Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 77

Wątek: Banki danych vs. kilka kart.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Planuję wyjazd na 2 tygodnie i miałem podobny dylemat karty CF czy data bank ? Po przeanalizowaniu cen dobrych databanków zdecydowałem się na kilka kart mam razem ponad 20 GB i myślę ,że obskoczę spoko z tą pojemnością jakieś 2 tys. fot:-D .
    Obecnie koszt i pewność kart CF jest moim zdaniem dużo lepsza ( databank łatwo uszkodzić w podróży), używam głównie kart CF 4 GB ze względu na bezpieczeństwo.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    No i fajnie, tylko że CF zacznie powoli znikać z rynku, że tak powiem formuła się wyczerpała. A i pojemnościami nie zachwycają.
    A skąd ta opinia?

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    databank łatwo uszkodzić w podróży
    Databanki są z założenia projektowane jako urządzenia przenośne, które mają wytrzymać ciągłe "niedogodności podróżowania" i wcale nie tak łatwo przy "normalnym" użytkowaniu je uszkodzić. Oczywiście jeżeli kryterium wyboru ma być wytrzymałość mechaniczna a co za tym idzie minimalizacja uszkodzeń jakie mogą powstać podczas użytkowania to zdecydowanie wygrywają karty.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Databanki są z założenia projektowane jako urządzenia przenośne, które mają wytrzymać ciągłe "niedogodności podróżowania" i wcale nie tak łatwo przy "normalnym" użytkowaniu je uszkodzić. Oczywiście jeżeli kryterium wyboru ma być wytrzymałość mechaniczna a co za tym idzie minimalizacja uszkodzeń jakie mogą powstać podczas użytkowania to zdecydowanie wygrywają karty.
    Sam nie mam databanku a opinie opierałem na wypowiedziach innych użytkowników , którzy niejednokrotnie narzekali na ich zawodność ( cena do 500 zł) sądzę ,że droższe > 1000 zł pewnie są trwalsze ale zdecydowanie wybrałem karty CF również ze względu na cenę.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Ktos na drugiej stronie ladnie napisal ze pewnosc daje jedynie databank + duzo kart bez kasowania ich zawartosci po zgraniu. I to nie jest glupie wyjscie, karty cf sa tanie jak barszcz(pqi 4gb x120 - 50zl), dyski twarde tez mocno potanialy(DIGIMATE II PLUS - 80zl, SAMSUNG 160GB HM160HI 2,5" - 170zl) wiec koszt takiego rozwiania nie jest jakis ogromny

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

znalazłem na forum wątek sprzed ok. roku nt. databanku:

http://canon-board.info/showthread.p...light=digimate

po jego przeczytaniu nie przekonuje mnie posiadanie tego urządzenia.
    chyba jednak przy dłuższych wyjazdach wolałbym zabrać do hotelu małego notebooka (takie 12 - 13,3 cala).

jeśli natomiast chciałbym na bieżąco archiwizować pliki z karty na DB, to niestety zabiera to sporo czasu. raz pożyczyłem od znajomego takie urządzenie przy okazji fotografowania ślubu i kopiowanie 4GB z karty ExtremeIII trwało całe wieki (cały "weselny obiad" + jeszcze trochę minut). poza tym po zgraniu 2 może 3 razy zawartości akumulator "powiedział mi, że jest pusty i chce dostać trochę prądu" to jaki to pożytek jak jesteś w plenerze?

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    ... mam taki databank, ktory sie sam laduje przez usb ...
    marrer - czy możesz jaśniej?
    mówisz o zgrywaniu zdjęć z DB na komputer? czy kopiowaniu zdjęć z CF na DB bo w tej drugiej sytuacji to jakoś nie ma skąd czerpać prąd.
    Regulamin pkt 8.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    No i fajnie, tylko że CF zacznie powoli znikać z rynku, że tak powiem formuła się wyczerpała. A i pojemnościami nie zachwycają.
    Jest w tym trochę prawdy. CF powoli zacznie znikać z rynku ale na ich miejsce pojawi się prawdopodobnie ich nowa znacznie szybsza odmiana. W ostatnim FotoVideo było coś na ten temat. Stare dobre CF ma graniczny próg przepustowości rzędu kilkudziesięciu MB/s a nowe podobno kilkuset MB/s.
    Tylko niestety sprzęt na CF typu I i II nie będzie obsługiwał tych nowych.
    link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 L Potem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Bez względu na ryzyko uszkodzenia danych databanki wciąż będą się dobrze sprzedawały. Powód jest dość prosty - od 9 miesięcy przebywam we Włoszech i w czasie wycieczek zawsze musiałem targać ze sobą laptopa. Mimo, że nie mam zbyt wielu sprzętów foto, to waga całego plecaka dawała nieźle w kość. Należy pamiętać, że pozostawienie laptopa w tanich hostelach nie jest wcale dobrym rozwiązaniem, a zakładam, że niewielu ludzi stać na 3 gwiazdkowe pensjonaty.

Za niecałe dwa tygodnie spędzę tydzień na Sardynii i branie laptopa ze sobą wcale mi się nie uśmiecha. Niestety nie będę miał chyba innego wyjścia i znowu się natargam sprzętu - w tym momencie databank byłby dobrym rozwiązaniem.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysp Zobacz posta
    Jest w tym trochę prawdy. CF powoli zacznie znikać z rynku ale na ich miejsce pojawi się prawdopodobnie ich nowa znacznie szybsza odmiana. W ostatnim FotoVideo było coś na ten temat. Stare dobre CF ma graniczny próg przepustowości rzędu kilkudziesięciu MB/s a nowe podobno kilkuset MB/s.
    Tylko niestety sprzęt na CF typu I i II nie będzie obsługiwał tych nowych.
    http://www.compactflash.org/ - tu jest coś na ten temat i jeżeli dobrze rozumiem to nowe karty mają być kompatybilne wstecz.

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mssk Zobacz posta
    znalazłem na forum wątek sprzed ok. roku nt. databanku:

http://canon-board.info/showthread.p...light=digimate

po jego przeczytaniu nie przekonuje mnie posiadanie tego urządzenia.
    chyba jednak przy dłuższych wyjazdach wolałbym zabrać do hotelu małego notebooka (takie 12 - 13,3 cala).

jeśli natomiast chciałbym na bieżąco archiwizować pliki z karty na DB, to niestety zabiera to sporo czasu. raz pożyczyłem od znajomego takie urządzenie przy okazji fotografowania ślubu i kopiowanie 4GB z karty ExtremeIII trwało całe wieki (cały "weselny obiad" + jeszcze trochę minut). poza tym po zgraniu 2 może 3 razy zawartości akumulator "powiedział mi, że jest pusty i chce dostać trochę prądu" to jaki to pożytek jak jesteś w plenerze?

1. Nie wrzucałbym wszystkich databanków do jednego worka, nie można przecież porównywać databanku za 300 zł, z takim za prawie 3000 zł.

2. Odnośnie "weselnego obiadu + jescze trochę minut ":-D , ja zawsze na jakiekolwiek zdjecia wybieram się z dwiema lub trzema kartami, gdy zapełnię pierwszą to odrazu "ląduje" w databanku i się zgrywa, a w tym czsie zapełniam nastepną. Jeszcze mi się nie zdarzyło że czas przerzucania zdjęć do databanku, był dłuższy od czasu zapełniania drugiej karty.

3. Odnośnie szajsowatych baterii w databanku / ja na moje Epsony na szczeście nie narzekam :-D / sprawa wyglada podobnie : jedna bateria zasila databank , a drugą w tym czasie ładujesz . Jak widać, wszystko można sensownie rozwiązać.

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów