A czy kalibracja wyświetlaczy LCD w laptopach w ogóle jest możliwa z punktu technicznego?
Mimo, iż dotychczas nie narzekałem na odwzorowanie, zawsze warto by się tym zainteresować.
(Toshiba A200)
A czy kalibracja wyświetlaczy LCD w laptopach w ogóle jest możliwa z punktu technicznego?
Mimo, iż dotychczas nie narzekałem na odwzorowanie, zawsze warto by się tym zainteresować.
(Toshiba A200)
C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
& C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)
:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody
tez sie nad tym zastanawiam. zastanawiam sie jeszcze jak sprawdzic w laptopie czy matryca jest 8bitowa czy wiecej, bo w watku Tomasza Urbanowicza o kalibratorach jest poruszany ten watek.
wiem z Twojego watku, ze i1 display 2 jest lepszy od spydera 2. jak to wyglada w przypadku spydera 3 i spydera 3 elite, ktore sa w miare tanimi kalibratorami, a juz na pewno sa nowsze od eyeone?
I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
szukajka
Załóżmy że mam skalibrowany monitor
Na skalibrowanym monitorze oglądam zdjęcia przy różnym oswietleniu zewnętrznym
To samo zdjęcie w nocy wygląda bardziej kontrastowo , jaśniej
W dzień , przy świetle dziennym , znowu inaczej
Gdy muszę korzystać z oświetlenia elektrycznego znowu inaczej
Przygotowując więc materiał do labu nie potrafię wyregulować idealnie poziomu jasności
Gwoli ścisłości wyjaśniam że nie mam kalibratora ( zamierzam kupić)
a opisana wyżej sytuacja jest tylko moim domniemaniem
Czy prawdziwym ?
W związku z tym pytania
- Czy kalibratory biorą pod uwagę zastane oświetlenie stanowiska pracy
Jeśli tak to chyba trzeba kalibrować przy każdej istotnej zmianie oświetlenia
- Jeśli nie to czy istnieje konieczność używania normowego zestawu oświetlenia stanowiska
Jak osiągnąć zadowalające rezultaty bez wielkich nakładów finansowych
Mniej chodzi mi o idealną wierność kolorów . Dla mnie pewne odchylenia kolorystyczne są mniej ważne niż odchylenia w poziomie jasności , które są trudniejsze do przewidzenia na labowych odbitkach
Jeśli to gdzięś już było to proszę o wyrozumiałość
Najlepiej pewnie by było pracować cały czas przy jednakowym oświetleniu, np. po ciemku![]()
350D
Ja tam nie chce sie wymadrzac bo na temat kalibracji wiem baaaardzo duzo (ma sie certyfikat EIZO hihi) ale:
- kupno kalibratora do laptopow, monitorkow za 1 do 2 tys zl, crtkow nie ma zadnego sensu - SZKODA pieniazkow
- kalibracja zaczyna sie wowczas kiedy monitor ma wbudowany LUT i pozwoli nam z niego korzystac podczas kalibracji.
- monitor powinien stac w pomieszczeniu gdzie najlepiej sa stale warunki oswietlenia
- fotografie powinno ogladac sie przy temp 5000 K
- chcecie miec druk taki jak na monitorze ? poproscie o profil fotolabu w ktorym wywolujecie zdjecia, zaladujcie go do photoshopa i wtedy ujrzycie co i jak. Ale tak jak pisalem - nie masz dobrego monitora nie masz nic![]()
Niestety trzeba liczyc sie z wydaniem okolo 3 tys. na monitor zeby cieszyc siewiernymi kolorami, a nie jak wiekszosc ludu chce super soczystymi, kontrastowymi itd...
Jak co to pytacIde spac moje oczy juz nie wydalaja...
p.s.
spyder to najwieksze gow.. na rynku. Odradzam !!
To jak wyjaśnisz "zjawisko" ze monitor np. Eizo S1932 oprofilowany (nie pisze ze kalibrowany sprzetowo bo nie ma on tej mozliwosci) po tym zabiegu (z pomoca EyeOne D2) ma calkiem niezle oddawanie barw? Czy tutaj tez to nie ma sensu?
Co do laptopa to zgoda iz cudow nie uzyskamy lecz po oprofilowaniu jest z pewnoscia lepiej niz przed.
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
Na kazdym monitorze bedzie widoczna roznica w wyswietlaniu kolorow, tylko co z tego, ze nie bedzie to po 255 tonow z R G i B ?
Kazda kalibracja softwarowa to kalibracja na karcie graficznej ktora ma tylko 255 tonow na kanal. Przyklad:
- monitor flexscan ktory nie potrafi wyswietlic na kanale B tonow od 240 wzwyz.
EFEKT 256x256x220= 14 305 000 kolorow. Robisz zdjecie w RAW w przestrzeni Adobe 1998 i masz tam kolor ktory sklada sie z: R 213 G 10 i B 254 Co sie dzieje ? zamiast 254 profil pobierze B 239... i z prawidlowego koloru nici...
Po to graficzne monitory maja tablice LUT i procesory 14 czy 16 bitowe aby podczas kalibracji procesor mogl wybrac z LUTu odpowiedni odcien do odpowiedniego punktu bieli itd...
Dla porownania:
Kupiles produkt za 52,38 zl. Ale dysponujesz tylko monetami po 5 zl...
Ktos inny tez kupil produkt za 52,38 ale dysponuje monetami 1 zl... kto bedzie blizszy osiagniecia wyniku ?
| Canon 40D | Canon 17-85mm f/4.0-5.6 IS | Canon 70-200f/4.0L | Sigma 30mm f/1.4 DC HSM | 2x PQI 8GB | fajna torba |
| MacBook Pro 15,4" 2.2Ghz, 4GB Ram, Snow Leo i Aperture na pokładzie |
| Za barwy odpowiada EIZO S2243|
Kolego maziboss - mimo iż nie mam certyfikatu Eizo, pozwolę się nie zgodzić z twymi opiniami.
Kalibrując monitor tak samo se przycinasz wagi RGB w 8-o, jak i w 12-o bitowym panelu (bo temp. barwowa bieli w LCD opartych na CCFL jest zawsze taka sama), więc bynajmniej różnicy nie będzie - jest to wyłącznie kwestia tego, jak precyzyjnie będzie skwantyzowana reszta, która pozostanie.
Pominąwszy ten "drobny" detal, to jeśli mamy zdjęcie wyrenderowane do AdobeRGB z barwą o koordynatach 213/10/254, to jeśli wyświetlimy na monitorze ową barwę używając analogicznych koordynatów będziemy z wiernością w krzaczorach, bo przestrzeń monitora praktycznie nigdy precyzyjnie nie odpowiada syntetycznej przestrzeni edycyjnej. W praktyce wygląda to w ten sposób, że CMM sprawdza wartości L*a*b punktu o danych koordynatach w przestrzeni AdobeRGB, a następnie odnajduje punkt o możliwie zbliżonych koordynatach L*a*b w przestrzeni monitora, oblicza jakie ma on wartości RGB i takież właśnie wartości wyświetla.
Z uwagi na zawiłość tematu nie chce mi się prostować pozostałych nieścisłości, pozwolę sobie jedynie zauważyć, że dostępne są sprzętowo kalibrowane monitory z 12-o bitowymi LUT za znacznie mniej niż 2 kafle, więc proponuję zrewidować twą eizocentryczną tezę o bezsensowności zakupu kalibratora do monitora z przedziału 1000-2000PLN, tym bardziej, że tak czy owak jest ona mocno ryzykowna.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 24-07-2008 o 18:53
a taki eizo s1931?
350D