Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: zmierz swiatlo na niebo.....

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

no to ustawiasz sobie nie wiem ile tam Ci wyjdzie jak masz hss a masz to np. 1/400 f 4.0 i do tego lampa w ttlu np.-2 1/3 i juz masz i doswietlona twarz
    i ladne niebio oczywscie ustwiasz czas i przeslone do nieba. tylko wydaje mi sie ze jednak bedzie widac ten blysk....

Pozdro.

P.s najlepszym wyjsciem jest blenda

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raster Zobacz posta
    lampa w ttlu

Blokada ekspozycji na tle (żeby się ładnie zarejestrowało)

Blokada błysku na osobie (ostrości pewnie też ale o tym chyba nie trzeba pisać )

I juz. Ewentualnie koryguj sobie mocą lampy efekt końcowy. Przypuszczam, że będziesz korygował w dół.
    W teorii zrozumiałem

A w praktyce trzymam w łapie instrukcje, aparat, lampę i patrze sie jak sroka w gnat :/

Niepotrafie zablokować jednego potem drugiego i ostrości ustawić, jak ja mam to zrobić wszystko na raz ?

Chyba jednak pozostane przy PSie :/

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

a wiec:
    ustawiasz w lampie tryb hss jest na obudowie przycisk pisze hss naciskasz i masz pozniej bierzesz M w body u ustawiasz punktowy pomiar swiatla i patrzysz jak Ci tam wychodzi jak kierujesz aparat w niebo wychodzi ci ze na 0 jest czas np. 1/400 i f 4.0 wiec tak zostawiasz i ustawiasz ostrosc na osobe i jeszcze w lapmie ustawiasz korekcje np. -2 i wsio

milej nauki

Pozdro

Coś już napisał Awatar raster
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafal913 Zobacz posta

Chyba jednak pozostane przy PSie :/

Trochę chęci i samozaparcia wystarczy. Trzeba poświęcić czas i zacznie wychodzić. Jak nie poświęcisz czasu to się nie nauczysz - proste.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz
    Mi po długiej przerwie, też ciężko idzie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To moze ja powiem jak ja robie (sposob Cichego o ile dobrze pamietam). Zalozmy - sloneczny dzien (nie 12-2 bo slonce morduje) powiedzmy 15 - spoko robie zdjecie pod slonce.
    a) ustawiam AV dla danego "f" jakie mi sie podoba (powiedzmy ze pomiedzy 4-8 na 24-105L)
    b) spust do polowy na niebo - przy iso 100 powiedzmy mam czas 1/800 (to taki przyklad z czasem ktotszym niz czas synchro)
    c) skoro czas krotszy niz 1/200 (taki jest czas synchro w 350D) to lampa w HSS
    d) blokuje lampe "*" (wtedy aparat wie ile mozy potrzeba zeby dopalic)
    e) ustawiam na M (z lampa tylko M innaczej nie potrafie zdjecia zrobic) i dobieram parametry takie jak byly czli 1/800
    f) af na twarz
    g) zdjecie czlowieka ladnie doswietlone - niebo niebieskie

Zanim weszlo mi to w krew to mi to zajmowalo to troche - teraz mgnienie
    Ale czasmi "wale na AV i przepalam"
    Mozna pominac AV - szyciej
    a) M
    b) pomiar na niebo i dobrac czas tak zeby "drabinaka po srodku byla"
    c) blokada lampy - "*" (jesli czas krotszy niz 1/200 to HSS)
    d) focus na ludzika
    e) strzal
    f) dobrze jest

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    To moze ja powiem jak ja robie...
    Ajej! A na co tak motać się z Av? ;-) Drugi sposób który opisałeś jest IMHO właściwy i mało tego, masz dużą kontrolę nad wszystkim. Kiedy ustawia się drabinkę na niebo (czy jak kto woli, tło) można zdecydować czy tło ma być prześwietlone, niedoświetlone czy naświetlone prawidłowo. Dodałbym jedynie komentarz bo podpunktu "c". Blokada lampy również na ludziku. Przynajmniej ja tak robię i wydaje się to być logiczne. Oczywiście można dodatkowo stosować korektę na lampie, żeby kontrolować pierwszy plan.

Ktoś wcześniej pisał że "lampę będzie widać". Polecam zakup kabla OC-E3 lub ten starszy model. Coś wspaniałego, jakie światło potrafi dać lampa oddalona od osi obiektywu. Mogą trochę boleć ręce ale WARTO! ;-)

Bywalec Awatar macgaw
    Miasto
    Piła

Domyślnie

witam ponownie

a wiec wczoraj bylem w pilskim parku i wg waszych porad postrykalem troszke....

niektore przeswieltione inne niedoswietlone inne nawet fajne...

zdjecia robilem w nastepujacy sposob (byc moze zle, prosze o poprawienie mnie)

lampa 430 tryb ettl, korekcja -2 1/3..... i dodatkowo gdzies przeczytalem i wlaczylem na lampie przycisk "taka blyskawice" jeden raz.....

zrobilem pomiar lampa na niebo i nasisnalem *, caly czas trzymajac gwiazdke wykadrowalem wyostrzylem na obiekt (dziecko) spust migawki do polowy i pstryk.

aparat ustawiony w tryb "M", patrzylem na drabinke aby byla w pozycji "0"

niektore mi wyszly niektore biale.... tzn spreczyuje.....

biale wyszly mi np wtedy kiedy zrobilem pomiar na niebo a zrobilem zdjecie na tle zielonego drzewa (w kadrze nieba juz nie bylo) wiec mysle ze to byla przyczyna przeswietlenia....

przy takim samym naswietleniu nieba i potem wykarowaniu na dziecko ,ale juz w tle z niebem zdjecie wyszlo nienajgorzej (tu pewnie musze jeszcze nauczyc sie dobrze dobrac czas i przyslone, choc zdjecia nie byly najgorsze)

wskazowki mile widziane
    6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez macgaw Zobacz posta
    niektore mi wyszly niektore biale.... tzn spreczyuje.....

biale wyszly mi np wtedy kiedy zrobilem pomiar na niebo a zrobilem zdjecie na tle zielonego drzewa (w kadrze nieba juz nie bylo) wiec mysle ze to byla przyczyna przeswietlenia....
    Wziąłeś pomiar z nieba, a zdjęcie robiłeś na tle drzewa i się dziwisz, że nie wyszło naświetlone tak jak trzeba?
    Tu nie chodzi o to, żeby zawsze brać pomiar z nieba, ale z tła, na którym masz zamiar umieścić obiekt. Jeśli tłem ma być niebo, to bierzesz pomiar z nieba, jeśli drzewo, to z drzewa...
    Błysk ma doświetlić tylko pierwszy plan i dlatego trzeba zablokować jego pomiar przy przekadrowaniu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

jak ja bym to zrobił (tzn osoba fotografowana w słoneczny dzien na tle nieba)

>Aparat w "M", czas 1/200 iso100
    celujesz w niebo i tak ustawiasz przysłonę aby niebo wyglądało dobrze.
    >bierzesz lampe w manual (ja mam lampe tylko z ttl i tzn bez ettl :P) i tak ustawiasz jej moc aż osoba będzie dobrze oświetlona

odnośnie tego typu problemów dużo odpowiedzi znajdziesz na strobist.com

Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 04-05-2008 o 12:41
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów