A więc mój problem dotyczy problemów z softem, co moim zdaniem ma też coś wspólnego z prpblemem z obracaniem zdjęć. Czytałam wszystkie tematy na forum poruszane na ten temat, ale niestety nic nie pomogło, więc zakładam nowy watek.
Mam EOSa 400D, zainstalowałam soft z płyty - CameraWindow niekompatybilny z spretem, wieć uaktualniłam ze strony, ale nadal to samo. Obecnie zgrywam fotki za pomocą EOS Utility.
Problemem jest to, że aparat obraca mi fotki, na podglądzie w aparacie jest ok, ale po zgraniu miniaturki + same zdjęcia na podglądzie nie sa obrócone, natomiast jak wrzuce je np. do Photoshop'a to wszystko ok. Chodzi o to, że nie chciałabym ich obracać w Windosowskim przeglądzie obrazów, bo fotka traci na jakości, a skoro w EXIFIE zapisane jest, że zdjęcie powinno byc obrócone tylko podgląd obrazów xp tego nie umie 'przeczytać' to nie wiem jak sobie z tym poradzić. Może to wina tego, że powinnam fotki zgrywać przez CameraWindow i wtedy by było ok? ALe jak zrobić to tak, żeby działało?
Obecnie nie pojawia mi sie po podłączeniu aparatu nawet okno startowe (wcześniej się pojawiało).
Co robić? Był ktoś już w podobnej sytuacji?