Kto chętny zrobić tabelę "uniwersalnych odległości ostrzenia do fotografii krajobrazowej"?![]()
Kto chętny zrobić tabelę "uniwersalnych odległości ostrzenia do fotografii krajobrazowej"?![]()
C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
& C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)
:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody
rozumiem, że ze skali podanej na obiektywach, można odczytać hiperfokalną?
════MARTINI════
███████████████████
════PORSCHE════
tutaj ta skala wlasnie dziala, ona wskazuje punkt ogniskowania. problem w tym jak dokladny jest mechanizm jej ustawiania, w Lkach ta skala nie jest zespolona w skali 1:1 (jezeli mamy wewnetrzne ogniskowanie) z pokretlem w przeciwienstwie do tamrona gdzie jest naniesiona na pierscien ostrosci obiektywu.
ale chwilke cwiczen i mozna zidentyfikowac ew. luz na pierscieniu, w przypadku obiektywow bez tej skali... trzeba sobie znalezc obiekt oddalony od plaszczyzny ogniskowania (kreska na body od gory kolo lampy) o dana odleglosc (niestety niska cena = brak przydatnych dodatkow)
EDIT: pomijajac TELE to reszta obiektywow ze skala ostrosci ma naniesiona podzialke z zakresem ktory umozliwia ustawienie hiperfokalnej dla najszerszego konta.
Ostatnio edytowane przez werek ; 18-06-2008 o 14:06
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
W zoomach - nie mam pojęcia. Starodawne zoomy miały tę skalę narysowaną jak trzeba, zmieniającą się wraz ze zmianą ogniskowej. Teraz pewnie ta skala na obiektywie jest wyrysowane dla jednej konkretnej ogniskowej. W stałkach nie ma takiego problemu.
A sama skala jest bajecznie prosta. Masz tam na obudowie namalowane np. dwie jedenastki, po obu stronach kreski na środku skali. I przy przesłonie 11 masz GO rozciągającą się pomiędzy odległościami na skali ostrości przy tych właśnie jedenastkach. Na załączonym obrazku będzie to od 1 do 1,5 m.
Jeżeli przy przesłonie 11 ustawiłbyś znak nieskończoności przy prawej jedenastce to miałbyś obiektyw ustawiony na odległość hiperfokalną a GO rozciągającą się od jakieś tam odległości (pokazywanej przy lewej 11) aż po horyzont.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Ok, ale z tego co widać na powyższym obrazku po dwóch stronach kreski są 11 i tylko 11, czy to oznacza że dla tego obiektywu f11 jest najostrzejsza?
Oczywiście są tam też inne wartości ale nie występują one parami po obu stronach. Poniżej są wartości ft i m, czy ft to są stopy a m metry?
Po co jest ta środkowa kreska (jeżeli ona coś oznacza) i jaką rolę odgrywają wartości po prawej stronie kreski a jaką po lewej?
Mam nadzieję że nie za wiele pytań, nigdy nie miałem obiektywu ze skalą a na dniach ma do mnie przyjść C50mm f1.4 zatem chciał bym wiedzieć co do czego i po co.
Pozdrawiam
pytane brzmiało "czy można odczytać na skali obiektywu hiperfokalną". Odpowiedź brzmi: zazwyczaj nie
Nigdzie nie pisałem, że skala się nie przydaje.
a) korzystając z przycisku podglądu głębi ostrości starać sie ustawić to "na oko"
b) przy takiej małej hiperfokalnej można sobie coś ustawić w odpowiedniej odległości w kadrze, wyostrzyć AF i usunąć