Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 59

Wątek: Dylemat z dyfuzorem

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    Waga??? przecież to waży mniej niż tabliczka czekolady.
    Po prostu nietrafiony argument który absolutnie w żaden sposób nie wpływa na funkcjonalność Lightsphere'a.
    EOS + Speedlite

Bedol
    Guest

Domyślnie

no to raz jeszcze rozwinę myśl:

Moja ocena wad dyfuzora Lightsphere wynika z rozmów z użytkownikami tego cuda.

Są tacy, którzy twierdzą, że im po założeniu dyfuzora (palnik oczywiście) opada - bo ciężki.
    Są również tacy, którzy narzekają, że część światła poprzez rozproszenie się gubi, przez co należy zwiększyć podziałkę na lampie, a to prowadzi do zwiększenia zużycia prądu i mniejszej ilości błysków na jednej baterii.

A teraz moje zdanie: lightsphere jest very good, a powyższe argumenty "przeciw" mnie nie przekonują ;-)

Bywalec Awatar tomasek
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Dla mnie lightsphere jest za duże i wygląda conajmniej dziwacznie. Raz miałem pożyczone, to ludzie się tylko pytali co to za miska na lampie

Używam na codzień podróby stofena lub po prostu karteczki z lampy.
    Niedawno na ebayu za grosze kupiłem "dmuchany softbox" i "skarpetę" - niedługo zrobię porównanie. W planach mam ABBC (http://abetterbouncecard.com/) - tylko nigdzie nie mogę kupić białego "foam paper", czarną piankę kupiłem ale na "karteczkę" do odbijania światła się nie nadaje ;-)
    5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Uzależniony

Domyślnie

wszystkie robione z Lightsphere ...
    Heniek

Bywalec Awatar tomasek
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

heniek - a nie przeszkadza Ci czasami rozmiar tego ustrojstwa? Masz na pewno większe doświadczenie w użytkowaniu niż ja (używałem 2h), może to po prostu kwestia zmiany przyzwyczajeń ?
    5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Uzależniony

Domyślnie

Prawda jest taka. Jak kupowac cos to nie po to aby to za jakis czas wymieniac, dokladac, dokupowac, podmianiac, dac w lombard, oclic lub zaplacic kolejne myto.

580 ex II i Lightsphere.

Koniec tematu.

Uzależniony

Domyślnie

tomasek - trochę przeszkadza, ale jeśli muszę coś doświetlić w pomieszczeniu to tylko tym,
    z tych dyfuzorów co przerobiłem jednak daje najlepszy efekt.
    tutaj ze stofenem, zerknij na cienie pomimo że ściana była ok 1m za fot. osobami:

z tym słoiczkiem tego koszmarnego efektu nie ma i za to go lubię a odbijanie od ścian nie jest takie proste jak się wydaje:-)
    Lightsphere daje bardziej naturalne światło
    lightsphere:
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    lightsphere:
    Ostatnio edytowane przez heniek ; 24-01-2009 o 19:33 Powód: Automerged Doublepost
    Heniek

Bywalec Awatar tomasek
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Dzięki. Chyba jeszcze w tym miesiącu zamówię, bo efekt jest naprawdę dobry.

Co do odbijania światła - zacząłem dostrzegać problem od kiedy ściany u mnie w domu stały się z białych - żólte

Uzależniony

Domyślnie

aby dyfuzor był mniej prądożerny można dokupić coś takiego:
    http://www.allegro.pl/item531917775_...klep_wawa.html
    te nasadki chrome dopiero co się pojawiły, a może ktoś już ją zakupił i podzieli się wrażeniami?
    Heniek

Coś już napisał

Domyślnie

a ja ostatnio pokusiłem się o ściągnięcie ze stanów czegoś takiego:

http://dembflashproducts.com/diffuser/

bardzo podobny motyw do tego pokazanego parę postów wcześniej, tyle, że dołączony jest jeszcze dyfuzor, bardzo fajna sprawa - na razie użyłem tego dwa razy w terenie i efekty są całkiem niezłe, zwłaszcza w połączeniu z tym:

http://dembflashproducts.com/bracket/

co do samego "flip it", to przewaga nad tym pokazanym wyżej, jak i nad stofenem (którego zresztą też mam) jest taka, że jest ruchomy i możemy kontrolować siłę odbitego błysku, lub w ogóle odchylić do tyłu jeśli w danej chwili potrzebujemy maksymalnej mocy samej lampy
    moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4L, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
    Raynox DCR-250 (makro)

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów