Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Katz Eye Focusing Screen - czy warto...?

Mieszany widok

a.marcin
    Guest

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. Oczywiście że interesuje mnie też wyczyszczenie matówki, jednak sam ciut się boję - aparat kupiłem używany i to był jego jedyny mankament - ma już prawie 3 lata... - szczególnie widać brudy na białym tle lub na tle nieba... - jeden z serwisów w Wawie mi powiedział iż lepiej wymienić matówkę niż czyścić... tak więc się zastanawiam co z tym fantem robić...

Rozumiem iż przez moje niedouczenie źle zinterpretowałem tą matówkę, teraz rozumiem iż jest z klinem.

Czyli generalnie polecasz taką matówkę z klinem? czy możesz określić jak bardzo duży wpływ ma na pomiar światła taka matówka? bo generalnie z zasady Canon, przynajmniej mój nie doświetla, nie dużo ale odrobinę co albo nie jest problemem albo można skorygować lub też "doświetlić" po zrobieniu zdjęcia w RAW..

Pozdr.
    Marcin

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a.marcin Zobacz posta
    jeden z serwisów w Wawie mi powiedział iż lepiej wymienić matówkę niż czyścić... tak więc się zastanawiam co z tym fantem robić...
    Bzdura. Być może jeśli matówka jest baaardzo brudna albo czymś zaklejona to tak. Jeśli zabrudzenia polegają na leżących na/pod matówką włoskach, paprochach czy tym podobnych, to nie jest problemem wyjęcie matówki, wyczyszczenie jej w ten czy inny sposób oraz ponowne założenie. Za pierwszym razem zajęło mi to trochę czasu (ponowne poprawne założenie), teraz to operacja rzędu minuty-dwóch. Jesteś z W-wy?

Cytat Zamieszczone przez a.marcin Zobacz posta
    Czyli generalnie polecasz taką matówkę z klinem? czy możesz określić jak bardzo duży wpływ ma na pomiar światła taka matówka? bo generalnie z zasady Canon, przynajmniej mój nie doświetla, nie dużo ale odrobinę co albo nie jest problemem albo można skorygować lub też "doświetlić" po zrobieniu zdjęcia w RAW..
    W opisie z powyższej strony masz informację o wpływu matówki na pomiar światła. Wystarczy poczytać. Moja zachowuje się podobnie - w moim przypadku aparat głównie prześwietla (30D), co sprowadza się to do permanentnej korekty rzędu -1/3 do -2/3EV (-1 do -4/3EV jeśli założę konwerter 1.4x). A jeśli używasz szkieł manualnych albo chcesz ręcznie ostrzyć, to jest to genialna sprawa.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Uprawnienia umieszczania postów