Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 77

Wątek: Banki danych vs. kilka kart.

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Nemeo - zdecydowanie masz rację, że nie wszystko można wrzucić do jednego worka. Ale zamiast wydawać 3000PLN na Db, to chyba wolałbym kupić nieco starszego notebooka.

CO do kopiowania w trakcie focenia na drugiej karcie.
    I znów muszę przyznać Ci rację Chyba, że jesteś w ruchu (np. zdjęcia na koncercie) i tani databank nie wytrzymuje ruchu / wstrząsów i przestaje zapisywać (wywala np. jakiś błąd). Kiedyś chciałem przekopiować pliki w trakcie jazdy samochodem.

Co do baterii - oczywiście trzeba mieć zapas, podobnie jak z kartami pamięci.
    Natomiast jeśli piszesz, że masz Epsona, to cena jest trochę wyższa niż podany przeze mnie przykładowo Digimate.

Dobry databank jest bardzo dobrym rozwiązaniem, lecz nieco kosztownym. Jeśli robię zdjęcia dla przyjemności, a nie zarobkowo, to wolałem kupić kilka kart o mniejszej pojemności (2 lub 4 GB), a pozostałe pieniądze dołożyć do jakiegoś szkiełka. Pewnie i tak kiedyś kupię databank
    Regulamin pkt 8.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    No i fajnie, tylko że CF zacznie powoli znikać z rynku, że tak powiem formuła się wyczerpała. A i pojemnościami nie zachwycają.
    Pretec ma w ofercie karty CF o pojemności - 48GB

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Pretec ma w ofercie karty CF o pojemności - 48GB

Pozdrawiam
    Tak z ciekawości, w jakiej cenie?
    EOS + Speedlite

Początki nałogu

Domyślnie

Po szybkim googlowaniu najtaniej znalałem za 1019 zł

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Co z tego jak puszki nie obsluza??
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

Pozdrawiam
    to databank wychodzi taniej
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mssk Zobacz posta
    Ale zamiast wydawać 3000PLN na Db, to chyba wolałbym kupić nieco starszego notebooka.
    za 3000 kupisz nowy i to całkiem znośny laptop

a co do tematu - mnie digimate kosztował około 200 zł (80 Gb) za te pieniądze mógłbym kupić najwyżej 8 gb kart.
    Databanku i tak używam tylko w specyficznych sytuacjach (praktycznie tylko pokazy lotnicze) bo nawet przy cztero-pięciodniowych wypadach w góry to co mam na kartach (około 10Gb) przeważnie wystarcza. a raczej wystarczało bo wielkość pliku z 40D w porównaniu z 350 jest praktycznie dwa razy większa
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

proste urządzenie Digimate II ngdy mnie nie zawiodło i dość szybko jak na data bank kopiuje karty ...a bateria starcza na zgranie ok 12GB ... choć przy dzisiejszych cenach kart to oprócz 2-tygodniowych wyjazdów 2x8 GB były by w moim przypadku OK... choć i tak zabieram DB na backup.

CF znowu spadły tanie i przyzwoite PQI to 90 PLN za 8GB 120X i 50PLN za 4GB
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 07-05-2008 o 08:30

Początki nałogu

Domyślnie

A mnie Digimate II+ napsuł nerwów i mam dosyć.
    Po pierwsze to urządzenie według mnie nie nadaje się do używania na szybko, i w sytuacjach kiedy jest mało światła i nie do końca widzimy co robimy.
    W domu po akcji, w hotelu czy kwaterze wieczorem po fotografowaniu na spokojnie owszem ale IMHO nie w akcji.
    Nie jeden raz zdarzyło mi się w kościele podczas ślubu ale w innych sytuacjach też wkładając kartę do Digimate zgiąłem nóżki w tym urządzeniu, przyczyna jest taka że wejście na karty CF w tym urządzeniu jest źle zaprojektowane, przez co można kartę włożyć pod różnym kątem i zgiąć bolce a powinno to być rozwiązane analogicznie jak gniazdo CF w aparatach gdzie prowadnice są długie i dobrze spasowane co minimalizuje możliwość pomyłki.
    Wyprostowanie takich zgiętych nóżek w sytuacji kiedy czas nas goni i umykają nam ujęcia jest samym sednem stresu i paniki.
    Druga sprawa że po roku użytkowania przycisk do włączania urządzenia i zgrywania danych nie działały za każdym razem, czasem trzeba było kilka, kilkanaście razy je wciśnąć aby zaskoczyły, a więc znowu nerwy.

Jak bym miał teraz kupować DataBank to musiał by być po pierwsze bardzo dobrej jakości i niezawodności a po drugie konstrukcja musi być przemyślana aby gniazdo CF było dobrze skonstruowane, co za tym idzie i cena będzie wyższa a .... więc wybieram karty pamięci, databanków póki co mam dość, zaoszczędzi mi to stresu, może kiedyś jeszcze kupie takie urządzenie ale musi być na poziomie i raczej nie zdecyduje się na używanie go w akcji - raczej tylko do backupu po akcji.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 07-05-2008 o 10:02

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Pozdrawiam
    W takim zestawieniu moim zdaniem ciekawszą opcją jest zakup Databanku. Za kwotę 1000 zł. można kupić całkiem przyzwoity sprzęt o pojemności dużo większej niż 48 GB.
    EOS + Speedlite

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów