Cytat Zamieszczone przez yogi-bear Zobacz posta
Kwestia tego co mam w tle. Tak jak pisałem, ustawiam ekspozycję patrząc na drabinkę i w miarę potrzeb wychylam ją w + lub - . Jeśli jest ciężko i nie mam pewności, zawsze mogę zrobić zdjęcie próbne tła ale dzieje się to naprawdę sporadycznie.

Wbrew pozorom to nie jest "długa zabawa". Wszystko dzieje się bardzo szybko i nie trzeba mieć specjalnej wprawy. Początkowo zapominało mi się o FELowaniu w porę ale teraz... jakoś to idzie ;-).

Żeby lampa zrobiła pomiar na pierwszym planie i w czasie przekadrowania nie zmieniła swoich nastaw. Jeśli po złapaniu ostrości nie zmieniasz kadru, nie musisz FELować.
A jak oceniasz czy już jest dobrze. Na małym ekraniku aparatu?

Czym się w takim różni korekcja ekspozycji dla światła zastanego i błyskowego w AV i M. W/g mnie łatwiej się ją wykonuje w AV. Pomiar matrycowy jest jednak dość dokładny. Sprawdzałem pomiar metodą Adamsa i pomiarem matrycowym. W większości wypadków pomiar matrycowy zgadza się z pomiarem strefowym z wykorzystaniem pomiaru punktowego i odpowiednimi korektami ekspozycji.

Jeżeli w Twojej metodzie i tak dokonujesz korekt, to znaczy, że nie jest ona tak dokładna jak to opisujesz.