Ostatnio edytowane przez ubiquitin ; 29-04-2008 o 13:21
i kolejna fota...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...b4123f307.html
Bardzo dobrze było by gdybyś wstawiał bezpośrednia zdjęcia, nie linki. Co do zdjęć to obróbka z pierwszego całkowicie nie udana. Trzeba było się zdecydować i albo całość w kolorze, albo całość zrobić monochromatycznie. Trzecie ciekawe ma klimat, można by trochę szerzej kadrować. Pozdrawiam
"Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"
na jakim serwerze umieszczacie swoje foty, próbowałem zgodnie z opisem bezpośrednio wkleić z serwera fotosik, ale pojawiają sie tylko ikonki z czerwonymi krzyżykami?
Pozdrawiam!
![]()
Ostatnio edytowane przez ubiquitin ; 29-04-2008 o 18:27
wiesz.. to nie jest tak, że te zdjęcia mają jakieś rażące błędy techniczne... to raczej jest tak, że one po prostu niezbyt ciekawe są :/
sam bym się wstydził pokazywać je komuś, ale może po kolei:
1. ma zbyt wąskie kadrowanie... ja rozumiem, że ciężko znaleźć szeroki kąt pod cropa, ale nie wierzę, że nie miałeś więcej miejsca za sobą. wniosek: albo d*py nie chciało Ci się ruszyć, albo to takie przypadkowe zdjęcie - jedno i drugie godne potępienia!
2. nie chcę używać ostrych słów, żebyś się do nas nie zniechęcił, przypomnę więc tylko jedną ze złotych myśli fotografów:3. ten cytat i do trzeciego się tyczy, choć niewątpliwie jest z nich wszystkich najlepsze... dobry kadr, niestety za duży kontrast, ale mam nadzieję, że po prostu naświetlałeś na niebo i nie mogłeś już nic zrobić...zawsze lepiej mniej obróbki na komputerze niż więcej!
widzę, że fotki zbytnio do gustu nie przypadły...no cóż początki trudne bywają
może ktoś jeszcze doda swoje opinie (pozytywne)
Pozdrawiam!
Odnośnie fot. 3. Nie chodzi o gust ale o wiedzę i zamysł artystyczny autora fotografi. Łatwość fotografowania powoduje, że publikacja zdjęcia wyprzedza refleksję artystyczną a niekiedy i sprawność warsztatową. Poszukaj odpowiedzi na pytanie co jest tematem zdjęcia, a co jest jego główną treścią(bo na fot. 3 główną treścią nie jest ani budynek, ani drzewo, ani chmury) Więc co? :rolleyes:
Pytając o gust chciałeś trafić zdjęciami w gust "masowego odbiorcy" czy może w potencjał percepcyjny konesera?
Oczywiście fotografuj w kolejności: najpierw pytaj sam siebie co faktycznie dostrzegłeś w wizjerze zainspirowany tym, co skłoniło Cię do przyłożenia aparatu do oka, a dopiero potem fotografuj.:wink:
Ostatnio edytowane przez BELFER ; 22-06-2009 o 08:30
450D, 24-105 L, 75-300 IS, kit, 2 lampy Canon.
Belfer, rzekłeś z iście pedagogicznym polotem, ale odgrzebałeś już dawno "wygasły" wątek, zapraszam do komentowania moich świeższych zdjęć, choćby tu http://canon-board.info/showthread.php?t=46937
Pozdrawiam![]()