Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Wątek: Dylemat z dyfuzorem

jockerek
    Guest

Domyślnie Dylemat z dyfuzorem

Witam wszystkich

Zdecydowałem sie już niemal na lampę canona 430EX (cena wzięła górę gdyż to moja pierwsza lampa i myśle że nie ma sensu porywać się od razu na najwyższą klase) i mam postanowienie zamówić z wieczora.

Jednak zastanawiam się nad dyfuzorem, czy wziąć klasycznego stofena (może podróbke za 30zł z allegro?) czy możę tego większego wynalazka o nazwie lightsphere. Zaznaczę, że chcę oświetlać szeroki kąt z sigmy 10-20. Według zapewnień canona z dyfuzorem lampa działa w zupełności od 14 mm. A jak to będzie z tym zniczem?

Prosiłbym o jakieś rady, opienie:-)

Domyślnie

Ja jakiś czas temu też zastanawiałem się która lampę kupić. Wybrałem jednak 580EX II za 1299 zł w FotoJoker. Przy zwrocie 180 zł z Canona to nie ma co się co zastanawiać nad 430. Miałem te dwie lampy w ręku i próbowałem. Warto dopłacić ciut więcej i mieć lampę znacznie lepszą.
    40D + C 24-105/4 L IS + C 100-400/4.5-5.6 L + C 580 EX II i Manfrotto 190PRO + 141RC + drobiazgi

jockerek
    Guest

Domyślnie

Tak jak napsiałęm zamówiłem sobie jednak 430EX gdyż różnica tych paru stówek robi jednak wrażenie. A gdy nabiore wprawy i okaże się że zbraknie mi jakichkolwiek mozliwości to w przyszłości kupie 580EX i będzie przenosny zestaw oświetleniowy razem

A na temat dyfuzorów nikt sie nie wypowie??

Początki nałogu

Domyślnie

Lightsphere jest naprawdę okej. Poszukaj tematu, który założył chyba kol. heniek. Tam masz zdjęcia testowe.

Moje zdanie jest takie, że jeśli nasz możliwość odbicia światła po ścianach czy suficie to nie potrzeba "kielicha", ale jeśli musisz walić na wprost to kielich daje trochę (wg mnie nie aż tak dużo) miększe światło niż stofen. Także na co dzień stofen, a w szczególnych przypadkach możesz sobie pozwolić na kielicha
    Mordo Ty moja !

Miasto
    Debno

Domyślnie

ten sam temat poruszałem już wcześniej, różnica między podróbką z Allegro a stofenem, usłyszałem wtedy, ze stofen nie wypala się aż tak szybko jak ta tanizna a do tego nie odbiega też jeżeli chodzi o miękkie światło aż tak znacząco od "znicza"
    Sam kupiłem stofena i polecam.
    Na "znicz" oraz na 580 EX II jak sam mówisz, przyjdzie jeszcze czas :-)
    EOS 400D, Canon 24-70 f/2.8L USM, SIGMA 17-70 mm f/2.8-4.5, SIGMA 70-300 mm f/4.5-5.6, Speedlite 580 EX II

Domyślnie

Lampion ważna rzecz ja okazyjnie zakupiłem EX 580 I bo po co przepłacać za ładniejszą ( tłuściejszą ) i niby tą co się ładuje szybciej o 20%, ale teraz nie żałuje. co najwyższy model to najwyższy, nikt mnie już nie przekona do żadnych innych firm. Według mnie lepiej kupić najwyższy na raty.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    GLE

Domyślnie

Ja kupiłem 2 razy tańszą podróbę stofena mając możliwość porównania obu w sklepie, wygląd niemal identyczny, kilka testowych zdjęć wykazała że nie ma między nimi żadnej różnicy. Pan w sklepie co prawda powiedział że te "podróbki" mogą żółknąć ale o tym się przekonam dopiero w bliżej nieokreślonej przyszłości... lub nigdy ;D

Miasto
    Debno

Domyślnie

a ja i tak polecam ten niby droższy "stofena" zaoszczędziłeś na lampie no to spraw sobie konkretny dyfuzor, jak już kupisz 580 EX II przełożysz go sobie - z tym tańszym to chyba gorzej będzie - pewnie tyle nie da rady przetrwać :-)
    EOS 400D, Canon 24-70 f/2.8L USM, SIGMA 17-70 mm f/2.8-4.5, SIGMA 70-300 mm f/4.5-5.6, Speedlite 580 EX II

jockerek
    Guest

Domyślnie

A przypadkiem do tych lamp nie są dyfuzory innych rozmiarów?

Po przeczytaniu tego http://foto.jasiu.pl póki co odkładam zakup dyfuzora jednak jesli już to chyba rzeczywiście bym brał coś czego moge być pewny i nie pożółknie.

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

bierz lightsphere, zamienilem zwylego stofena i widac roznice, maly minus to rozmiary.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów