Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: 40D - paprochy po zmianie matówki

Coś już napisał Awatar piompo

Smile 40D - paprochy po zmianie matówki

Kochani,

Mam nadzieję, ze nie zdubluję czegoś co już było, późna pora, więc przyznaję - nie przeszukałem bardzo dogłębnie forum.

Prosze o radę: ponieważ mam tendencję do krzywienia kadrów zanabyłem drogą kupna matówkę EF-D. Po zamontowaniu w warunkach jak myślałem labolatoryjnych - w wizjerze zaroiło się od paprochów. Dmuchałem gruszką - po godzinie zostały dwa mikropaprochy, ale nie wierzę, ze je stamtąd wypędzę. Co prawda paprochy nie mają (chyba) wpływu na zdjęcia, ale bardzo prosze o wszelkie rady jak się tego pozbyć i w przyszłości uniknąć (oczywiście poza oczywistymi )

Może jest jaiś superwyjątkowy zestaw czyszczący, którym czarodziejskim sposobem wywala się takie paproszyska???

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Piotrek

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piompo Zobacz posta
    Może jest jaiś superwyjątkowy zestaw czyszczący, którym czarodziejskim sposobem wywala się takie paproszyska???
    Najłatwiej będzie ci ją po prostu zdjąć i dmuchnąć gruszką z drugiej strony - jeżeli to nie pomoże to nie zostawiające kłaczków waciki i alkohol izopropylowy
    EN57D DIGITAL.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jceel Zobacz posta
    Najłatwiej będzie ci ją po prostu zdjąć i dmuchnąć gruszką z drugiej strony - jeżeli to nie pomoże to nie zostawiające kłaczków waciki i alkohol izopropylowy
    Ale ja właśnie czyszczę dmuchawką matówkę i dalej jest tam parę paprochów, wydaje mi się, że to jest gdzieś na tych lusterkach na górze... (przepraszam za dyletanctwo

Piotrek

Coś już napisał Awatar P_i_t_t

Domyślnie

piompo - nie przejmował bym się tym zupełnie.
    Prędzej czy później i tak coś się tam pojawi.

A jeśli masz problemy z odpowiednim trzymaniem pionu to kup sobie po prostu poziomiczkę montowaną w miejsce sanek lampy (mowa przede wszystkim o zdjęciach z użyciem statywu)

Początki nałogu

Domyślnie

albo statyw z poziomiczką : )

Coś już napisał Awatar P_i_t_t

Domyślnie

Poziomiczka w statywie jest o wiele mniej praktyczna i mniej dokładna (wiadomo jak wygląda poziomowanie samego statywu)

A ten mały drobiazg naprawdę ułatwia życie zarówno w przypadku kadrów pionowych jak i poziomych - no i poza tym rozstawiasz trójnóg jak tylko Ci się podoba)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Już gdzieś pisałem - 40D vs problem z trzymaniem poziomu na statywie = włącz sobie LiveView z Grid Lines .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Już gdzieś pisałem - 40D vs problem z trzymaniem poziomu na statywie = włącz sobie LiveView z Grid Lines .
    Ojej, ale ja kompletnie nie mogę sie przekonać do tego liveview, chyba nie będę tego używał, na razie patrzę przez matówkę z paproszkami

Uprawnienia umieszczania postów