Dziękuję za odpowiedź. Zdjęcia przy sztucznym świetle mogą być za ciemne ale jeśli chodzi o kolory to nie powinno być problemu? Szukałem tego oprogramowania, ale w necie jakby nie istnieje... gdzie to kupić?
Dziękuję za odpowiedź. Zdjęcia przy sztucznym świetle mogą być za ciemne ale jeśli chodzi o kolory to nie powinno być problemu? Szukałem tego oprogramowania, ale w necie jakby nie istnieje... gdzie to kupić?
Kolor na monitorze tworzy on sam. Wpływ oświetlenia zewnętrznego jest przede wszystkim na materiał oglądany na papierze. Przy dostosowaniu warunków oświetleniowych do pracy z monitorem nie ma co się doktoryzować, choć wypadałoby znać kilka podstawowych zależności, aby nie popadać w skrajność, typu praca przy kandelabrze w purpurowym pokoju.![]()
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Skoro już rozmawiacie o kalibrowaniu to ja mam prośbę:
jest tu ktoś z Kalisza lub okolic z kalibratorem który mógłby mi pomóc skalibrować monitor? Mogę nawet kolegę przywieźć i odwieźć![]()
Ja chętnie poznał bym kogoś z Rzeszowa lub okolic z kalibratoremOczywiście stawiam FLACHĘ ;-)
Też bardzo chętnie poznam kogoś z kalibratorem z Warszawy, oczywiście nic za darmo.
Zamierzałem nabyć własny, jednak w moim przypadku będą to pieniążki wyrzucone w błoto, a różnicę po skalibrowaniu chętnie zobaczę.
6D+BG-E13 Grip,C 50 1.8STM, C 100 2.8 IS USM, T SP 24-70mm 2.8 Di VC USD, T 150-600 VC USD 430EX II, Camrock T-70,
sprzedamT24-70 2.8, lub zamienię na 24-105L
Witam.
Jestem początkujacym amatorem fotografii i szukam odpowiedzi na pare pytań odnośnie kalibracji monitora.
Bede wdzięczny za każdż pomoc i wskazówkę.
1. Posiadam laptopa hp g72 z windowsem7 czy jest sens kalibrowac jego monitor programem który jest już w systemie?
2.Poza laptopem posiadam jeszcze monitor zewnetrzny hp1755, lepiej bedzie pracowac na nim czy jednak na ekranie z laptopa?
3. Czy istnieja jakies dobre darmowe sposoby kalibracji monitora?
Czy sposob podany w tym linku bedzie odpowiedni a moze znacie lepsze sposoby?
http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=90
Jesli jest ktos z okolic Jeleniej Góry i moglby pomoc "na żywo" to chetnie poznam.
pozdrawiam
skalibruj oba monitory i zobaczysz na którym wyszło lepiej. Sposób z punktu 3 jest OK. Wyższy poziom to użycie kalibratora. Jednak do fotek amatorskich kalibracja na oko w zupełności wystarczy.
=============
www.fotolux4.blogspot.com/
Na stacjonarnym, nawet najgorszym jest zawsze lepiej od notebooka. Co do kalibracji na oko proszę poczytać o podstawach tu: http://mva.pl/viewforum.php?f=21
A ten systemowy program do kalibracji to wogóle do czegoś się nadaje?
Dzięki serdeczne za pomoc