Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 147

Wątek: Kalibracja monitora - początkujący

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Ok to podsumujmy. Jaki sensowny (cenowo również) kalibrator polecacie dla początkującego w tym temacie? One eye display2?
    Już o tym było.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Mógłbyś podpowiedzieć darmowy program do tego celu? Przyznam, że swego czasu szukałem czegoś takie, ale nie znalazłem.
    Trzeba było poszukać pod latarnią: www.color.org
    Jest tam freewareowy ICC Profile Inspector

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Trzeba było szukać pod latarnią: www.color.org
    Jest tam freewareowy ICC Profile Inspector
    Qrcze mam go i używam, jednak nie wiem jak w nim zmienić gamme

OK - mam
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 05-08-2008 o 10:06

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Qrcze mam go i używam, jednak nie wiem jak w nim zmienić gamme
    Trzeba wgrać profil-dawcę gammy, kliknąć na TRC i tam jest opcja export. Potem wejść w profil-biorcę, znowu kliknąć na TRC i zaimportować. Inspector podaje też początek i rozmiar tagu, więc można na tej podstawie ręcznie podmieniać je w jakimś hex edytorze.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 05-08-2008 o 10:07

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Trzeba wgrać profil-dawcę gammy, kliknąć na TRC i tam jest opcja export. Potem wejść w profil-biorcę, znowu kliknąć na TRC i zaimportować.
    No właśnie przed chwilą do tego doszedłem

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Witam - szukam odpowiedzi na zadane w watku specjalnie do tego otwartym - ale nie moge..... znalezc - wiec postanowilem napisac tutaj:

Moja przypadlosc jest znana - choc nie powszechnie:
    Problem - narzucanie przez Viste nieskonfigurowanego profilu kolorow po podlaczeniu sprzetu do portu USB - dopiero restart systemu ratuje sytuacje (choc nie zawsze - vide: WiFi)
    Posiadany laptop: Toshiba Tecra A9
    Uklad Graficzny: Intel

Teraz moze szerzej opisze problem:
    Kolory skonfigurowalem kolorymetrem Spyder2 (wiem wiem jest do ****, ale z braku laku....) Spyder Startup ladnie wczytuje profil do karty graf i przy ladowaniu systemu widac - ze najpierw jest ten "vistowski" kolor - a po zaladowaniu Spyderowski. Ikonki jakies tam sie laduja i teraz:
    - jak podlacze cos pod usb kolorki vistowskie sie wlaczaja
    - jak odpale aplikacje Business Everywhere - patrz wyzej
    - jak odlacze cos z USB - patrz wyzej
    - jak zamkne pokrywe (wylaczy sie ekran) i podniose pokrywe - patrz wyzej
    - jak zhibernuje kompa - patrz wyzej
    dopiero restart pomaga - bo po drugim odpaleniu Startupa w Autostarcie - komunikat mowi nam ze ten profil jest wczytany
    HELP! HELP!
    Jest na to jakas rada - moze cos wystarczy gdzies wylaczyc? W opcjach uruchamiania itd?
    PS - czy jak dokupie monitor CRT - to problem minie? Na jakies zasadzie sa "konfigurowane" CRTki?
    Ostatnio edytowane przez El_Chueco ; 05-08-2008 o 11:04
    GG: 559899

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez El_Chueco Zobacz posta
    Witam - szukam odpowiedzi na zadane w watku specjalnie do tego otwartym - ale nie moge..... znalezc - wiec postanowilem napisac tutaj:

Problem - narzucanie przez Viste nieskonfigurowanego profilu kolorow po podlaczeniu sprzetu do portu USB - dopiero restart systemu ratuje sytuacje (choc nie zawsze - vide: WiFi)
    Posiadany laptop: Toshiba Tecra A9
    Uklad Graficzny: Intel

Teraz moze szerzej opisze problem:
    Kolory skonfigurowalem kolorymetrem Spyder2 (wiem wiem jest do ****, ale z braku laku....) Spyder Startup ladnie wczytuje profil do karty graf i przy ladowaniu systemu widac - ze najpierw jest ten "vistowski" kolor - a po zaladowaniu Spyderowski. Ikonki jakies tam sie laduja i teraz:
    - jak podlacze cos pod usb kolorki vistowskie sie wlaczaja
    - jak odpale aplikacje Business Everywhere - patrz wyzej
    - jak odlacze cos z USB - patrz wyzej
    - jak zamkne pokrywe (wylaczy sie ekran) i podniose pokrywe - patrz wyzej
    - jak zhibernuje kompa - patrz wyzej
    dopiero restart pomaga - bo po drugim odpaleniu Startupa w Autostarcie - komunikat mowi nam ze ten profil jest wczytany
    HELP! HELP!
    Jest na to jakas rada - moze cos wystarczy gdzies wylaczyc? W opcjach uruchamiania itd?
    PS - czy jak dokupie monitor CRT - to problem minie? Na jakies zasadzie sa "konfigurowane" CRTki?
    Ciężko mi coś doradzić, bo nie używam Visty, laptopa ani Spydera, ale spróbuję pomęczyć hapka mojej żony. Rzecz jest arcyciekawa - zamykanie klapy kasujące korektę w LUT karty graficznej to dość osobliwe rozwiązanie. Czy możesz wystawić ten profil ukręcony przez Spydera?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

[...]
    Problem - narzucanie przez Viste nieskonfigurowanego profilu kolorow po podlaczeniu sprzetu do portu USB - dopiero restart systemu ratuje sytuacje (choc nie zawsze - vide: WiFi) [...]
    Bawiłem się laptokiem HP z Vistą i takich dolegliwości nie miałem. Faktem było, że powrót z hibernacji był z resetowanym LUT'em - musiałem od nowa go załadować.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 05-08-2008 o 11:41

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Proszę sprawdzić poniższe ustawienie:

Jeśli nie pomoże, trzeba poszukać gdzie się wyłącza automat w rejestrze. Wiem, że można, przerabiałem to z profilerem Lafota, ale nie pamiętam jak.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 05-08-2008 o 11:40
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tom01
    Tak mam takie ustawienie - ciekawi mnie czy robi to rożnice w ustawieniach zaawansowanych gdzie mamy konfiguracje WCFa - czytalem ze uklady graficzne ktore wspoldziela pamiec z RAMem (o tym resetowaniu bylo tylko w oparciu o uklady Intela) - konkluzja byla taka ze system zarzadzania kolorami WCS nie radzi sobie z "przestarzalym" ICC/ICMem - dlatego resetuje sie przy probie "sprzetowej" laptopa - o ile wiem - na stacjonarkach tego problemu nie ma/tak samo w laptopach wyposazonych w uklady graficzne z wlasna pamiecia. Czy jest to mozliwe ze karta graf. niewyposazona we wlasna pamiec - nie ma LUTa?
    A moze jak kolezanka wczesniej opisywala problem z HPkiem - gdzies wylaczyc wszystko co tyczy sie ukladow graficznych (tylko ze w Autostarcie mam tylko 3 ikonki)

http://cyfrowe.fc.pl/pomniejszone/Spyder2express.icm -> link do ICMa
    GG: 559899

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów