Fotoreportaz, to nic innego jak historia. Historia opowiedziana obrazami a nie slowami. I tak, jak ta sama historie mozna napisac na setki sposobow, tak fotoreportaz mozna ukazac za kazdym razem inaczej i pod innym katem. Czym piekniej opisana ksiazka, tym lepiej sie ja czyta, a czym piekniej ukazany fotoreportaz, tym chetniej sie go oglada... Dlatego aby zabrac sie za porzadny fotoreportaz (lub pisanie ksiazek) nalezy zaczac przede wszystkim od poznania i "opanowania" podstaw fotografii, kadrow, kolorow, swiatla etc. I dopiero wtedy, robiac pojedyncze fotografie, jak uznamy, iz "panujemy" nad nimi, talent fotoreportazowy badz jego brak - sam wyjdzie.
Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 07-05-2008 o 21:43
jeżeli chodzi o stone techniczna to jest ona ta najmniej ważną strona ..
najbardziej o tym świadczy to , że w tym roku WPF wygrało średnio zdjęcie trafione z ostrością.. zdjęcie reporterskie ma coś opowiadać .. musi zatrzymać chwilę
od super poprawności technicznej to są zdjęcia studyjne
Eos system
Jednakże nawet zdjęcia reporterskie powinny się odznaczać pewną "jakością" i nie mam tutaj na myśli "studyjnego ideału". Na niektórych zdjęcia zamieszczonych na w/w stronie szum jest wręcz nieakceptowalny i moim zdaniem zdjęcia takie nie nadają się do publikacji ponieaż "błąd techniczny" psuje cały smak i urok zdjęcia.
EOS + Speedlite
"Pierdoły"? A to dlaczego? Zaglądałeś może na w/w stronę, szczególnie od galerii "MTK" oraz "Ta niedziela"? Nie masz żadnych zastrzeżen jeżeli chodzi o jakość zdjęć zamieszczonych w tych galeriach? Jeżeli autor celowo zamieścił zdjęcia w takiej jakości i przez ten sposób chce wyrazić swój styl to zupełnie co innego, jednakże pewności nie ma.
Ostatnio edytowane przez axk ; 08-05-2008 o 09:26
EOS + Speedlite
[axk] czy książka źle wydana (na złym papierze, źle sklejona) nie niesie żadnego przekazu i przez to nie ma wartości?
Nie sądzę by jakość "techniczna" zdjęcia decydowała o jego wyjątkowości.
Jeżeli tak uważasz, to powinieneś poczytać trochę o historii fotografii, tam znajdziesz pełno "niepoprawnych" zdjęć, które mimo wszystko przeszły do historii.
... PhotoAnarchist ...
nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!
Oczywiście niesie pewien przekaz i posiada pewne wartości. To oczywiste. Komentując zdjęcia pod względem "braków technicznych" wyraziłem swoje przemyślenia odnośnie galerii autora. Tak jak napisałem wcześniej bardzo możliwe iż autor celowo zamieścił zdjęcia w takiej jakości i przez ten sposób chce wyrazić swój styl i podkreślić ich indywidualność.
Oczywiście wcale nie jest powiedziane iż jeżeli mnie w/w zdjęcia nie przypadły do gustu nie mogą się podobać innym. Każda osoba szuka w zdjęciu czegoś innego.
EOS + Speedlite
To chyba troszke zmanipulowane pytanie i niezbyt trafne ;-)
Ksiazke sie czyta a nie oglada!, dlatego Twoje pytanie powinno brzmiec:
"czy ksiazka z bledami ortograficznymi, interpunkcyjnymi pisana w nietypowej skladni i niepoprawnie po "naszemu", bedzie odrzucona i nie zostanie tak samo zrozumiana, co ksiazka napisana poprawnie?"
ps
oto jest moj fotoreportaz w Cynamonie - tak ja rozumiem fotoreportaz z eventu:
http://mariusz.peppermedia.pl/cynamon/
Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 08-05-2008 o 22:02