Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 147

Wątek: Kalibracja monitora - początkujący

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bystry Zobacz posta
    Bez przesady... Lepsza jakaś kalibracja niż żadna... Nie jest niemożliwym choć odrobinę zbliżyć się do tej szarości...
    Lepszy brak kalibracji, niż pojechanie w krzaczory. W kalibracji na oko jest kilka problemów skutecznie utrudniających, lub uniemożliwiających zadanie. Najgorszym oszustem jest nasze oko. Nie widzę możliwości ustawienia poprawnie temperatury bieli, ani zakresu dynamiki. Oko za bardzo współpracuje z ustawianą wielkością. Poprawna kompensacja gamma, podobno możliwa do ustawienia na kliny, jest skaszaniona w 99% przypadków. Proponuję, jak już się Panu to znudzi, albo osiwieje, zanim wywali Pan monitor przez okno, nabyć czujnik i zrobić to w ciągu 5 minut poprawnie. Zobaczy Pan różnicę.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bystry Zobacz posta
    Bez przesady... Lepsza jakaś kalibracja niż żadna... Nie jest niemożliwym choć odrobinę zbliżyć się do tej szarości...
    "Kalibrując" na oko można robi się zazwyczaj więcej bałaganu. Do takiej "kalibracji" trzeba mieć ogromną wiedzę i doświadczenie, żeby zrobić to jako-tako. Raz, że krzywej nie ustawisz (nie ma takiej możliwości), dwa to nie wybrażam sobie jak ustawisz na oko temp. 6500K, a także jasność na jakąś zbliżoną zadaną wartość w cd/m^2 (tutaj można poeksperymentować - ustawić jakoś i patrzeć czy nie wypala jeszcze siatkówki ).
    Poza tym to o czym Tom01 pisał - oko+mózg nie nadaje się do tego celu, bo zbyt się do wszystkiego adoptuje
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez spoon Zobacz posta
    wiem z Twojego watku, ze i1 display 2 jest lepszy od spydera 2. jak to wyglada w przypadku spydera 3 i spydera 3 elite, ktore sa w miare tanimi kalibratorami, a juz na pewno sa nowsze od eyeone?
    Spyder 3 wypada podobnie jak jego poprzednik - miałem nieprzyjemność przebadania profilów z trójki
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 01-08-2008 o 07:16 Powód: Automerged Doublepost

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Raz, że krzywej nie ustawisz (nie ma takiej możliwości),
    Gradaję można ustawić na oko pod warunkiem, że natywna krzywa odpowiedzi tonalnej monitora jest zbliżona do przebiegu funkcji gamma. Problem polega na tym, że o ile w CRT tak było, to w LCD właściwie może mieć ona przebieg wedle najdzikszej fantazji. Efekt jest taki, że - powiedzmy - wizualnie poprawnie skalibrowaliśmy sobie gammę w tonach średnich, a tymczasem w cieniach jest ona za wysoka, natomiast dla odmiany w światłach - za niska (i vice versa).

Spyder 3 wypada podobnie jak jego poprzednik - miałem nieprzyjemność przebadania profilów z trójki
    Z ciekawości - czy mógłby Pan powiedzieć coś więcej? Na papierze ten kolorymetr wydawał się być ulepszony O narowach poprzedniej wersji słyszałem to i owo (znajomy posiadacz 2190UXi opowiadał, jak to próbował skalibrować swoje cudo Spyderem. Kolorymetr ów był zdania, jakoby ten monitor legitymował się jasnością... 2800cd/m2)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Z ciekawości - czy mógłby Pan powiedzieć coś więcej? Na papierze ten kolorymetr wydawał się być ulepszony O narowach poprzedniej wersji słyszałem to i owo (znajomy posiadacz 2190UXi opowiadał, jak to próbował skalibrować swoje cudo Spyderem. Kolorymetr ów był zdania, jakoby ten monitor legitymował się jasnością... 2800cd/m2)
    Znajomy kupił sobie bo była promocja i nie mógł dojść ładu z monitorem na którego nie mógł patrzeć po kalibracji tym cudem. Z jego opisu wynikało, że zamiast gammy 2.2 była jak ze Spydera 2 gamma w okolicach 2.5. Porównałem swego czasu profile w odniesieniu do profili monitora zamieszczonych na stronie - wyglądał podobnie jak z dwójki. Kupił go na targach w Łodzi i chyba zaraz sprzedał. Niestety nie pamiętam już jaki to był monitor, ale proszę mi wierzyć, że tak właśnie było. Pamiętam, że pomagałem mu zdalnie jak skalibrować monitor tym ustrojstwem i chyba na koniec porównał na oko do jakiej gammy został "skalibrowany" monitor:
    http://www.aim-dtp.net/aim/evaluatio...pace/index.htm
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 01-08-2008 o 08:02

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Krótkie, techniczne pytanie.

Czy Eye-One Display 2 będzie działał z Vistą 64-bit?

Dzięki!
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Czy Eye-One Display 2 będzie działał z Vistą 64-bit
    Tak, działa.

Gradaję można ustawić na oko pod warunkiem, że natywna krzywa odpowiedzi tonalnej monitora jest zbliżona do przebiegu funkcji gamma. Problem polega na tym, że o ile w CRT tak było, to w LCD właściwie może mieć ona przebieg wedle najdzikszej fantazji.
    Krzywa kineskopu CRT jest prostą funkcją wykładniczą, a LCD mniej lub bardziej wygląda jak S. Problemem jest silna nieliniowość widoczna w cieniach i światłach, co nie jest możliwe do skorygowania. Plus, jeśli monitor jest słabej jakości, dewiacje krzywych RGB w różne kierunki w wąskich wycinkach jasności.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 01-08-2008 o 09:24 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Z jego opisu wynikało, że zamiast gammy 2.2 była jak ze Spydera 2 gamma w okolicach 2.5.
    Widać tu wzruszającą troskę o stałych klientów - pewnie gdyby użytkownik 2-ki kupił 3-kę i ta nagle zaczęła by mu poprawnie kalibrować monitor, mógłby się poważnie zaniepokoić

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Krzywa kineskopu CRT jest prostą funkcją wykładniczą, a LCD mniej lub bardziej wygląda jak S. Problemem jest silna nieliniowość widoczna w cieniach i światłach, co nie jest możliwe do skorygowania. Plus, jeśli monitor jest słabej jakości, dewiacje krzywych RGB w różne kierunki w wąskich wycinkach jasności.
    Dokładnie to miałem na myśli
    Jednakowoż w przypadku LCD są monitory fabrycznie lepiej i gorzej zlinearyzowane. Przykładowo - natywna TRC mojego szajsunga 214T, (obmierzona i1pro z precyzją 256 tonów) jest swym przebiegu całkiem nieźle zbliżona do przebiegu funkcji wykładniczej.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 01-08-2008 o 10:06

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Widać tu wzruszającą troskę o stałych klientów - pewnie gdyby użytkownik 2-ki kupił 3-kę i ta nagle zaczęła by mu poprawnie kalibrować monitor, mógłby się poważnie zaniepokoić
    Ciekawostką jest, że w CRT nie ma takiej przypadłości... Pewnie z racji tego, że do CRT nie stosuje się tego super_hiper_maxi filtra
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 01-08-2008 o 10:14

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Poddaję się. Proszę o wyjaśnienie. Kupiłem i1 Display 2. Oprofilowałem monitor. I teraz ten sam jpg, przygotowany w PS i zapisany w sRGB ma inne barwy w zależności od tego, której aplikacji używam. W PS, FF3 i przeglądarce systemowej jest tak samo. Ale IrfanView i FastStone pokazują inaczej.

Do tej pory wydawało mi się, że to system operacyjny a nie konkretna aplikacja zarządza barwą i przed wysłaniem obrazu do karty graficznej aplikuje odpowiedni profil. Konsekwencją takiego myślenia było przekonanie, że wszystkie przeglądarki powinny dać taki sam obraz na monitorze.

Pierwsze pytanie, to czy faktycznie tak jest, że to jest kwestia aplikacji, czy obsługuje zarządzanie barwą?

Drugie, jak dla mnie istotniejsze, to które barwy są wiarygodne? Jak oddam zdjęcie do druku, to jakiej kolorystyki powinienem się spodziewać? Tej z PS/FF3 czy tej z IrfanView itp.? A może jeszcze innej?
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 02-08-2008 o 15:45
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Po raz kolejny napiszę, że PS i Fx3 potrafi przeliczyć profil, a Irfan, Faststone NIE.
    Poszukaj aplikacji które wspierają profile... Goły system Windows nie potrafi korzystać z profili, więc pod PS i Fx3 (z włączonym CMM) będziesz miał prawidłowo, pod Irfan, Operą, IE, Faststone NIE. Jedyne znane mi przeglądarki do zdjęć które potrafią przeliczyć profil to ACDSeePRO i 11view.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 02-08-2008 o 15:51

Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów