Cytat Zamieszczone przez melka Zobacz posta
Ostatnio zaczynam pstrykać w trybie manualnym na moim 30D. Na początku robiłam zdjęcia w trybie automatycznym, a potem przełączałam na tryb manualny i, używając tych samych ustawień, (oczywiście jeśli zdjęcie w trybie auto wyszło dobrze) próbowałam "skopiować" efekt. Za każdy razem zdjęcia z automatu wydają się jaśniejsze, z lepszym balansem bieli, przy średnim oświetleniu. Przy tych samych ustawieniach na manualu jest dużo gorzej; zdjęcia nie są już tak "białe" i wpadają w np. lekko czerwoną tonację.
Mogą wyglądać trochę inaczej, ponieważ w trybie manualnym "skopiowałaś" tylko parametry ekspozycji (czas, przysłona, ISO) natomiast balans bieli w dalszym ciągu został ustawiony automatycznie (AWB), a ta automatyka nie jest w 100% powtarzalna i stad różnice.
Kwestia oceny lepiej/gorzej to już tylko sprawa subiektywna.
Cytat Zamieszczone przez melka Zobacz posta
Druga sprawa: w instrukcji obsługi przeczytałam, że da się korygować balans bieli manualnie, i że można wybrać światło z pośród wielu trybów (fluorescent, jarzeniówka itd). Niestety w menu aparatu nie mogę znaleźć takich opcji. Takiej zakładki po prostu nie ma.
Nie szukaj w menu, lecz na korpusie, bo na szczęście ustawianie balansu bieli nie zostało zakopane w menu :-)
ustawia się to tak samo jak ISO (czyli tylnym pokrętłem)
sposób ustawiania WB jest opisany w instrukcji na str. 64

główny wyłącznik w pozycji trzeciej: (1-off/2-on/3-kreska)
wciskasz i trzymasz przycisk WB obok wyswietlacza,
kręcisz pokrętłem na tylnej ściance,