Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 77

Wątek: Banki danych vs. kilka kart.

Początki nałogu

Domyślnie

Na pewno masz racje, dla większości będzie to dobre rozwiązanie, ja mam uraz i niechęć do używania databanków, może kupię jakiś wypasiony jak czas zaleczy rany hehe
    Póki co zaopatrzę się w kilka CF 8GB i powinno wystarczyć.

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

a.marcin
    Guest

Domyślnie

Witam,

Śledzę sobie Wasz wątek od jakiegoś czasu bo też mnie interesuje temat.

Co do wielu kart CF - ok, ale chcąc mieć jakąś redundancję trzeba by pakować dwie karty na raz do puszki 8) a wcześniej zainstalować kontroler RAID... bo nie będziemy przecież nosić ze sobą laptopa i co powiedzmy 100 zdjęć kopiować foty na inną kartę CF + przy okazji na HDD... bo to że np. mam przy sobie 5 kart 4GB to jak jedna padnie to i tak stracę część zdjęć, po za tym przy kilku kartach naprawdę łatwo jedną zgubić... [przynajmniej jeśli mówię o sobie...]

W związku z powyższym coraz bardzie dojrzewam do takiej zabawki - czyli coś więcej niż bank danych... - oczywiście ceny tu są listowe i można kupić taniej, lub bez hdd - a samemu dobrać super bezawaryjny hdd

Rozwiązaniem zapewniającym pewną redundantność jest posiadanie np. dużej karty i o jakiś czas backup na bank danych - ale z karty nie kasować...

To tyle co chciałbym dodać od siebie.

Pozdrawiam,
    Marcin

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a.marcin Zobacz posta

Rozwiązaniem zapewniającym pewną redundantność jest posiadanie np. dużej karty i o jakiś czas backup na bank danych - ale z karty nie kasować...
    Pytanie tylko jak dużej? W takim rozwiązaniu musisz mieć i karty i Databank co pociąga za sobą dodatkowe koszty.
    EOS + Speedlite

a.marcin
    Guest

Domyślnie

Wiesz, ja tylko tak sobie dywaguję... bo wszyscy podkreślają iż warto mieć jakąś redundantność - inaczej się nie da. Myślę że karta do takiego teoretycznego rozwiązania to 16 GB a najlepiej 32, ale prywatnie dla mnie jednak będzie rozwiązaniem 1 karta 8 GB i HyperDrive COLORSPACE - jest to w miarę prof. zabawka i nie sądzę aby była jakaś strasznie awaryjna, a może spokojnie służyć do oglądania zdjęć, ma histogram... generalnie patrząc na parametry tej zabaweczki odpuszczam sobie powoli poligamie karcianą...

Pozdr.
    Marcin

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Wiesz, ja tylko tak sobie dywaguję... bo wszyscy podkreślają iż warto mieć jakąś redundantność - inaczej się nie da.
    Dokładnie o tym pisałem na samym początku. Na dłuższym wyjeździe nie wyobrażam sobie nie backupowania zdjęć - nie mówie tu o wypadzie na miasto i powrocie za parę godzin z setką zdjęć, tylko wyjazd np. dwutygodniowy...
    Pro generalnie back-upują więcej niż raz, a argument o dodatkowych kosztach jest w ogóle w takim przypadku bez sensu...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

a.marcin
    Guest

Domyślnie

Z życia wzięte: byłem sobie na 2 tygodniowym wyjeździe i oczywiście brakło mi kart już po kilku dniach, naprawdę się nabiegałem zanim znalazłem kafejkę internetową, gdzie mogłem zamiast siedzieć w sieci zgrać foty na DVD...

W związku z powyższym i tym iż jestem amatorem - najlepsze rozwiązanie dla takich jak ja to dobry data bank z kolorowym wyświetlaczem 3,2", obsługą RAW, exif, histogramem - a ma to dodatkową funkcjonalność - jak chce przejrzeć moje wypociny - nie muszę wyciągać puszki i łypać na mały wyświetlacz tylko spokojnie oglądam na 3,2"...

To była taka może ciut redukcja dysonansu... - umacniam w sobie decyzję zakupu HyperDrive'a 8)

Pozdr.
    Marcin

paolo67
    Guest

Domyślnie

Też patrzę na ten sprzęcik z lekkim porządaniem, ale nie bardzo chciałbym ściągać bezpośrednio z US. Czy ktoś z naszych TIP-ów nie przymierza się do sprowadzania?

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Pro generalnie back-upują więcej niż raz, a argument o dodatkowych kosztach jest w ogóle w takim przypadku bez sensu...
    Jeżeli priorytetem jest dla nas bezpieczeństwo danych i nie musimy zbytnio liczyć się z kosztami to oczywiście zestaw Databank + karty będzie najlepszym rozwiązaniem.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Co do wielu kart CF - ok, ale chcąc mieć jakąś redundancję [...] Rozwiązaniem zapewniającym pewną redundantność...
    "Zapas" brzydkie słowo?
    To była taka może ciut redukcja dysonansu...
    Coś jak "refleksja"? - http://www.synonimy.pl/ ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    a może lubi, może robi dla siebie i sprawia mu to przyjemność? Ponadto może robi to znacznie lepiej niż niejeden zawodowiec, któremu za to płacą?

Moim zdaniem twierdzenie że amator nie musi robić tyle zdjęć co zawodowiec jest po prostu głupie.
    a de facto to zawodowiec powinien robić mniej zdjęć - bo wszystkie powinny być udane - każdy strzał powinien być odpowiednio naświetlony, odpowiednio wykadrowany a amator może pozwolić sobie na wiele nieudanych zdjęć, które potem wyrzuci do kosza - bo jako amator może się mylić a ponieważ się uczy więc robi więcej zdjęć próbując różne naświetlenia, różne kadry różne ustawienia Zawodowiec musi to wszystko już umieć i wiedzieć.
    Co Ty powiesz Babesky?
    Wiec glownym celem amatora jest wykonanie dziesiatkow tysiecy zdjec na 250Gb dysku, w databanku za 3 tysiace. Nieslychane. Co zona na takie szalenstwo/
    Ile musi wartowac pozostaly sprzet amatora. Pozostaje pod wrazeniem!
    Nie dajmy sie oglupic! Sam robie jakies zdjecia na wycieczkach, wyjazdach, weekendach, imprezach, przedstawieniach, po amatorsku, chocby z racji zawodu. I zawsze mi starczaja karty. A coz to takiego mialbym do zaoferowania. Na jakiez to moje zdjecia oniemialy z zachwytu swiat czeka?
    Glupie panie kolego jest podbijanie bebenka i srubowanie oczekiwan przez amatorow. Niedlugo pozostana tylko wypasione eLki, DS-y i databanki po 3 tysiaki, w rekach amatorow ze srednia krajowa.
    Tym bardziej zawodowiec nie bedzie sie cyrtolil z databankami, sznurkami, kablami i innym zawodnym badziewiem. W cenie databanku zakupi 10 sztuk kart po 4/8 Gb i mu starczy na caly najdluzszy nawet dzien, chocby to mial byc dzien ladowania aliantow w Normandii. Wieczorem zrzuci na laptopa.
    Databanki byly zbawieniem w czasach, gdy karty byly bardzo drogie. Byc moze i dzis w bardzo specyficznych zastosowaniach komus sie przydadza.
    Ale jak czytam, ze po zrzuceniu 3x 4Gb nie maja juz w sobie pradu, to po co mi w terenie takie urzadzenie. Wole kupic 5 kart po 4 Gb i sobie wymieniac.
    czesc.ch.
    Analog ma "dusze".

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów