To ja odgrzeje stary wątek ;-)
Ale może informacja będzie przydatna dla innych chętnych na zakupy u Cyfromana.
na początku - tak jak Wy byłem dość sceptycznie nastawiony do zakupu u tego Pana. Poszukałem opinii w necie jak i przeczytałem całe mnóstwo komentarzy.
Ostatecznie kupiłem aparat i zdecydowałem się na odbiór osobisty, bo mieszkam dośc blisko Kuźni Raciborskiej... Ostatecznie mogłem przecież po prostu nie kupić aparatu.
Ale do rzeczy. Wylicytowałem używanego 30d. Pojechałem go odebrać, ale jak się okazało Pana Romana nie było w domu - zostałem dośc miło przyjęty przez jakąś kobietę.
Aparat obejrzałem dokładnie, przejrzałem czy wszystko jest w zestawie (było nawet oryginalne pudło, choć w aukcji nie było o nim słowa). Poszedłem też na dwór zrobić zdjęcie niebu - żeby zobaczyć jaki jest stan matrycy. I niestety, nie był on za dobryTzn było widać dość sporo syfów.
Zadzwoniłem więc do Pana Romana w tej sprawie i umówiliśmy się (telefonicznie, ja ciągle byłem w jego domu) na taki układ, że aparat biorę - i jeśłi w domu czyszczenie gruchą nic nie da, to Cyfroman dośle mi inny egzemplarz 30d.
Przyjechałem do domu, podmuchałem grucha - i niestety, syfki na matrycy zostały. No więc zadzwoniłem do Pana Romana, który obiecał mi, że pośle mi zdjęcia (wg moich wskazań) z paru różnych aparatów - żebym mógł ocenić stan matrycy.
I rzeczywiście - za niedługo dostałem do wyboru zdjęcia z 3 różnych aparatów (30d oczywiście). Wybrałem jeden z nich i czekałem na przesyłkę. Po dwóch dniach przyszła do mnie paczka z aparatem (samo body - na wymianę), nową kartą gwarancyjną (od niego) i ... 20zł na wysyłkę z powrotem. Szok ;-))
Szok szczególnie dlatego, że ja NIE odesłełam mu jeszcze poprzedniego body. Czyli w pewnym momencie miałem u siebie 2 x 30d... Cała operacja nic mnie nie kosztowała, bo dostałem nawet owe 20zł na wysyłkę. Aparat odeslałem, ładnie podziękowałem a teraz cieszę się 30d w świetnym stanie. (lepszym niż poprzedni egzemplarz)
Czyli - reasumując - nie ma się co bać kupować u Cyfromana, bo to JEST uczciwy człowiek.
Przed zakupem kontaktowałem się z wieloma kupującymi, którzy zakupili u niego lustrzanki. Niektórzy pisali, że były jakies problemy, ale zawsze wszystko dorbze się kończyło. Zauważcie prosżę, że chyba we wszystkich negach/neutralach ludzie piszą, że jeśli były jakieś problemy (przedmiot troche odbiegał od opisu itp) to zawsze dostawali oni zwrot pieniędzy albo wymianę na inny model tego samego aparatu. Pozatym ogromna część komentarzy to pozytywy.
Ja już nauczyłem się, że nie należy oceniać ludzi tylko po negach - a powinno się też przeczytać sporo pozytywów. Ja sam również wystawiłem mu pozytywa i jestem ogólnie pisząc bardzo zadowolony z transakcji.
A teraz ciekawostka... Kiedy dzwoniłem do niego będąc w jego domu i oglądając matrycę - powiedziałem mu, że podniosłem lustro żeby zobaczyć jaki jest jej stan. W słuchawce usłyszałem "Jezu, Pan go rozkręcał?!" ;-DD Co świadczyć może o tym, że Cyfroman jako tako na lustrach się raczej nie zna ;-) A jest po prostu handlarzem.
Reasumując - polecam, bo mimo mogących wystąpić problemów, jest to uczciwy sprzedawca, któremu (przynajmniej w moim mniemaniu) bardzo zależy na zadowoleniu klienta.