Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: 24-105 zgrzyt w autofocusie

Pinky
    Guest

Domyślnie 24-105 zgrzyt w autofocusie

Witam,
    Był już wątek o głośnym IS, to teraz ja mam pytanko odnośnie pierścienia ostrości.
    Przy kręceniu (niezależnie od stanu przełącznika - auto, manual), w połowie zakresu (1.5) słychać dość wyraźne cyknięcie (zgrzyt?). Czy to normalny objaw? Jakoś nie zauważyłem tego wcześniej, ale może przeoczyłem... Słychać to zarówno przy ręcznym kręceniu, jak i przy automatycznym nastawianiu ostrości.
    Poza tym obiektyw sprawuje się bez zarzutu, ostrzy szybko, pewnie i raczej bez pomyłek.
    Prośba o info, czy u Was też tak jest - wolałbym nie oddawać sprawnego obiektywu na Żytnią, bo jeszcze popsują

Bywalec

Domyślnie

nie jest to normalna sytuacja, mój chodzi cichutko w cały zakresie przynajmniej jak narazie

Czasami lepiej oddać na samym początku szkiełko, niż ma się z czasem z powodu tej usterki coś więcej zepsuć w środku, ja bym słał na Żytnią.
    40D,12-24, 18-55, 50 f/1,8; 24-105 f/4 IS, 70-200 f/4, 430EX

Bywalec Awatar tomygun

Domyślnie

ja miałem>>>>TAKI<<<< problem, może i u Ciebie być "to samo"
    GALERIA CB <========> GALERIA digart.pl
    Canon EOS 5D + 24-105 f/4 L IS + 70-200 f4 L + 35 f/1.4 L + 580 EX + Jupiter 9 MC 85 f/2 + Sonnar 135 f/3,5MC - GENERALNIE CAŁA MASA SPRZĘTU, I TOTALNY BRAK UMIEJĘTNOŚCI

Pinky
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomygun Zobacz posta
    ja miałem>>>>TAKI<<<< problem, może i u Ciebie być "to samo"
    Niestety . To raczej nie to. Śrubka nie wygląda na poluzowaną, a nie mam takiego śrubokręta, żeby spróbować dokręcić. Zresztą lepiej nie ruszać, bo dziady z serwisu jeszcze mi zarzucą, że grzebałem i nie uznają gwarancji...
    Co ciekawe, cyknięcie słychać tuż po minięciu śrubki przez otworek (przy kręceniu w prawo).
    Jutro wizyta na Żytniej. Na szczęście jestem na miejscu...

Zablokowany

Domyślnie

U mnie czysto, żadnych stuków.

Pinky
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    U mnie czysto, żadnych stuków.
    No to dzisiaj jadę na Żytnią. Obawiam się jednak, że mogą mnie zlać, bo poza cykaniem nie ma żadnych innych objawów - obiektyw działa jakby nic się nie stało. Zobaczymy.

Zablokowany

Domyślnie

Nie słyszałem jaki to rzeczywiście dźwięk, ale moim zdaniem nie ma prawa go być. Nie daj się spuścić panom z serwisu.

Pinky
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Nie słyszałem jaki to rzeczywiście dźwięk, ale moim zdaniem nie ma prawa go być. Nie daj się spuścić panom z serwisu.
    No i oddałem. Przyjęli bez problemów. Tylko jak teraz czytam wątek z narzekaniem na serwis, to zaczynam się zastanawiać, czy dobrze zrobiłem oddając działający (jeszcze) obiektyw. Znajomemu kiedyś podobno wymieniali łożysko, ale nie wyjęli wszystkich kulek ze starego...
    Trzeba będzie baaardzo długo i uważnie sprawdzać przy odbiorze. Z góry przepraszam każdego, kto będzie za mną w kolejce

Pinky
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pinky Zobacz posta
    No i oddałem. Przyjęli bez problemów. Tylko jak teraz czytam wątek z narzekaniem na serwis, to zaczynam się zastanawiać, czy dobrze zrobiłem oddając działający (jeszcze) obiektyw. Znajomemu kiedyś podobno wymieniali łożysko, ale nie wyjęli wszystkich kulek ze starego...
    Trzeba będzie baaardzo długo i uważnie sprawdzać przy odbiorze. Z góry przepraszam każdego, kto będzie za mną w kolejce
    Dzisiaj odebrałem 24-105 z serwisu. Wg adnotacji, wymieniony został AF. Obiektyw jest w dobrym stanie, chyba nie ma żadnych niespodzianek "poserwisowych" , nie zauważyłem błędów przy ostrzeniu. Czyli miałem szczęście, albo jakość "Żytniej" się poprawiła.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pinky Zobacz posta
    z tego co sie orientuje to wymienia się łożysko a nie kulki...
    tak samo jak nie oblicza się kulek na wytrzymałość, ścinanie itp..
    chyba że od czasu mojej inżynierii coś sie zmieniło

ciesz sie szkłem bo zacne
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów