a co myslicie o Sony Alpha?taka jedna babka mi go radzila, nowy kosztuje okolo 1700 zl i ponoc ma stabilizacje.
a co myslicie o Sony Alpha?taka jedna babka mi go radzila, nowy kosztuje okolo 1700 zl i ponoc ma stabilizacje.
tu bym też zapytał:
http://klubkm.pl/forum/index.php
Minolta/KM/Sony oraz Pentax/Samsung mają w aparacie,
Canon i Nikon w obiektywach,
a system 4/3 (Olympus/Panasonic/Leica) w jednym i drugim, bo chyba nie mogą się zdecydować lub dogadać? ;-)
jeżeli szukasz czegoś na początek pomyśl też, że z czasem będziesz od oczekiwał więcej od swojego sprzętu w przyszłości, zapodaj sobie 400D będziesz zadowolony, przychylam się w stronę przedmówców - jak poszukasz dobrze znajdziesz coś w granicach 1.500 zł no może plus minus parę złotyszy więcej.
Przed rokiem miałem ten sam dylemat, pytałem, czytałem, słuchałem, szukałem. Teraz mogę powiedzieć, że nie żałuję.
To o czym się nie mówi aż tak głośno a co jest oczywiste - to dodatki, które to nie mało kasy też wciągają na początek, ale wszystko w granicach rozsądku i budżetu, pamiętaj że nie wszystko potrzebne jest na starcie a im będziesz głębiej w ten nałóg wchodził rozkminisz na pewno co ci jeszcze potrzeba :-) powodzenia ...
EOS 400D, Canon 24-70 f/2.8L USM, SIGMA 17-70 mm f/2.8-4.5, SIGMA 70-300 mm f/4.5-5.6, Speedlite 580 EX II
Słuchaj nie jestem doświadczony ale sam zadawałem sobie to pytanie w ostatnich dniach. Jeśli chcesz SYSTEM Canona jedź do foto joker'a(sprzedają też przez neta) i tam masz za ~1477zl 350d+kit do tego sobie kupisz kartę i "szafa gra". Masz sprzęt nowy z gwarancją i wiesz że w razie czegoś... a tak łapiąc ekstra okazję na 400d nie wiesz co kupujesz posypie Ci się sprzęt i po co to? Skoro napisałeś: "Witam!wlasnie chce zaczac swoja przygode z fotografika, tzn. interesuje sie nia ale nigdy nie mialem porzadnej cyfrowki:P" to imho Canon 350d na start wystarczy. Pozdrawiam eMpi
Ostatnio edytowane przez eMpi ; 05-05-2008 o 23:10
Jeżeli chodzi o cenę to nowego 400D + 18-55 wraz z gwarancją można nabyć na allegro w cenie ok 1600-1700 zł., czyli nie wiele drożej niż 350D. Oczywiście można poszukać używanego, także na gwarancji co pociągnie za sobą dodatkowe oszczędności. Jeżeli chodzi zaś o zakup używanego sprzętu przez osobę która nie miała do tej pory styczności z dSLR to najlepiej skorzystać z pomocy osoby "zaznajomionej" z tematem dSLR. Na szystkie "ekstra i super okazje" trzeba szczególnie uważać. Jak powszechnie wiadomo chytry traci dwa razy.
EOS + Speedlite
350D z kitem, jeśli coś zostanie, to potraktuj to jako początek zbierania na 50/1,8.
Fetysku!
Odpuść sobie lustrzanki....to udręka i nie warte.
Zdjęcia są takie sobie, a jak chcesz lepsze to majątek stracisz i osiwiejesz.
Może nawet "forumowym mądralą" zostaniesz.
Filmików nie nakręcisz.
Biała rura, fakt, to jest coś. Ale to trzeba dać mnóstwo siana...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
... mi ostatnie włosy już wypadają...![]()
Ostatnio edytowane przez Mellan ; 05-05-2008 o 23:23 Powód: Automerged Doublepost
C-F-K - forever
.. z lipca ub. roku![]()
C-F-K - forever