Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 115

Wątek: Sigma 150-500 i 120-400 z OS - opinie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Hmmm. Ogolnie mysle nad kupnem Sigmy 150-500, jednak zaciakwil mnie ten tamron, a tak wogole on nie ma stabilizacji?? Z tego co widze, to takze nie ma wewnetrznego ogniskowania i wyciaga sie podczas zmiany ogniskowej.
    Szkoda, ze nie ma recki na optyczne.pl
    Lepiej dozbierać do EF 100-400.
    T200-500 (miałem, używałem, nie mam) - nie ta klasa.
    Wchodząc w stałoogniskówkę musisz być świadom wad i zalet podejścia.
    Jeśli jednak podejście do IQ jest bezkompromisowe, to obiektywy stałoogniskowe w zasadzie stanowią jedyne wyjście.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 10-11-2008 o 16:57

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kasowo nie wyrobie na cos lepszego. Sigma 150-500 wydaje sie najlepszym rozwiazaniem. za 3k mam juz nowy, no i ma stabilizacje
    Sampli sporo widzialem i sa naprawde ok.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Będę bardziej radykalny w swojej opinii i stwierdzę, że obie tytułowe Sigmy to wyrzucone pieniądze. Z telezoomów Sigmy warta uwagi jest 100-300/4, Bigma, Sigmonster. Osobiście wolałbym też używanego Canona 100-400 niż tę Sigmę. Zwłaszcza, że w Canonach możesz przebierać, w przypadku Sigmy nie będziesz mieć takiej możliwości. I co tu dużo mówić, L-ki są też trwalsze od Sigm, nawet tych EX...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    I co tu dużo mówić, L-ki są też trwalsze od Sigm, nawet tych EX...
    tak sie sklada ze jedna eLka juz mi sie posypala i ma wlasnie wymianiany caly af podczas gdy sigma dalej hula, pomimo ze jest rok starsza.. dlatego nie przesadzalbym z ta trwaloscia elek - wszystko sie moze popsuc a mity o "niezawodnych elkach" mozna miedzy bajki wlozyc.. to tylko kwestia szczescia..

z tego tez powodu, uzywanego szkla bym nie kupil.. teraz ze spokojna glowa czekam az z zytniej wroci moja 400'tka, zamiast zastanawiac sie ile bym musial zaplacic za naprawe i ile bym zyskal/stracil gdybym od razu kupil nowe szklo..

Sigma 150-500 wydaje sie najlepszym rozwiazaniem....
    Sampli sporo widzialem i sa naprawde ok.
    no to juz wiesz co robic :-) .. chyba ze sie dasz przekonac do 400 5,6 bo to szklo ma w sobie to cos, czego brak "zoomom" :-)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 10-11-2008 o 23:32

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

a tak wogole on nie ma stabilizacji?
    Nie. Tamron w swoich szkłach stabilizacje oznacza symbolem VC, skoro jednak tego tutaj nie ma, to i stabilizacji pewnie brak.

Z tego co widze, to takze nie ma wewnetrznego ogniskowania i wyciaga sie podczas zmiany ogniskowej.
    Wg cyfrowych.pl pełna nazwa tego szkła brzmi:

Tamron 200-500mm f/5.0-f/6.3 SP Di LD IF

Z innej strony czytamy:

Oznaczenia na obiektywach Tamron:

IF - (Internal Focus) ustawianie ostrości dokonywane jest wewnętrznymi soczewkami, przez co unika się zmiany długości obiektywu podczas tego procesu.

..Skąd więc masz info o braku wewnetrznego ogniskowania?:wink:

PS: Teraz bardzo zręcznie się wymigam od odpowiedzialności za powyższe inforamcje cytując stopkę Paenki:

"Tzn. tak mówi teoria, o praktykę mnie nie pytajcie"
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

tyryt tyty
    Guest

Domyślnie

Ja sam się zastanawiam na 120-400...ale to może kiedyś albo nazbieram na coś lepszego
    Ale co do tamrona to tu nie wygląda na taki...może ostrośc ustawia w środku ale nie ogniskową to się na bank zmienia, w dodatku na ładną armatę
    http://www.photozone.de/canon-eos/29...report--review

Pełne uzależnienie

Domyślnie

hmm.. A Sigma 80-400 mm f4.5-5.6 APO EX DG OS ? Jak sie ona ma do Canona 100-400 oraz Sigmy 150-500?? Wie ktos? :/

Pełne uzależnienie

Domyślnie

^##Prosze Polaczyc te dwa posty##^

http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=535008
    Kilka ciekawych porownan Canon 100-400 VS Sigma 150-500.

Mysle, ze zainteresuje to osoby myslace nad zakupem sigmy

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Kilka ciekawych porownan Canon 100-400 VS Sigma 150-500.
    że się tak podłączę.. Miałem akurat dzisiaj przyjemnośc pobawić się Canonem 100-400 (ale tylko testowo w sklepie, więc bez rewelacji) Ostrzy ładnie, manualnie, na AF, (przynajmniej dali mi dobry egzemplarz), IS w porządku, generalnie jeśli chodzi o ptyke wszystko było ok. Ale co do wygody operowania, to to było najgorsze szkło, jakie miałem do tej pory w łapie.. Pompka jakoś nie chcala chodzić płynnie, zacinała się, ogólnie uważam, że sposób zmiany ogniskowej jest tutaj bardzo niewygodny. Do tego jesli mamy bawic się z manualnym ustawianiem ostrości, to dochodzi kolejny problem.. Nie wiem w sumie co szkodziło, żeby Canon zastosowal tu tradycyjne ogniskowanie pierścieniem (zarówno ostrość, jak i długośc ogniskowej).

Oczywiscie nie chcę nikogo zniechęcać do kupna tego słoika, ale osobiscie uważam że jest dośc niewygodne. Możliwe, że to kwestia przyzwyczajenia, a ja "pompkami" się jeszcze nie bawiłem. Btw, czy są inne szkła, w których tak zmienia się ogniskową?
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec Awatar Dilbercik
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a zwolniles pierscien do ruszania pompki ?
    pierscieniem nie zmienisz tak szybko ogniskowej jak pompka....
    Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów