Cytat Zamieszczone przez mark_solo Zobacz posta
Twoja metoda jest jak najbardziej słuszna, tylko w praktyce może być czasami trudna do zastosowania. Jak zrobisz pomiar punktowy szerokim obiektywem, gdy obiekt na który mierzysz jest mniejszy od kółka pomiarowego na matówce?
Nigdy w życiu nie miałem takiej potrzeby i jakoś nie mogę sobie wyobrazić sytuacji w której musiałbym ustawiać parametry na tak mały punkt. Co z pozostałą częścią kadru? Zresztą jeśli będę miał problem z ustawieniem parametrów na tak mały punkt, pomiar matrycowy nawet nie zauważy jego istnienia ;-)

Lub gdy tło jest bardzo zróżnicowane. Albo obiekt zasłania tło. Prosisz go wtedy aby je odsłonił, gdyż chcesz sobie zmierzyć.
Jeśli obiekt zasłania tło to po co robić pomiar na coś czego w kadrze nie widać? No ale ok, powiedzmy że chcemy zrobić ten pomiar i co tu pomoże Av lub pomiar matrycowy? Chyba też nie umie prześwietlać modela. ;-)

Poza tym istnieje wiele metod osiągnięcia tego samego celu. Dla jednego to tylko tryb M, a dla mnie w pomieszczeniach M a na zewnątrz np. AV. Po prostu tak lubię.
Kto co lubi. Tylko ten argument mnie przekonuje. ;-)