mnie w czwartek.
    Po weekendzie wkleje jakies fotki.
    Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów