Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 147

Wątek: Kalibracja monitora - początkujący

Uzależniony

Domyślnie

powiem tak, skalibrowalem laptop DELL przy pomocy x-rite eye1 display2, rzeczywiscie roznica jest spora, tylko ze te kolorki zwlaszcza przy korrzystaniu z windy jakos tak srednio mi sie podobaja. Wiec wpadlem na taki pomysl zeby wywolac z RAW to samo zdjecie, probujac w nim osiagnac najbardziej nautralny rezultat i zamiescic jej tutaj, czy osoby z dobrymi skaliborwanymi graficznymi monitorami beda w stanie powiedziec mi wowczas ktore jest u nich prawidlowo wyswietlane ?
    Wiem ze kalibracja laptopa to cudow mi zadnych nie da, planuje jakies eizo w tym roku, ale powoli. Czy sa moze jeszcze jakies inne testy ? ktorymi moge sprawdzic poprawnosc wykonanej kalibracji ?
    Dodam ze dzisiaj bedziemy robili kalibracje na monitorku dell'a lcd kolegi motoko z forum i wowczas bede mogl powiedziec cos wiecej na temat kolorystyki i roznic pomiedzy tymi dwoma wyswietlaczami.
    Generalnie odkrylem ze wczesniej (przed kalibracja) za bardzo przesycalem fotki, byly tez za cieple, mysle ze jak wrzuce dwie te same fotki wywolane pod roznymi ustawieniami to powiecie cos wiecej.
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    powiem tak, skalibrowalem laptop DELL przy pomocy x-rite eye1 display2, rzeczywiscie roznica jest spora, tylko ze te kolorki zwlaszcza przy korrzystaniu z windy jakos tak srednio mi sie podobaja. Wiec wpadlem na taki pomysl zeby wywolac z RAW to samo zdjecie, probujac w nim osiagnac najbardziej nautralny rezultat i zamiescic jej tutaj, czy osoby z dobrymi skaliborwanymi graficznymi monitorami beda w stanie powiedziec mi wowczas ktore jest u nich prawidlowo wyswietlane ?
    Wiem ze kalibracja laptopa to cudow mi zadnych nie da, planuje jakies eizo w tym roku, ale powoli. Czy sa moze jeszcze jakies inne testy ? ktorymi moge sprawdzic poprawnosc wykonanej kalibracji ?
    Dodam ze dzisiaj bedziemy robili kalibracje na monitorku dell'a lcd kolegi motoko z forum i wowczas bede mogl powiedziec cos wiecej na temat kolorystyki i roznic pomiedzy tymi dwoma wyswietlaczami.
    Generalnie odkrylem ze wczesniej (przed kalibracja) za bardzo przesycalem fotki, byly tez za cieple, mysle ze jak wrzuce dwie te same fotki wywolane pod roznymi ustawieniami to powiecie cos wiecej.
    Aby sprawdzić poprawność kalibracji gradacji do gamma=2,2 na początek proponuję rzucić okiem na rzeźnika - to coś ma być możliwie neutralnie szare:

Do tego wartoby mieć jakiś obrazek referencyjny - najlepiej wzorzec Gretaga, w formie fizycznej i jako plik L*a*b, wyświetlić go sobie na monitorze i porównać z rzeczywistym wzorcem oświetlonym filtrowanym światłem dziennym, lub halogenami Solux. Z uwagi na różnice w punktach bieli monitora i obitki należy dokonywać porównania pamięciowego, nie zaś bezpośredniego, lub skalibrować monitor z uwzględnieniem naszego oświetlenia.

Uzależniony

Domyślnie

jako ze to watek dla poczatkujaych to pytam:

skalibrowalem sobie tego laptopa mam utworzony profil i teraz co dalej ... ?

profil mam ustawiony jako domyslny przy uruchamianiu kompa w DISPLAY PROP >> SETTINGS >> ADVANCED >> COLOR MANAGMENT i tam moj wybrany profil jest jako domyslny, czy teraz mam zmienic tez profil uzywany przez PS ? tzn w ustawieniach >> EDIT >> COLOR SETTINGS >> working spaces RGB i tam mam wybrac ten sam profil ktory mam ustawiony w DISPLAY PROPERTIES w windows ? czy to samo zrobic dla innych programow graficznych ? z gory dzieki za wyrozumialosc
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Uzależniony

Domyślnie

Zapytam o tego rzeźnika, bo jak patrzę na ten obrazek, to widzę na przemian od lewej paski koloru zielonego, różowego i żółtego. Paski nie są jednolite, tylko w takie prążki. Czy to oznacza, że mój Nec 1970Nxp to kompletny złom?
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    jako ze to watek dla poczatkujaych to pytam:

skalibrowalem sobie tego laptopa mam utworzony profil i teraz co dalej ... ?

profil mam ustawiony jako domyslny przy uruchamianiu kompa w DISPLAY PROP >> SETTINGS >> ADVANCED >> COLOR MANAGMENT i tam moj wybrany profil jest jako domyslny, czy teraz mam zmienic tez profil uzywany przez PS ? tzn w ustawieniach >> EDIT >> COLOR SETTINGS >> working spaces RGB i tam mam wybrac ten sam profil ktory mam ustawiony w DISPLAY PROPERTIES w windows ? czy to samo zrobic dla innych programow graficznych ? z gory dzieki za wyrozumialosc
    Profil ma być podpięty w systemie i nigdzie więcej. Absolutnie nie należy go w jakikolwiek bądź sposób włączać w PS!!!! PS sam go sobie wywącha na podstawie informacji podanej w ustawieniach systemowych.

Cytat Zamieszczone przez Bingant Zobacz posta
    Zapytam o tego rzeźnika, bo jak patrzę na ten obrazek, to widzę na przemian od lewej paski koloru zielonego, różowego i żółtego. Paski nie są jednolite, tylko w takie prążki. Czy to oznacza, że mój Nec 1970Nxp to kompletny złom?
    Jeśli na prostopadle obserwowanym pasku widzisz przebarwienia, to znaczy że gradacja twojego monitora nie została poprawnie skalibrowana do gamma 2,2. Paski obserwowane pod lekkim kątem mogą mieć przebarwienia wynikające z charakterystyki kątowej wyświetlacza, idealnie szare da się zaobserwować jedynie na matrycach w technologii S-IPS. Dla przykładu względnie przyzwoicie ustawiony S-PVA - prostopadle obserwowany pasek na środku jest szary, paski obserwowane pod kątem koncentrycznie nabierają zafarbu:
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 26-07-2008 o 18:54

Uzależniony

Domyślnie

czornyj dziękuję za odpowiedź, powiedz mi jeszcze, w jaki sposób najłatwiej uporać się z poprawnym ustawieniem gradacji?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bingant Zobacz posta
    czornyj dziękuję za odpowiedź, powiedz mi jeszcze, w jaki sposób najłatwiej uporać się z poprawnym ustawieniem gradacji?
    W przypadkach nieskomplikowanych od bidy wystarcza kalibracja wizualna:
    http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=90

W przypadkach, gdy natywna krzywa odpowiedzi tonalnej jest popieprzona, musimy sięgnąć po kolorymetr lub spektrofotometr. Polecam coś z oferty X-Rite.

Uzależniony

Domyślnie

Dziękuję

Coś już napisał Awatar Jacek Kidoń
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Czornyj, czyli w PS w working spaces zostawiam sRGB?. Coś trzeba wstawić, a rozumiem, że profil CE240.... ma być tylko w systemie. To samo w ACDSee?
    5DmkIII + 350D + Canon 70-200 F4LIS + Canon 24-70 f/2.8 + EFS 18-55 kit,Tamron 28-75 2.8 + 580 EX II + velbon sherpa i mnóstwo chęci i planów.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dokładnie wygląda to w ten sposób, że moduł zarządzania barwą w PS otwierając zdjęcie sprawdza, w jakiej przestrzeni barwnej się ono znajduje.
    Zasadniczo nie ma znaczenia jaką domyślną przestrzeń edycyjną wybierzemy w menu - to raczej kwestia wygody, wybieramy najczęściej używaną, jeśli przestrzenie nie będą się zgadzały, to po prostu PS zapyta, czy konwertować do domyślnej, użyć przestrzeni zdjęcia, czy nie zarządzać barwą. Oczywiście - zawsze należy wybrać orginalną przestrzeń zdjęcia, konwersja jest "niezdrowa", a już olanie zarządzania barwą to proszenie się o problem.

Po otwarciu zdjęcie PS porównuje jego przestrzeń z przestrzenią monitora, korzystając z informacji podanej w systemie, i na tej podstawie koryguje sposób jego wyświetlenia tak, by jak najwierniej je odwzorować. Możemy też zasymulować, jak bedzie ono wyglądało po konwersji do innej przestrzeni, czyli np. co uzyskamy po wydrukowaniu zdjęcia na drukarce atramentowej, minilabie itp. na papierze takim czy owakim.

Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów