Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Od czego zacząc?? canon 300d czy g6 ??

Mieszany widok

sztormiak
    Guest

Domyślnie Od czego zacząc?? canon 300d czy g6 ??

Witam!
    Potrzebuje rady. Otoz jestem nowicjuszem i planuje na wakacje zakupic aparat. Kumpel mnie wkrecil w fotografie, ale ile to mozna leciec na jego cyfrze.
    Troszke poczytlame na forum o canonie 300d i g6 ale nic mi to nie pomoglo w podjeciu decyzji. Ktory z tych aparatow byl by najlepszy i jednoczesnie nadawal by sie do robienia takich zdjec. Jak sie dowiedzialem:
    - przy 300d trzeba zmieniac obektywy, co oczywiscie wiaze sie z duzymi wydatkami.
    - w g6 jest zamnotowane na stale, za duzo opcji pewnie nie znajde...
    - jak by nie bylo 300d to lustrzanka cyfrowa, cos to musi znaczyc?:P
    W sumie najbardziej jak na poczatek wydajemi sie ze g6 mi spasi. Ale boje sie ze szybko moze zabraknac opcji i mozliwsci;/
    co mam wybierac?? Jezeli wkrecam sie w zdjecia krajobrazow, makro... Zdjecia rodzinne odpadaja, chyba ze porterty na ciekawych tlach
    Pozdrawiam i prosze o szybkie rospatrzenie mojego problemu:P

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Qrde... Ja myslalem ze to tylko u mnie to niezadowolenie takie

Ja inaczej nieco...
    Jak masz jakeis stale dochody (wyplata albo babcia co dwa miechy) i wiesz ze za tyle i tyle mozesz miec jakas gotowke to lustro nie jest zle (nawet rozbudowa o tanie szkla m42 jest fajna)... Jak to jednorazowy wydatek to kompakt. Nie bedzie Cie kusilo
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Qrde... Ja myslalem ze to tylko u mnie to niezadowolenie takie

Ja inaczej nieco...
    Jak masz jakeis stale dochody (wyplata albo babcia co dwa miechy) i wiesz ze za tyle i tyle mozesz miec jakas gotowke to lustro nie jest zle (nawet rozbudowa o tanie szkla m42 jest fajna)... Jak to jednorazowy wydatek to kompakt. Nie bedzie Cie kusilo
    Tylko ze to kuszenie to moze byc motywacja aby wlasnie mmiec jakies wieksze zarobki
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polaco
    Tylko ze to kuszenie to moze byc motywacja aby wlasnie mmiec jakies wieksze zarobki
    U mnie to wogole nie dziala Nic a nic
    Co nie zmienia faktu ze nawet z limitowanym dochodem dslr jest bardzo fajny
    ...

sztormiak
    Guest

Domyślnie

w sumie to mam do dyspozycji 2,5oo zl.
    Wlasciwie to najbardziej mnie interesuje czy na g6 da sie robic ladne efektowne zdjecia??

Miasto
    USA

Domyślnie

Ladne efektowne zdjecia to ja widzialem z taniego kompakta nedznej firmy za pareset zl. Sam sobie odpowiedz... Ktos tutaj w stopce mial ze aparat to 10% zdjecia...
    ...

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sztormiak
    robic ladne efektowne zdjecia
    czyli konkretnie jakie? ;-)
    A tak na serio to proponuje isc do sklepu poprosic o oba modele, zrobic troche zdjec i podjac decyzje. Ja bym wybral oczywiscie lustro, ale to ja.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Toś mu doradził
    Wiadomo, że z kompakta mu lepsze wyjdą
    Rozumiem, ze to zart??
    Wystarczy, ze w lustrzance wlaczysz ISO 1600 zrobisz pare zdjec i tak samo w g6...moment w g6 nie ma ISO 1600, no to niech bedzie 400 i porownasz szumy. Jak dla mnie najwiekszym plusem lustrzanki cyfrowej jest wlasnie swobodny wybor wartosci ISO dla kazdego zdjecia i to z duzego zakresu.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    Rozumiem, ze to zart??
    Niekoniecznie. Doswiadczenie uczy, ze w wielu przypadkach osobom poczatkujacym w fotografii w miare poprawne zdjecie 'latwiej' udaja sie przy foceniu kompaktami niz lustrzankami.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Jesli jestes osoba zupelnie poczatkujaca w fotografii i wczesniej nie miales doswiadczenia z analogowymi lustrzankami to raczej polecalbym G6
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów