Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 77

Wątek: Banki danych vs. kilka kart.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mssk Zobacz posta
    znalazłem na forum wątek sprzed ok. roku nt. databanku:

http://canon-board.info/showthread.p...light=digimate

po jego przeczytaniu nie przekonuje mnie posiadanie tego urządzenia.
    chyba jednak przy dłuższych wyjazdach wolałbym zabrać do hotelu małego notebooka (takie 12 - 13,3 cala).

jeśli natomiast chciałbym na bieżąco archiwizować pliki z karty na DB, to niestety zabiera to sporo czasu. raz pożyczyłem od znajomego takie urządzenie przy okazji fotografowania ślubu i kopiowanie 4GB z karty ExtremeIII trwało całe wieki (cały "weselny obiad" + jeszcze trochę minut). poza tym po zgraniu 2 może 3 razy zawartości akumulator "powiedział mi, że jest pusty i chce dostać trochę prądu" to jaki to pożytek jak jesteś w plenerze?

1. Nie wrzucałbym wszystkich databanków do jednego worka, nie można przecież porównywać databanku za 300 zł, z takim za prawie 3000 zł.

2. Odnośnie "weselnego obiadu + jescze trochę minut ":-D , ja zawsze na jakiekolwiek zdjecia wybieram się z dwiema lub trzema kartami, gdy zapełnię pierwszą to odrazu "ląduje" w databanku i się zgrywa, a w tym czsie zapełniam nastepną. Jeszcze mi się nie zdarzyło że czas przerzucania zdjęć do databanku, był dłuższy od czasu zapełniania drugiej karty.

3. Odnośnie szajsowatych baterii w databanku / ja na moje Epsony na szczeście nie narzekam :-D / sprawa wyglada podobnie : jedna bateria zasila databank , a drugą w tym czasie ładujesz . Jak widać, wszystko można sensownie rozwiązać.

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Bez względu na ryzyko uszkodzenia danych databanki wciąż będą się dobrze sprzedawały. Powód jest dość prosty - od 9 miesięcy przebywam we Włoszech i w czasie wycieczek zawsze musiałem targać ze sobą laptopa. Mimo, że nie mam zbyt wielu sprzętów foto, to waga całego plecaka dawała nieźle w kość. Należy pamiętać, że pozostawienie laptopa w tanich hostelach nie jest wcale dobrym rozwiązaniem, a zakładam, że niewielu ludzi stać na 3 gwiazdkowe pensjonaty.

Za niecałe dwa tygodnie spędzę tydzień na Sardynii i branie laptopa ze sobą wcale mi się nie uśmiecha. Niestety nie będę miał chyba innego wyjścia i znowu się natargam sprzętu - w tym momencie databank byłby dobrym rozwiązaniem.
    Pozdrawiam

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Nemeo - zdecydowanie masz rację, że nie wszystko można wrzucić do jednego worka. Ale zamiast wydawać 3000PLN na Db, to chyba wolałbym kupić nieco starszego notebooka.

CO do kopiowania w trakcie focenia na drugiej karcie.
    I znów muszę przyznać Ci rację Chyba, że jesteś w ruchu (np. zdjęcia na koncercie) i tani databank nie wytrzymuje ruchu / wstrząsów i przestaje zapisywać (wywala np. jakiś błąd). Kiedyś chciałem przekopiować pliki w trakcie jazdy samochodem.

Co do baterii - oczywiście trzeba mieć zapas, podobnie jak z kartami pamięci.
    Natomiast jeśli piszesz, że masz Epsona, to cena jest trochę wyższa niż podany przeze mnie przykładowo Digimate.

Dobry databank jest bardzo dobrym rozwiązaniem, lecz nieco kosztownym. Jeśli robię zdjęcia dla przyjemności, a nie zarobkowo, to wolałem kupić kilka kart o mniejszej pojemności (2 lub 4 GB), a pozostałe pieniądze dołożyć do jakiegoś szkiełka. Pewnie i tak kiedyś kupię databank
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mssk Zobacz posta
    Ale zamiast wydawać 3000PLN na Db, to chyba wolałbym kupić nieco starszego notebooka.
    za 3000 kupisz nowy i to całkiem znośny laptop

a co do tematu - mnie digimate kosztował około 200 zł (80 Gb) za te pieniądze mógłbym kupić najwyżej 8 gb kart.
    Databanku i tak używam tylko w specyficznych sytuacjach (praktycznie tylko pokazy lotnicze) bo nawet przy cztero-pięciodniowych wypadach w góry to co mam na kartach (około 10Gb) przeważnie wystarcza. a raczej wystarczało bo wielkość pliku z 40D w porównaniu z 350 jest praktycznie dwa razy większa
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

proste urządzenie Digimate II ngdy mnie nie zawiodło i dość szybko jak na data bank kopiuje karty ...a bateria starcza na zgranie ok 12GB ... choć przy dzisiejszych cenach kart to oprócz 2-tygodniowych wyjazdów 2x8 GB były by w moim przypadku OK... choć i tak zabieram DB na backup.

CF znowu spadły tanie i przyzwoite PQI to 90 PLN za 8GB 120X i 50PLN za 4GB
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 07-05-2008 o 08:30

Początki nałogu

Domyślnie

A mnie Digimate II+ napsuł nerwów i mam dosyć.
    Po pierwsze to urządzenie według mnie nie nadaje się do używania na szybko, i w sytuacjach kiedy jest mało światła i nie do końca widzimy co robimy.
    W domu po akcji, w hotelu czy kwaterze wieczorem po fotografowaniu na spokojnie owszem ale IMHO nie w akcji.
    Nie jeden raz zdarzyło mi się w kościele podczas ślubu ale w innych sytuacjach też wkładając kartę do Digimate zgiąłem nóżki w tym urządzeniu, przyczyna jest taka że wejście na karty CF w tym urządzeniu jest źle zaprojektowane, przez co można kartę włożyć pod różnym kątem i zgiąć bolce a powinno to być rozwiązane analogicznie jak gniazdo CF w aparatach gdzie prowadnice są długie i dobrze spasowane co minimalizuje możliwość pomyłki.
    Wyprostowanie takich zgiętych nóżek w sytuacji kiedy czas nas goni i umykają nam ujęcia jest samym sednem stresu i paniki.
    Druga sprawa że po roku użytkowania przycisk do włączania urządzenia i zgrywania danych nie działały za każdym razem, czasem trzeba było kilka, kilkanaście razy je wciśnąć aby zaskoczyły, a więc znowu nerwy.

Jak bym miał teraz kupować DataBank to musiał by być po pierwsze bardzo dobrej jakości i niezawodności a po drugie konstrukcja musi być przemyślana aby gniazdo CF było dobrze skonstruowane, co za tym idzie i cena będzie wyższa a .... więc wybieram karty pamięci, databanków póki co mam dość, zaoszczędzi mi to stresu, może kiedyś jeszcze kupie takie urządzenie ale musi być na poziomie i raczej nie zdecyduje się na używanie go w akcji - raczej tylko do backupu po akcji.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 07-05-2008 o 10:02
    C - lustra, szkła i błysk

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    A mnie Digimate II+ napsuł nerwów i mam dosyć.
    Po pierwsze to urządzenie według mnie nie nadaje się do używania na szybko, i w sytuacjach kiedy jest mało światła i nie do końca widzimy co robimy.
    W domu po akcji, w hotelu czy kwaterze wieczorem po fotografowaniu na spokojnie owszem ale IMHO nie w akcji.
    Nie jeden raz zdarzyło mi się w kościele podczas ślubu ale w innych sytuacjach też wkładając kartę do Digimate zgiąłem nóżki w tym urządzeniu, przyczyna jest taka że wejście na karty CF w tym urządzeniu jest źle zaprojektowane, przez co można kartę włożyć pod różnym kątem i zgiąć bolce a powinno to być rozwiązane analogicznie jak gniazdo CF w aparatach gdzie prowadnice są długie i dobrze spasowane co minimalizuje możliwość pomyłki.
    Wyprostowanie takich zgiętych nóżek w sytuacji kiedy czas nas goni i umykają nam ujęcia jest samym sednem stresu i paniki.
    Druga sprawa że po roku użytkowania przycisk do włączania urządzenia i zgrywania danych nie działały za każdym razem, czasem trzeba było kilka, kilkanaście razy je wciśnąć aby zaskoczyły, a więc znowu nerwy.

Jak bym miał teraz kupować DataBank to musiał by być po pierwsze bardzo dobrej jakości i niezawodności a po drugie konstrukcja musi być przemyślana aby gniazdo CF było dobrze skonstruowane, co za tym idzie i cena będzie wyższa a .... więc wybieram karty pamięci, databanków póki co mam dość, zaoszczędzi mi to stresu, może kiedyś jeszcze kupie takie urządzenie ale musi być na poziomie i raczej nie zdecyduje się na używanie go w akcji - raczej tylko do backupu po akcji.

Pozdrawiam

no jak się chce uzywać chińskiego sprzętu amatorskiego w warunkach bojowych to takie się ma rezultaty;
    ja juz kiedyś napisałem ze databanki (tanie DM2 kosztuje 90 pln) są z natury delikatne i trzeba sie z nimi delikatnie obchodzić (dysk, gniazdo CF itp), i dziś nietrudno o zestaw kart na cały dzień myślę ze 2x8GB to na ślub nawet jest przesadą a obsługa DB wieczorkiem po akcjach amatorskich na wczasach czy innym wypadzie ... a myślenie ze sprawdzi się podczas ostrej akcji jest imo naiwnoscią

a.marcin
    Guest

Domyślnie

Wiesz, ja tylko tak sobie dywaguję... bo wszyscy podkreślają iż warto mieć jakąś redundantność - inaczej się nie da. Myślę że karta do takiego teoretycznego rozwiązania to 16 GB a najlepiej 32, ale prywatnie dla mnie jednak będzie rozwiązaniem 1 karta 8 GB i HyperDrive COLORSPACE - jest to w miarę prof. zabawka i nie sądzę aby była jakaś strasznie awaryjna, a może spokojnie służyć do oglądania zdjęć, ma histogram... generalnie patrząc na parametry tej zabaweczki odpuszczam sobie powoli poligamie karcianą...

Pozdr.
    Marcin

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a.marcin Zobacz posta
    Wiesz, ja tylko tak sobie dywaguję... bo wszyscy podkreślają iż warto mieć jakąś redundantność - inaczej się nie da.
    Dokładnie o tym pisałem na samym początku. Na dłuższym wyjeździe nie wyobrażam sobie nie backupowania zdjęć - nie mówie tu o wypadzie na miasto i powrocie za parę godzin z setką zdjęć, tylko wyjazd np. dwutygodniowy...
    Pro generalnie back-upują więcej niż raz, a argument o dodatkowych kosztach jest w ogóle w takim przypadku bez sensu...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Pro generalnie back-upują więcej niż raz, a argument o dodatkowych kosztach jest w ogóle w takim przypadku bez sensu...
    Jeżeli priorytetem jest dla nas bezpieczeństwo danych i nie musimy zbytnio liczyć się z kosztami to oczywiście zestaw Databank + karty będzie najlepszym rozwiązaniem.
    EOS + Speedlite

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów