Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 77

Wątek: Czy warto zamienić T17-50 na C 17-55?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Tamron 17-50 VS czy Canon EFs 17-55/2,8 IS

Witam,
    Zastanawiam się nad kupnem 1 z tych 2 obiektywów, ale nie mogę się zdecydować...
    1. Tamron dużo tańszy.., ale głośny itp.
    2. Canon różne opinie o awaryjności, plastik itp.
    Obiektyw ma być do C 40D.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie mogę już edytować posta, proszę moderatora o zmianę oczywiście nie VS a VC
    Ostatnio edytowane przez marcinmarg ; 01-07-2010 o 14:23 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinmarg Zobacz posta
    Witam,
    Zastanawiam się nad kupnem 1 z tych 2 obiektywów, ale nie mogę się zdecydować...
    1. Tamron dużo tańszy.., ale głośny itp.
    2. Canon różne opinie o awaryjności, plastik itp.
    Obiektyw ma być do C 40D.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie mogę już edytować posta, proszę moderatora o zmianę oczywiście nie VS a VC
    Jeżeli stać Cię na 17-55 canona, to nie zastanawiaj się.

Bywalec
    Miasto
    Racibórz-Schoonhoven

Domyślnie

Wszystko się psuje kiedyś . Czytałeś o kilku przypadkach awaryjności. A kilkaset obiektywów działa bez problemu. Tak jest z każdym szkłem na jakie sie zdecydujesz. Spytaj Vitez-a. Ma 17-55 od bodajże 3 lat i nic, wszystko oki. Ja mam je od 2.5 roku. Także nie narzekam. Chociaż nie ukrywam, że ,muszę je oddać do przeczyszczenia. Pustynia w Egipcie zostawiła swój mały ślad za przednią soczewką. W sumie to moja wina. Trzeba było pamiętać o filtrze UV a nie zostawiać go w szufladzie :P
    fotografia
    akwarystyka

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Mam ten obiektyw (c17-55/2.8IS) około 3 lat, do tej pory działa bez problemu,bez żadnych awarii, nie ma zadnych pyłków za przednią soczewką (nawet po wizycie na pustyni w Egipcie).
    pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

Canon lepszy, ale jak nie potrzebujesz bardzo szybkiego (choć nie zawsze celnego) AF, to Tamron też jest fajnym szkłem. Mam canona i jestem zadowolony, ale teraz jak bym kompletował zestaw to chyba bym wolał kupić tamrona + jakieś inne szkło (różnica w cenie to 1500 zł i można za to fajną stałkę kupić albo używane tele).
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Miałem ten sam problem, ale z racji tego, że zajmuje sie robieniem zdjęć amatorsko zdecydowałem sie na Tamrona 17-50 + C50/1,8 + Sigma 70-300. Wszystko to zakupiłem w cenie Canona EFs 17-55/2,8 IS i jestem zadowolony, bo mam większy wybór.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ehh, mam już C50/1.8 i T 70-200 również zajmuje się w pełni amatorsko robieniem zdjęć

Coś już napisał Awatar Jedrzej79
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Canon 17-55 moim zdaniem jest bardzo mało opłacalnym szkłem (drogi!!!). Nigdy bym nie dał tyle za szkło do cropa. W tej cenie można mieć 2 dobre szkła. Proponuje Tamrona 17-50 2.8, a jak chcesz mieć lepiej wykonane szkiełko porównywalnej jakości to sigma 18-50 2.8.
    Canon, Sigma, Tamron, Manfrotto ...

Sprzedam: Sigma 18-50 2.8 EX DC Macro, Grip BG-E3 do 400D.

Dopiero zaczyna

Domyślnie .

Jakiś czas miałem (pożyczonego) Tamrona 17-50 i AF nie bardzo się sprawdzał jak dla mnie (np. dość często nie trafiał) - zastanawiam się nad jego kupnem bo cena jest dużo tańsza od Canona. Teraz pytanko czy AF w Canonie jest zauważalnie sprawniejszy?

Początki nałogu

Domyślnie

Ja zdecydowałbym się na tamrona, ale kupionego od kogoś, kto sprawdza przed sprzedażą(nie chce robić reklamy, ale większość na tym forum wie, że od C
    Miałem poprzednio 2 tamrony 17-50 kupione z 2 ręki, w końcu zdecydowałem się na kupno nowego i nie żałuję, a przy tym się dziwię, że jednak rozrzut jakościowy tych szkieł jest duży. Polecam więc T17-50 z pewnego źródła. Ten egzemplarz, który obecnie mam jest niesamowicie ostry, AF trafia jak trzeba i jest, jak dla mnie, wystarczająco szybki. Przy zakupie nowego obiektywu ważne jest też to, że na tamrona są 24 miesiące gwarancji, na canona najczęściej tylko 12.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów