Nie wiem jak to jest w innych MM, ale w Łodzi jeszcze nigdy na oczy nie widziałem L-ek...
Poza tym MM ma tak zbójeckie ceny, że ja tam chodzę tylko się pośmiać...
Nie wiem jak to jest w innych MM, ale w Łodzi jeszcze nigdy na oczy nie widziałem L-ek...
Poza tym MM ma tak zbójeckie ceny, że ja tam chodzę tylko się pośmiać...
Regulamin pkt 8.
A ja to co? może nie robiłem zdjęć lustrzanką na forum jestem też nie od wczoraj, a im bardziej zaawansowany fotograf tym gorzej pamięta jak było na początku, jak ktoś już kupuje lustro to wątpię żeby mu się rozmyśliło „bo jednak woli kompakty” – jeszcze z takim przypadkiem się nie spotkałem, jedyne co, to fakt że są gusta i guściki, jeden chodzi z workiem stałek a drugi ma tylko dwa obiektywy i jest zadowolony, Problemem jest rozpracowanie kusiu0 (przyznaje się ze na tym etapie jest ciężko), ale z drugiej strony możemy zaoszczędzić pieniądze znajdując właściwy zestaw od razu. Cieszę się że sprzedawca mi wcisną na początek Tamrona 28-75 (kiedy to byłem zupełnym laikiem w dziedzinie fotografii), zamiast kit’a bo tami tak jak kit pozwala zobaczyć co jeszcze będziemy potrzebowali, a że jest dużo tańszym zamiennikiem L, jednakże nadal prezentującym bardzo dobrą jakość, nie będziemy musieli go wymieniać – sytuacja ma się gorzej jeżeli okaże się że osoba która zaczyna zabawę z fotografią jest zwolennikiem stałek. Tyle jeżeli chodzi o szkła, natomiast body to już cięższa sprawa, ja mam 400D jednakże nie raz przez myśl przeszedł mi 40D, tutaj trzeba sobie samemu odpowiedzieć na pytanie na jakim etapie fotografii jesteśmy i na jakim prawdopodobnie się zatrzymamy. Mógłbym tak pisać w nieskończoność, dodam tylko jeszcze do zestawu który zaproponowałem tele 70-200/f4L (to szkło można sobie spokojnie dokupić do zestawu później, ważniejszy jest szeroki kąt i zoom spacerowy) oraz lampę 430/580 Ex, (do osób które zaczynają zabawę z lustrami) zdziwilibyście się ile może dać zewnętrzna lampa błyskowa.bo czytali dużo wcześniej to forum,bo mają dość wątków typu (za ciemno, nie ostro,nie te kolory itd.) bo zrobili już masę zdjęć lustrami i wiedzą jak jest na początku.
Bo chcą Cię ostrzec i nie miej im tego za złe
na razie pracowalem tylko z lampa C 244T, a to czego potrzebuje na start to jakis zakres 17-120 bo przegladajac swoje zdjecia natrafilem tylko na kilka takich w ktorych tele byloby mi potrzebne, wiec to odloze na pozniej. LV mi nie potrzebne bo mam nawyk na wizjer, w samie byl 3,5" lcd wiec nie chcialo sie go wlaczac ;p;p
to co na start jak najtaniej starczy jakis tam 28-75 i stałka 50 ?
bo body stanelo na 400d jeszcze sie nim w sklepie pobawie czy w reku lezy, wiadomo gusta. czy moze zamiast tam, c 17-85? czy to serio najmniej oplacalne szklo ?
Ja bym na twoim miejscu wybrał 28-75 – optycznie dorównuje 24-70L, tylko AF i jakość wykonania jest gorsza, za 1100 zł dostajesz szkło które optycznie dorównuje modelowi za 4000 zł. Poszperaj troszeczkę na tym forum i poczytaj opisy użytkowników (te pod postami), zazwyczaj jest tam opis zestawu fotograficznego autora postu, zobaczysz jakie ludziska mają szkła, T 28-75 dosyć często się pojawia.
tylko 28mm to 45 na cropie, niektórym może się to wydać cokolwiek wąsko. 17-85is jest bardzo opłacalny, w kicie z 40dOsobno, to rzeczywiście super okazja nie jest
Kit (zwłaszcza IS) + 50/1.8, tak jak koledzy pisali, to dobry start.
To prawda, że 28 mm na cropie to dosyć wąsko ale zakładamy poszerzenie swojego zestawu, a w momencie kiedy kupimy 17-85, kupienie szerszego kąta nie będzie miało już takiego sensu jak w przypadku tamrona i Tamron jest jakościowo lepszy, a drugim założeniem jest sprawdzenie co będzie najlepsze dla kusiu0, a to szkło jest do tego idealne podobnie jak kit tylko że nie będzie trzeba go w przyszłości wymieniać na inny.
Bo to wszystko zależy od tego z czego człowiek sie przesiada na cyfrowe lustro. Jesli z analogowego, to zwykle nie ma problemu. Jesli z cyfrowego kompakta, to różnie bywa... W sumie najbardziej zblizony do samsunga będzie zestaw szkieł kit IS + 55-250 IS. Do tego 50/1,8, żeby zobaczyć co lustro naprawdę potrafi.
http://fotosounddirect.com/productde...nrophvwnzjgmew
do tego zwrot F140 jezeli ktos majeszcze jakies watpliwosci, ze 17-85is nie jest oplacalnym szklem przy przeliczeniu waluty 1:4.4pln i zwrot 140 funtow bo tylejest za ten kit.wystarczy dobrze poszukac a i torba hama i 4gb cf do tego. pozdr