Odświeżę temat mam 5d fotografuje głównie krajobrazy,ale czasem zdarzy się jakiś portret ślub znajomych chrzciny czy co tam jeszcze innegoProblemu by nie było gdyby nie to,że ostatnio miałem okazję pobawić się 1Ds mark I, i tak byłem przekonany,że 5d zniszczy go jakością zdjęć bo konstrukcja nowsza procesor i tak dalej.Dodam,że moje szkła trafiają w punkt z 5d a do tego ds nigdy nie były wcześniej podpinane,Zrobiłem zdjęcia identyczne oboma i co się okazało,że z Ds zdjęcia wyglądają MZ lepiej,faktycznie przy Iso 400 szumy są spore ale szczerze bardzo przypominają ziarno i nawet mi sie podobaja.I teraz mam problem czy warto wymienić 5d na Ds.Zrobiłem sobie porównanie i tak na plus Ds:
Ergonomia,45 polowy af,korekcja ekspozycji +-3,fel i ae lock w osobnych przyciskach maly spot połączony z punktem af, i ta jakość zdjęć na niskim iso.
minusy:
mułowatość,starość,brak powiększenia na lcd(i tak nie korzystam),waga czasem 1,5kg to za dużo
Co o tym sądzicie??ktoś miał oba może jakieś swoje uwagi ddodać.Jak to jest z tym Af naprawdę taki dobry?Poradźcie coś![]()