Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: Jak obierać punkty AF przy krajobrazie?

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    W zoomach - nie mam pojęcia. Starodawne zoomy miały tę skalę narysowaną jak trzeba, zmieniającą się wraz ze zmianą ogniskowej. Teraz pewnie ta skala na obiektywie jest wyrysowane dla jednej konkretnej ogniskowej. W stałkach nie ma takiego problemu.

A sama skala jest bajecznie prosta. Masz tam na obudowie namalowane np. dwie jedenastki, po obu stronach kreski na środku skali. I przy przesłonie 11 masz GO rozciągającą się pomiędzy odległościami na skali ostrości przy tych właśnie jedenastkach. Na załączonym obrazku będzie to od 1 do 1,5 m.

Jeżeli przy przesłonie 11 ustawiłbyś znak nieskończoności przy prawej jedenastce to miałbyś obiektyw ustawiony na odległość hiperfokalną a GO rozciągającą się od jakieś tam odległości (pokazywanej przy lewej 11) aż po horyzont.
    Ok, ale z tego co widać na powyższym obrazku po dwóch stronach kreski są 11 i tylko 11, czy to oznacza że dla tego obiektywu f11 jest najostrzejsza?
    Oczywiście są tam też inne wartości ale nie występują one parami po obu stronach. Poniżej są wartości ft i m, czy ft to są stopy a m metry?
    Po co jest ta środkowa kreska (jeżeli ona coś oznacza) i jaką rolę odgrywają wartości po prawej stronie kreski a jaką po lewej?

Mam nadzieję że nie za wiele pytań, nigdy nie miałem obiektywu ze skalą a na dniach ma do mnie przyjść C50mm f1.4 zatem chciał bym wiedzieć co do czego i po co.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Oczywiście są tam też inne wartości ale nie występują one parami po obu stronach.
    Bo nie ma na nie miejsca. Są jeszcze 4, 5,6 i 16 Jeśli nie są równo po obu stronach to należy je sobie tam wyobrazić.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    hmm.. a jak ustawic ostrosc na te odleglosc, skoro nie ma podzialki?
    mozesz wykorzystac sznurek o konkretnie dobranej dlugosci i przymocowac do wkretu statywowego w body, nastepnie ostrzyc na element znajdujacy sie na drugim koncu sznurka(najskuteczniej wzorek szachownicy). ten wkret znajduje sie w niewielkiej odleglosci od plaszczyzny matrycy, wiec pomiar bedzie dokladny.

jest to co prawda dosyc meczace ale sie sprawdza, pomierzenie odleglosci dla kita zapewni ci zdjecia ostre od 1m do nieskonczonosci dla tej kombinacji przyslony/ogniskowej/ustawienia odleglosci ostrzenia.

zmiana ktoregokolwiek z nich bedzie wymagala przeliczenia.

polecam programik na komorke (w javie, dziala mi na E50 ale powinno tez na innych) Photographer's Screwdriver.

potrafi obliczyc odleglosc ogniskowania dla kombinacji przyslony/ogniskowej ktora da ostrosc konczaca sie na nieskonczonosci, przydatny w plenerach.

polecalbym zakupienie jakiegos obiektywu z podzialka ostrosci, jezeli fotografia krajobrazowa to twoje glowne (a w kazdym razie w wiekszosci) zainteresowanie, to ta podzialka i ten kalkulator pozwola ci wyciagnac cuda z fotek.

ps. przy krajobrazach to polecalbym zainteresowanie sie tematem systemu strefowego, bardzo przydatna technika niewymagajaca inwestycji a podnoszaca jakosc zdjec.
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Bo nie ma na nie miejsca. Są jeszcze 4, 5,6 i 16 Jeśli nie są równo po obu stronach to należy je sobie tam wyobrazić.
    Dziękuję piast9 za pomoc, może to było banalne pytanie ale uzyskałem na nie odpowiedź (w przypadku tych wartości po obu stronach kresek i czemu nie ma ich parami :wink.

Dopiero zaczyna Awatar lamuszka
    Miasto
    Jersitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta
    polecam programik na komorke (w javie, dziala mi na E50 ale powinno tez na innych) Photographer's Screwdriver.
    systemu strefowego, bardzo przydatna technika niewymagajaca inwestycji a podnoszaca jakosc zdjec.
    I życie staje się prostsze... Wielkie dzięki

Miasto
    warszawa

Domyślnie

Ok, ale z tego co widać na powyższym obrazku po dwóch stronach kreski są 11 i tylko 11, czy to oznacza że dla tego obiektywu f11 jest najostrzejsza?
    Oczywiście są tam też inne wartości ale nie występują one parami po obu stronach. Poniżej są wartości ft i m, czy ft to są stopy a m metry?
    Po co jest ta środkowa kreska (jeżeli ona coś oznacza) i jaką rolę odgrywają wartości po prawej stronie kreski a jaką po lewej?
    wyklarujmy lekko temat, najostrzejsza przyslona definiuje otwor przy ktorym material naswietlany jest najefektywniej wykorzystywany, dla cropa to f/8, dla 1D (x1.3) f/10 a FF zakres od f/11-f/16 (jest to dosyc plynne i zalezy od konstrukcji matrycy)

1. "kreska" wskazuje jaka odleglosc aktualnie obiektyw ogniskuje
    2. pozostale kreski to liczby (11 dla dokladnosci, fotka kiepskiej jakosci)

Mam nadzieję że nie za wiele pytań, nigdy nie miałem obiektywu ze skalą a na dniach ma do mnie przyjść C50mm f1.4 zatem chciał bym wiedzieć co do czego i po co.
    jak wczesniej: wskazuje na jaka odleglosc jest ustawione ogniskowanie, hiperfokalna dla przykladu dla tego obiektywu to:

50mm, f/8 (crop), odleglosc ogniskowania 16,4m

zapewnia glebie ostrosci od 8m, wrzucajac przeslone f/16 i ogniskujac na 8,3m mozna uzyskac glebie ostrosci od 4m.

w sumie polecam skorzystanie z kalkulatora na komorke i nie bac sie go, jest prostrzy w uzyciu niz wiele osob sadzi (fakt DOFmaster przeraza opcjami i danymi)
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Dziękuję werek dużo mi wyjaśniłeś, ale nawiązując do wypowiedzi piast9 dla 50mm po ustawieniu przesłony np. f/8 (nie mając programiku) to z prawej strony od kreski pod f/8 powinienem ustawić nieskończoność i wówczas po lewej widział bym od jakiej odległości uzyskam głębię ostrości czyli powinno być że od 8m, tak?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam, fajny temat
    Znalazłem fajny kalkulator online :
    http://www.dofmaster.com/dofjs.html
    Poz
    EOS 450D - Tamron 17-50 f2.8 - Velbon DF50 - i parę innych gratów

Dopiero zaczyna Awatar lamuszka
    Miasto
    Jersitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leszek32 Zobacz posta
    Witam, fajny temat
    Znalazłem fajny kalkulator online :
    http://www.dofmaster.com/dofjs.html
    Skoro taki fajny, to czemu nie czytasz uważnie?
    http://www.canon-board.info/showpost...3&postcount=12

Miasto
    warszawa

Domyślnie

Dziękuję werek dużo mi wyjaśniłeś, ale nawiązując do wypowiedzi piast9 dla 50mm po ustawieniu przesłony np. f/8 (nie mając programiku) to z prawej strony od kreski pod f/8 powinienem ustawić nieskończoność i wówczas po lewej widział bym od jakiej odległości uzyskam głębię ostrości czyli powinno być że od 8m, tak?
    punkt ogniskowania z definicji znajduje sie w 1/3 glebi ostrosci (patrzac z kierunku aparatu, stad ustawienie ogniskowa na konkretna odleglosc nie oznacza ze od tego miejsca rozpocznie sie glebia ostrosci (raczej na pewno glebia bedzie sie rozpoczynala wczesniej).

a tak bardziej obrazowo (@ to punkt ostrzenia, [o] to aparat )

[o] => |-----@-----*-----|

niestety nie jest mi znane zastosowanie tych dodatkowych podzialek, bazuje na obliczeniach. moze ktos z kolegow na forum ma doswiadczenie ze szklami z taka akurat podzialka wypowie sie w temacie (sam sie chetnie dowiem, mimo ze takiej podzialki na szklach nie posiadam).

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów