Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Reportaż - zasady

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie Reportaż - zasady

Szukam i nigdzie nie mogę znaleźć jakichś konkretów co do zasady w reportażu.

Napiszcie proszę jak robić zdjęcia do reportażu na jakimś wydarzeniu aby nie wyglądały one jak przypadkowo cyknięte. Chce uniknąć strzelania na oślep a później przebierania tego wszystkiego.
    Wiem, że reportaż powinien mieć jakiś wątek, opowiadać jakąś hiostorię no ale jak sie d otego zabrać?

I jeszcze czy są jakieś zasady co do techniki? Czy np jak już wybieram kadr poziomy to trzymać się go? Czy są jakieś zasady kompozycyjne?
    Proszę o rady.
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Domyślnie

Ja bym Ci polecił jedną pozycję - "Fotografia cyfrowa - hobby" autorstwa Jacka Jóźwiaka - chodzi po sieci kilka wersji książki, gdyż była pisana chyba trochę w oparciu o pytania z usenetu, forów itp. Nie jest to rewelacyjny przepis na sukces, ale podejście do problemów związanych z fotografią jest czytelne - jest tam rozdział o reportażu i kilka innych jeszcze
    40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
    serwery www bez limitów

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cieżko jest tak jasno napisac zasady bo tak naprawde chyba nie istnieja. Ogladaj zdjecia mistrzow to sie nauczysz co i jak. Dla mnie zasadami sa szybki AF iszeroki kat i chyba tyle....

Pozdro.

Bywalec Awatar firley
    Miasto
    Biała Podlaska/Wawa

Domyślnie

refleks i bystre oko raczej

aaa no i znajomość sytuacji, trzeba wiedzieć, co np. oznacza pomarańczowy kolor w czasie demonstracji itp. żeby móc wyłapać i podkreślić jakieś sceny, żeby widząc fotkę, było wiadomo o co chodzi. (zamotałem trochę)
    Ostatnio edytowane przez firley ; 01-05-2008 o 21:07
    Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...
    30D, 33, 50 1.8, 28-105 3.5-4.5, 70-210 4.5 [m42], 430ex

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

jest taka pozycja "Fotograficzne gatunki dziennikarskie" K. Wolny-Zamorznski w-wa 2007 to jest podrecznbik akademicki, a interesujacy Ciebie temat jest tam opisany na 20 stronach ilustrowany przykladami no i sa nawet pytania kontrolne
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Dobry reportaż fotograficzny powinien się składać ze wstępu, rozwinięcia, tematu głównego i zakończenia (w skrócie). Teoretycznie przewaga kadrów poziomych. Ilość zdjęć to np.4, 6, 8, 12. Jeśli jest dużo więcej to już jest esej.
    Dla mnie w reportażu najtrudniejszą sztuką jest wybór właściwych fotografii ze wszystkich wykonanych (czyli praca po fotografowaniu). Zdjęcia nie powinny się powtarzać (tematycznie). Jesli mamy dwie świetne foty, które jednak "mówią" o tym samym to powinnismy z jednej zrezygnować (wybory ).
    Odpowiedni układ-kolejność zdjęć tworzy dopiero pełny reportaż. Opis dotyczy raczej klasycznego reportażu.
    Co do techniki samego fotografowania to panuje dowolność. Oczywiście nie powinno się mieszać w jednym reportażu dwóch, kilku technik (stylów).
    Z literatury (starej) polecam np.książkę Jana Kosidowskiego "Zawód: fotoreporterzy" z 1984 roku (dobry tekst i zdjęcia) , katalogi World Press Photo, Polskiej Fotografii Prasowej itp.itd. .
    To tyle w telegraficznym skrócie.

Pozdrawiam
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

szerokie plany, portrety, detale starac sie zdjeciami oddac dynamike tematu moze byc spokoj i cisza, moze byc halas i predkosc moze byc roznie - postarac sie sfotografowac to czego sie nie da jak np zapach ;-) wyraz twarzy grymas... - poza tym niedopowiedzenia, nie wprost nie wszytko ... po kawalku... duzo pracy duzo zdjec, trzeba meczyc temat i na koniec selekcja zdjec - chyab najtrudniszy etap ;-) wybrac kilka 4-10 raczej nie wiecej...

mi sie podoba miedzy innymi to http://jarekjaworski.net/ (jest tez lekcja Jarka w Bazie Wiedzy)

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A co do kompozycji - ukazała się nakładem NG książeczka M.Freemana:
    "Okiem fotografa. Sztuka komponowania i projektowania zdjęć cyfrowych"
    Chyba warto na to rzucić okiem

Początki nałogu

Domyślnie

Zasady :
    1 wiedzieć dokładnie co się fotografuje
    2 wiedzieć po co się to fotografuje
    3 wiedzieć kto to ma oglądać (ewentualnie za to płacić)
    4 zrobić takie zdjęcia żeby nie wymagały półstronnicowego opisu
    5 zrobić takie zdjęcia żeby podobały się innym ale nie doprowadzały autora do pełnej satysfakcji

Bywalec Awatar decha
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Moim zdaniem najważniejsze jest oglądanie jak największej ilości zdjęć. Mając w pamięci dobre kadry jakie już widzieliśmy łatwiej jest "zobaczyć" gotowy kadr już w trakcie pracy. Inna sprawa to robienie jak największej ilości reportaży żeby zbierać doświadczenie. Książki postawiłbym dopiero na trzecim miejscu. Owszem jest w nich wiele przydatnych informacji ale mnie osobiście ciężko sobie przypomnieć coś z tekstu pisanego w trakcie focenia a obrazy jakie kiedyś oglądałem przypominają mi się bez problemu.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów