Cytat Zamieszczone przez Martins Zobacz posta
ale widziałem naprawdę sporo zdjęć, gdzie właśnie tak była pokazana kobieta, ubranie na niej czy cokolwiek innego.
I to mnie właśnie martwi. Tego typu argument "widziałem sporo takich zdjęć więc musi być OK" . A skąd wiesz, że te sporo zdjęć które widziałeś, były poprawne?
Przykład - zdjęcia ślubne z tego wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=18329 . Też jest ich mnóstwo, też ktoś może oglądać tego typu zdjęcia i potem robić podobne ślubne. I też może mieć argument "widziałem naprawdę sporo zdjęć i tak właśnie był pokazany ślub" .
Ale czy to że jest ich sporo od razu znaczy że są poprawne?

Na tych zdjęciach chciałem właśnie pokazać kobietę w ciąży oraz brzuszek i to był główny temat tych zdjęć.
Tu się zgodzę - jest to pokazane, tylko najbardziej mnie dziurki od nosa drażnią. Jak już musisz tą perspektywę stosować to nie zapomnij mówić "broda w dół" .

I nie myślę, że ukrywanie brzuszka byłoby dobrym pomysłem, dla mnie wręcz odwrotnie - należy go eksponować, co też zrobiłem.
Nie wiem czy to do mnie. Bo jeśli tak to zacytuj mnie gdzie piszę cokolwiek o ukrywaniu brzuszka?
Napisałem że nie widzę potrzeby optycznego powiększania brzucha. Jest różnica między "powiększanie" a "ukrywanie" .
Bez obaw - jest wystarczająco ładny, duży, zauważalny, nie ma potrzeby jeszcze bardziej go powiększać, bo czasem można po prostu przedobrzyć .
Jest również różnica między 'wyeksponować' a 'powiększać' .
Eksponowanie to użycie kadru, powiększanie to użycie własności optycznych i perspektywy.
Na niektórych zdjęciach ładnie go eksponujesz ale na tych z perspektywą oddolną akurat nie widzę potrzeby... przeeksponowywania. Choć rozumiem że możesz mocno subiektywnie i nieco drażliwie odbierać ten temat, więc już drążyć nie będę.

A dla mnie po prostu liczy się odbiór zdjęcia w całości (albo mi się podoba, albo nie), a nie analiza techniczna fragmentów (tu lekko przejarane, tu troszkę niedoświetlone, tu skadrowałbym inaczej, itp.).
To tu jeszcze podsumuję odbiór zdjęcia w całości tych trzech : wg mnie źle użyta perspektywa i niekorzystnie ukazująca kobietę, również kobietę w ciąży. Zamysł rozumiem, ale mi się nie podoba akurat na tych zdjęciach, pozostałe są lepsze i również spełniają zamysł eksponowania.
Z drugiej strony - jak Tobie się podoba to mnie po prostu olej 8) (ja tak robię - zdjęcia głównie dla siebie, a jak się komuś nie podoba to trudno ).