To moze ktos nam objawi te tajemnice?![]()
Tak, wszystkie.
Tak, większość, ale dlatego, że są to RAWy
Tak, ale tylko niektóre, jeśli widzę wyraźną potrzebę.
Nie, nie stosuję postprcessingu.
To moze ktos nam objawi te tajemnice?![]()
Canon 30D, 17-40/4L, 70-200/4L IS, 679B/234RC, Slik Pro 400DX
To zdaje się nie jest skomplikowane. Aparat przyjmuje jako "wyjściowe" to co masz ustawione tj WB, korekcje itp itd i zapisuje to w pliku RAW. Zapis zdjęcia jest "surowy" ale do wświetlenia na displayu albo w ACDSee czy PS używana jest informacja zapisana w ustawienaich aparatu. To tylko po to, żeby ułatwić podgląd zdjęcia.Zamieszczone przez Kubaman
Janusz
Cześc, to mój pierwszy post na forum witam wszystkich.
Na zadane pytanie, odpowiedź wydaje się oczywista. Każde zdjęcie zeskanowane czy zrobione elektronicznie wymaga obróbki w komputerze.
Na codzień fotografuję Canonem 20D, generalnie tylko w formacie RAW. RAW to nic innego jak zapis tego co "zobaczyła" matryca, z załączonym plikiem w którym są przechowywane informacje dot. parametrów jakie ustawiliśmy w aparacie wykonując zdjęcie. Jest tam informacja o ostrości, nasyceniu barw, balansie bieli, kontraście, ewentualnie o filtrach do fotografii BW (dot. 20D). Programy do obróbki RAW pozwalają te ustawienia "podmienić" niejako po fakcie, czyli możemy poprawić balans bieli np. gdy zawiodła automatyka. Dodatkowo możemy podostrzyć zdjęcie (jest to zwykłe USM takie jak w PS) zmodyfikować krzywą, zmienić poziomy. Takie operacje umożliwia wiele programów do obróbki RAW, ja używam C1. Znając te możliwości i zasady jakie obowiązują w przypadku RAW, podstawowym ustawieniem w aparacie powinny być nastawy neutralne (po co kombinować jak można wszystko potem zmienić)
Po konwersji do TIFF'a 16 bit z odpowiednim profilem (to jest osobna historia) pozostaje delikatne odszumienie (nie we wszystkich przypadkach jest to konieczne), ewentualna korekta nasycenia barw i ostateczne wyostrzenie. Pomiędzy tymi procesami jest jeszcze sfera filtrów i technik zmieniających formę wyrazu fotografii. Jeżeli zdjęcie idzie do labu, to należy zmienić paletę barw na 8 bit'ową i profil na sRGB (laby generalnie nie są w stanie więcej wyciągnąć) jeżeli chcemy wydrukować na drukarce atramentowej powinniśmy posiadać odpowiedni profil dobrany do drukarki i papieru jaki zastosujemy.
Można powiedzieć strata czasu i przerost formy nad treścią. Można robić w jpeg'u i w większości przypadków efekty będą szybsze i zadowalające. Tylko robiąc zdjęcia nigdy nie wiemy, czy to które właśnie robimy nie jest "zdjęciem życia" które tylko dlatego, że ma zły balans bieli nie daje się wydrukować w prawidłowej formie. Jest na to sposób. Wystarczy robić zdjęcia w RAW z załączonym dużym jpeg'iem. Wyciągamy z RAW'ów jpegi np. za pomocą BB, obrabiamy i OK, jeżeli coś jest warte dalszych zabiegów to mamy RAW z którym tak naprawdę można zrobić wszystko.
ArtMag
Ostatnio edytowane przez ArtMag ; 10-06-2005 o 14:35
Co do profilu - to nie mam problemu z jego przeniesieniem do photoshopa i nie czepiajmy się słówek żeby pokazać jacy to jesteśmy mądrzy.Zamieszczone przez bebop
Czy szkła które wymieniłem w podpisie są słabe? Bo jeżeli tak to chyba je wyrzucę. Szkło ma wpływ na nasycenie barw oczywiście i sam to zauważyłem kupując te lepsze.
Po prostu napisałem, że kolory na zdjęciach z profilem Adobe RGB wypadają blado, bo są na zupełnie zerowych ustawieniach - więc kontrast, kolor, wyostrzenie - wszystko na najniższym, dostępnym w oprogramowaniu aparatu, poziomie - tak napisali w instrukcji - i nie jest to tylko moje spostrzeżenie. każdy, kto ma taki aparat łatwo stwierdzi, że adobe jest bledszy niż sRGB w par1 czy par2
Pozdrawiam
Zawsze robie w RAWie, chyba że zaczyna mi brakować pamięci.
Zdecydowaną większość dodatkowo obrabiam (kadrowanie, czasami korekta ekspozycji, lub delikatny fill flash, rzadziej efekty filtrów barwmych: warm / cool)
Ja obrabiam programikiem XE874 Photo - to taki automat dla leniwych.
Osobiscie robię bardzo dużo zdjęć w jpeg i lubię przygladać się co mi nie wyszło wiedząc ze, niewiele już moge zmienić - ale to jest moje podejście do fotografii.
igor
Ostatnio edytowane przez Igor ; 10-06-2005 o 22:31
Moje narzędzia oprócz Photoshopa to Net Image do odszumiania ( nawet photoshop tak inteligetnie tego nie robi ) oraz świetny capture Pro 3.7 doobróbki RAW-ów
Program ten posiada unikalną mozliwosc korekcji przyesłony - efekt bomba - korekcja w photoshopie w tym zakresie ( poziomy ) nie daje tak dobrego efektu.
Canon;
Pobaw sie PSem serii CS albo CS2 i otworz nim RAW za pomoca Adobe Camera RAW - nie robi korekty na levelsach a wlasnie ekspozycji.Zamieszczone przez Stryjek
Ja robie tylko podstawowe sprawy: kontrast, nasycenie itp.
To co potrafie czyli niewiele.
pzdr
g
ps
ale niektórym to zazdroszcze umiejetności