Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: 300D wymienić, nie wymienić??

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DonAlberto
    Witam
    W czwartek stałem się posiadaczem Eosa 300D ...
    Z hot pixelami to jest tak, że ich ilość wzrasta wraz z temperaturą matrycy. Przy dużej ilości zdjęć z długimi czasami naświetlania matryca się nagrzewa i ilość hot pixeli rośnie wiec testy trzeba by robić z dużymi odstępami pomiędzy fotkami żeby matryca ostygła. Inaczej są niewiarygodne.

Ostatnio porobiłem sobie trochę skanów ze swoich starych filmów i nieźle się przy tym ubawiłem - 98% klatek ma wady w rodzaju nierównomiernie naniesionej emulsji a 100% CAŁE 100% jest porysowana, poplamiona i pouszkadzana. Porysowania wychodzą już z aparatu z tego pierwszego przewijania filmu a potem przybywa ich multum - laby są swietne w tym. Te pare hot pixeli to 'mały pikuś' w porownaniu z tym co na kliszach.

Ja bym się nie przejmował tym co masz - a wkurzający pixel na displayu? eeeee... mnie display służy do ustawiania funkcji menu, czasem do oceny histogramu ale zdecydowanie nie do oglądania zdjęcia. Bardzo rzadko podglądam fragmenty zdjecia powiekszone na full, zeby podejrzać ostrość.

Janusz

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Potem sobie zrob odbitke z tego i zacznij liczyc na niej te hoty i deady...
    :-) :-)
    Na ekranie monitora też można liczyć - zwłaszcza, że to srednio 3 razy gorzej niż na matrycy. Większość monitorów LCD też ma pouszkadzane piksele - nawet normy to dopuszczają i jakoś 'wszyscy zdrowi'.

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ale tutaj chodzi o to ze na odbitkach to zwykle tego nie widac
    A skoro nie widac to po co przeplacac?
    ...

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza

Podobnie gość co kupił mojego 300D.
    On jest gościu bo TYLKO w RAWach robi a ja mu sprzedałem uszkodzony aparat bo mu ACDsee plików nie widzi
    ACDSee 6.0 widzi RAWy z 300 a 7.0 widzi też 20d - znajomy ma pirata albo starego ACDSee :-)

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Ostatnio porobiłem sobie trochę skanów ze swoich starych filmów i nieźle się przy tym ubawiłem - 98% klatek ma wady w rodzaju nierównomiernie naniesionej emulsji a 100% CAŁE 100% jest porysowana, poplamiona i pouszkadzana. Porysowania wychodzą już z aparatu z tego pierwszego przewijania filmu a potem przybywa ich multum - laby są swietne w tym. Te pare hot pixeli to 'mały pikuś' w porownaniu z tym co na kliszach.
    No to ja mam szczescie, bo moj eos analog nie rysuje klisz (a przynajmniej tego nie widac). Co innego LOMO ;-), ale 'to' ma rysowac ;-). W moim labem w Toruniu tez raczej mam szczesie, ale ich na moje wymagania raczej uczulam. Szybko sie ucza. Jak mialem lekko pobrudzone klisze (2x na poczatku 'wspolpracy') to je reklamowalem i zadalem ponownego plukania czyszczacego klis i suszenia. Teraz klisze dostaje czysciutkie. Ostatnio tylko mieli wpadke bo na 1 klatce pogieli klisze (a co dziwne skan z tej klatki wyszedl ok). Klisze oddalem do plukania i suszenia. Lekkie zagiecie nieco sie zmniejszylo, ale nie do konca (na szczescie emuljanie zostala uszkodzona). No to im nagadalem jak trzeba. Pani z labu i laborant razem b. przepraszali i na otarcie lez dali mi dosc przyjemny, profesjonalny negatyw. Jak nastepnym razem oddawalem nastepna paczke negatywow do wywolania to nie omieszkalem dodac, ze mam nadzieje, ze tym razem beda uwazali. Obsluga ze zrozumieniem pokiwala zespolowo glowami ;-)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Ale tutaj chodzi o to ze na odbitkach to zwykle tego nie widac
    A skoro nie widac to po co przeplacac?
    Chyba mnie nie zrozumiałeś - może niezbyt jasno napisałem - dokładnie o to samo mi chodziło - na ekranach monitorów też tego nie widać.

Janusz

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    No to ja mam szczescie, bo moj eos analog nie rysuje klisz (a przynajmniej tego nie widac). Co innego LOMO ;-), ale 'to' ma rysowac ;-). W moim labem w Toruniu tez raczej mam szczesie...
    Taaaa... moje klisze były wywoływane w różnych dziwnych miejscach na świecie - przeciętna labów jest wszędzie taka sama. Prawie wszystkie rysują - w miejscowościach "turystycznych" robią taką masówkę, że nawet trudno się dziwić. Ale też zdarzyło mi się wielokrotnie, że zdjęcia wywołane na jakieś małej wyspie w Grecji były tysiąc razy lepsze od powtarzanych odbitek w szczecinskich labach (musiałem przynosić do labu "oryginały" żeby mogli se porównać). Na "drugiej" stronie odbitki jest sporo informacji o zastosowanych "ustawieniach", balansu bieli itp. ale nawet z taką ściągą potrafili spieprzyć. Zdjęcia wywoływane w stanach były często gorsze od tych z naszych labów - też masówka. "Przerobiłem" kilkadziesiąt labów w kilkudziesięciu krajach (naprawde) i właściwie wszędzie jest podobnie. Trzeba mieć dużo szczęścia żeby trafić na naprawde dobry a w tym dobrym na dobrego laboranta "któremu się chce" ;-)

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

"Przerobiłem" kilkadziesiąt labów w kilkudziesięciu krajach (naprawde) i właściwie wszędzie jest podobnie. Trzeba mieć dużo szczęścia żeby trafić na naprawde dobry a w tym dobrym na dobrego laboranta "któremu się chce" ;-)
    I to był główny powód, dla którego kupiłem cyfrę. Teraz przynajmniej sam mogę spieprzyć swoje zdjęcia.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Chyba mnie nie zrozumiałeś - może niezbyt jasno napisałem - dokładnie o to samo mi chodziło - na ekranach monitorów też tego nie widać.
    A to przepraszam
    Na moim widac :/
    ...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów