Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Telekonwertery i pierścienie pośrednie - przykładowe zdjęcia

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie Telekonwertery i pierścienie pośrednie - przykładowe zdjęcia

Jest cała masa wątków o telekonwerterach i pierścieniach pośrednich, ale strasznie jest to wszystko rozsypane. Prosiłbym posiadaczy w.w. akcesoriów (zarówno tych Canona, jak i Kenko czy Sigmy) o wklejanie przykładowych zdjęć w różnych konfiguracjach. A osobiście chciałbym zobaczyć (nigdzie nie znalazłem) jak wygląda sprawa z jakimś telezoomem i pierścieniami Kenko, np. 400/5.6 czy 100-400 + pierścienie. Zaznaczam, że nie chodzi o makro, chociaż znajdzie się z pewnością wiele osób których to zainteresuje, ale o warunki w jakich na codzień używa się tego typu szkieł.
    I o jedno Was proszę: nie wbijajcie mnie za ten wątek na pal
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Zablokowany

Domyślnie

A do czego potrzebne ci są pierścienie pośrednie jeżeli nie do makro?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dobre pytanie

Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

nie wiem czy dobrze rozumuje, ale pierscien jest tak jakby wydluzeniem obiektywu(?) Dlatego chcialbym zobaczyc jak wyglada zdjecie oddalonego obiektu takim 400mm + np pierscien 36mm. Jesli sie myle...poprawcie mnie.
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Używanie pierścieni pośrednich z 400/5.6 jeśli posiada sie tak świetne narzędzie jak Sigma 180/3.5 EX jest bez sensu. W jednym przypadku może sie sprawdzic - jeśli nagle trzeba zmniejszyć minimalna odległość fotografowania (np. fot. ptaków z czatowni). Poza tym zapomnij o ostrzeniu na nieskonczoność, 400/5.6 w zestawieniu z pierscieniem 36mm ostrzy w zakresie ok 1.5-5m! Poza tym jasność tego zestwu jest fatalna w porównaniu z gołą 180tką... Więc jeśli masz powód i pomysł jak użyć sigmy 180 z pierścieniami to jedynie wtedy ich kupno ma sens. Serio serio.
    pozdrawiam
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    A do czego potrzebne ci są pierścienie pośrednie jeżeli nie do makro?
    pierścieni używa się po to żeby zmniejszyć minimalną odległość ostrzenia. i robi się to nie tylko do makro. :P
    300D, kit, 50 1.8, Tamron 70-300, 430EX

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    nie wiem czy dobrze rozumuje, ale pierscien jest tak jakby wydluzeniem obiektywu(?) Dlatego chcialbym zobaczyc jak wyglada zdjecie oddalonego obiektu takim 400mm + np pierscien 36mm. Jesli sie myle...poprawcie mnie.
    Mylisz się. Zbiorę do kupy wiedzę o pierscieniach: nie zawierają one elementów optycznych i nie zmieniają ogniskowej obiektywu. Oddalając obiektyw od korpusu zmniejszaja minimalną odległość ostrzenia, jednoczesnie uniemożliwiając ostrzenie na większe odległości. Czyli dodawanie pierścieni prowadzi w stronę macro. Tobie chodzi o telekonwerter, czyli urządzenie z układem optycznym zwiększającym ogniskową i pogarszającym światło obiektywu w takim samym stopniu. Ten stopień to zwykle 1,4 lub 2. O 2 do cropa zapomnij, za bardzo pogarsza jakość obrazu. 1,4 ma sens tylko z najlepszymi obiektywami o jasności nie gorszej niż 4 (AF działa zwykle do 5,6, a 4x1,4=5,6).

Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Więc 'wydłużenie' ogniskowej bez utraty jakości poprzez zastosowanie pierścieni lub czegokolwiek innego nie może mieć miejsca(?) ok, zaczynam się z tym godzić
    Zatem czy mógłby ktoś wrzucić fotki z 100-400 + TC 1.4 (Canona lub Kenko) ? bo za wiele to ich nie widziałem...

A nawiasem mówiąc...czemu nikt nie chce wstawiać przykładowych zdjęć?
    Ostatnio edytowane przez Lulu1988 ; 03-05-2008 o 17:11

Domyślnie

5D - 24-70 2.8L + pierścienie pośrednie Kenko

5D - 70-200 4L + pierścienie pośrednie Kenko

350D - HELIOS 50/2 + pierścienie pośrednie M42 made in DDR
    Smiena 8M

Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Nareszcie cokolwiek się ruszyło (dzięki Canclerz). Tyle się oczytałem o tych TC itd, tyle osób je ma i nie wierzę, że wszystko leży zakurzone na półce. Chodzi mi jedynie o zdjęcia przykładowe; wątek 'wszystko o bokeh' wspaniale się rozwinął i chciałbym, żeby ten był podobnego typu
    Jeszcze raz poproszę o coś z 100-400 + TC 1.4 Canona/Kenko

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów