Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: jaka lampa do canona 350d ?

piter-t
    Guest

Domyślnie jaka lampa do canona 350d ?

Witam ponownie,

macie jakieś sprawdzone pozycje lamp do tego aparaciku ? zastosowanie domowe, jakieś ognisko, wycieczki itp... nie chce się wykosztować niewiadoma ile bo i tak budżet wysilony jest...

i ewentualnie jaka lampa byłaby minimum żeby np w kościele nie dała plamy ? ogólnie filmuje śluby, ale jakby przyszło zrobić jakąś fotkę to żeby mieć ewentualnie czym... chociaż często widzę fotunie bez żadnych lamp i też to fajnie później wygląda....

dzięki za podpowiedzi

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

Jeżeli chodzi o lampy canona - poniżej 430ex/420ex chyba nie ma co schodzić...
    Pozdrawiam,
    Michał

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

najdroższa na jaką masz kasę ale minimum to canonowska 430ka chyba.. 420 nie polecam bo znacznie wolniej się ładuje.. ewentualnie sigma 500
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec Awatar Piasek1989
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

ja mam 430ex jeszcze dobrze nie umiem z nią pracować ale jak dobrze ustawie jak sieknie to rewlka
    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Zablokowany

Domyślnie

420 miałem - dość wolna, ale na ogniska i takietam wystarczy. Za 400 można zakupić. 380 EX też da rade na początek - palnik pracuje tylko w pionie, nie ma poziomego obrotu głowicy. Sądzę, że jeśli nie planujesz szybkiej przesiadki z 350d wyżej to 380 EX będzie ok. Jeśli jednak rozważasz w przyszłości przesiadkę, a lampę stosujesz często, to rozważ zakup 430 lub nawet 580. Warto.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Do zdjęć w pomieszczeniach, w kadrze pionowym, 380EX nie da rady niezależnie od aparatu, szkoda kasy. Rozsądne minimum, to 430EX. No i nie zawsze trzeba strzelać dokładnie w sufit. Obrót głowicy w pionie i w poziomie bardzo się przydaje. 430EX ma w poziomie tylko 270 stopni, ale z tym można już zyć.

Bywalec Awatar Elajasz
    Miasto
    Żmigród/Wrocław

Domyślnie

jak do bardzo amatorskich zastosowań to tez 430 polecam-sam kupiłem, ale wczesniej robilem na 299t i fotki tez super chociaz trzeba wykonac dodatkowo 3 ruchy
    Galeria na CB

Zablokowany

Domyślnie

Nie przesadzajcie z tą amatorskością 430 EX! to solidna lampa, pewnie, że słabsza od 580, ale do diabła nie tylko moc stanowi o tym, czy lampa się nada. Pewien mój znajomy używa malutkiej lampki canona bez jakicholwiek regulacji, wyłącznie do doświetleń kadru. 420 EX używałem zarówno z 350d jak i 20 i 30d. Dawała jakoś radę. 380 ex też coś tam sfociłem. Autor wątku chce niedrogą lampkę więc 380 EX może być racjonalnym pomysłem. Człowiek chce lampkę do domowych pstryków, a wywalenie siedmiu stów na 430 ex to nie w kij dmuchał.

Bywalec Awatar Elajasz
    Miasto
    Żmigród/Wrocław

Domyślnie

ja przynajmniej nie uwazam ze 430ex to amatorska lampa. chodzilo raczej o to, ze 430 to max jesli chodzi o amatorskie zastosowania (nieprzynoszace zysków). ja ja polecam tak samo jak tania 299t (jak dla mnie super lampa,ale do 'reportazy' malo praktyczna)
    Galeria na CB

Uprawnienia umieszczania postów