Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: jak zmienialiście picture styles

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie jak zmienialiście picture styles

Nie znalazłem w wyszukiwarce więc pytam.Najbardziej chodzi mi o picture styles w 450d.Czy pozmienialiście coś a jeżeli tak to co?Acha i do czego odnosi się standard?A tak po za tym czy picture styles odnoszą się tylko do krajobrazów,portretów itd czy do trybów manualnych też?Jak namieszałem to sorry.
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

to chyba nie istotne w jakim apracie będziemy zmieniać PS. Zawsze powodują one zmianę zapisu obrazu na karcie pamięci.
    Od Ciebie zależy czego oczekujesz od zdjęcia i w jakich warunkach jest ono zrobione
    Jeśli masz ostry obiektyw i dużo światła indywidualne PS będą inne niż w przypadku słabszego obiektywu, który zapisuje kolory inaczej
    Te ustawienia ustawiasz pod własny gust i oczekiwania .....wydaje mi się że , należy zmieniać PS robić zdjęcia a następnie zweryfikować rezultaty... ale ja dopiero zaczynam i mogę się mylić....tez chciałbym mieć gotowca do najlepszych rezultatów
    Ostatnio edytowane przez drakon ; 01-05-2008 o 00:54
    40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

rób w RAW-ach, pozbędziesz się tego problemu raz na zawsze
    Regulamin pkt 8.

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djcargo Zobacz posta
    rób w RAW-ach, pozbędziesz się tego problemu raz na zawsze
    Rzekłbym raczej, że nie skończą, a odłożą w czasie.
    ps. A gotowców nie ma i nie będzie. Przynajmniej dla wszystkich. Każdy dla siebie kiedyś jakiegoś tam się dorobi.
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 01-05-2008 o 01:51

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek_j Zobacz posta
    Nie znalazłem w wyszukiwarce więc pytam.Najbardziej chodzi mi o picture styles w 450d.Czy pozmienialiście coś a jeżeli tak to co?Acha i do czego odnosi się standard?A tak po za tym czy picture styles odnoszą się tylko do krajobrazów,portretów itd czy do trybów manualnych też?Jak namieszałem to sorry.
    Ja osobiście PS podbiłem w każdej kategorii o jedną wartość na plus. Jedynie ostrość podniosłem o dwie wartości. Jeśli chodzi o pytanie w jakich trybach można podbić PS, to polecam lekturę instrukcji i zabawę z aparatem.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

A nie lepiej zrobić to wszystko w photoshopie?
    Od razu masz efekt, a w razie jak się nie spodoba - ctrl+z
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Rzekłbym raczej, że nie skończą, a odłożą w czasie.
    Nie doczytałeś, napisałem tylko o TYM KONKRETNYM przypadku. A że przy RAW-ie pojawiają się inne problemy to już faktycznie inna sprawa
    Regulamin pkt 8.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Ustawianie Picture Style, to dosyć złożony temat.
    Każdy z nich ma jakieś tam swoje zaszyte właściwości (kształt krzywej, podbicie lub osłabienie poszczególnych kolorów i kontrastu).
    Wybór odpowiedniego PS do fotografowanej sceny, to kwestia bardzo subiektywna - co kto lubi.
    Ponadto w każdym z PS można indywidualnie zmieniać stopień wyostrzania, kontrast, nasycenie i "color tone" (zdaje się to być balans "magenta-green").

1. Wyostrzanie
      To jest w miarę najprościej ustawić. Oceniamy po zdjęciach, które ustawienie daje nam takie zdjęcia jakie lubimy oglądać (IMO z dwojga złego lepiej wyglądają zdjęcia niedoostrzone niż przeostrzony "plastik"). Zasadniczo, jedno wybrane ustawienie sprawdza się dla większości fotografowanych scen. Gorzej, gdy posiadane obiektywy znacząco różnią się ostrością - niektóre wymagają agresywniejszego wyostrzania .
    2. Kontrast i Nasycenie
      Tutaj bardzo dużo zależy od fotografowanej sceny. Zdjęcia robione w szary, pochmurny dzień w parku mogą wymagać podbicia kontrastu i nasycenia kolorów. Odwrotnie, w słoneczny dzień wystarczy co najwyżej "0" lub nawet lekkie osłabienie może być wskazane.
      Ogromny wpływ mają również używane szkła - potrafią się bardzo różnić w kwestii reprodukcji kontrastu i kolorów.
    3. Color Tone
      Tego nie ruszam - jakakolwiek ingerencja z mojej strony kończyła się uzyskaniem gorszych rezultatów niż w przypadku ustawienia "0".
    Podsumowując, przed naciśnięciem spustu należy :
    • wybrać jakość zapisywanego JPEG-a (raczej max.),
    • ustawić balans bieli (można użyć Auto),
    • zastanowić się nad wyborem odpowiedniego PS,
    • w wybranym PS pomyśleć nad :
      • wyostrzaniem,
      • kontrastem,
      • nasyceniem (color tone pomijam),
    • skadrować zdjęcie,
    • nastawić ostrość (AF się przyda),
    • dobrać (sposobów jest parę) parametry ekspozycji, czyli :
      • czułość matrycy,
      • wartość przysłony,
      • czas naświetlania.
    Uff, nareszcie można pstryknąć. Ale czy dobrze wyszło ?
    Boli głowa ?

Dla mnie trochę za dużo tego wszystkiego.
    W fotografii analogowej wystarczało założyć film (czasami jedyny rodzaj, jaki był dostępny), skadrować, ręcznie wyostrzyć, ekspozycja i pstryk.
    Na szczęście jest RAW .

PS. Zwykle używałem wyłącznie RAW lub ostatnio (po zmianie puszki na 40D) RAW + mały JPEG. JPEG przydaje się do szybkiego przeglądu i selekcji zdjęć. Picture Style dla JPEG-ów ustawiony na stałe na Faithful z wyostrzeniem "4".
    Pozdrawiam,
    Pirx

Uprawnienia umieszczania postów