Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Tryb manualny w 30D

Dopiero zaczyna Awatar melka
    Miasto
    łódź

Domyślnie Tryb manualny w 30D

Ostatnio zaczynam pstrykać w trybie manualnym na moim 30D. Na początku robiłam zdjęcia w trybie automatycznym, a potem przełączałam na tryb manualny i, używając tych samych ustawień, (oczywiście jeśli zdjęcie w trybie auto wyszło dobrze) próbowałam "skopiować" efekt. Za każdy razem zdjęcia z automatu wydają się jaśniejsze, z lepszym balansem bieli, przy średnim oświetleniu. Przy tych samych ustawieniach na manualu jest dużo gorzej; zdjęcia nie są już tak "białe" i wpadają w np. lekko czerwoną tonację.
    Druga sprawa: w instrukcji obsługi przeczytałam, że da się korygować balans bieli manualnie, i że można wybrać światło z pośród wielu trybów (fluorescent, jarzeniówka itd). Niestety w menu aparatu nie mogę znaleźć takich opcji. Takiej zakładki po prostu nie ma. Czy winny jest temu "podstarzały" firmware?

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
    Canon EOS 30D, 50mm 1.8 II, Canon 85mm 1.8, Tamron 17-50 2.8 i sporo chęci.
    galeria

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

A wiec patrzac od gory na gorny wyswietlacz masz 4 przyciski. nalezy nacisnać ten oznaczony WB i ustawic balanas bieli na jaki tam sobie chcesz. Patrac w wizjer masz drabinke ekspozycji i patrzac aby bylo 0 ustawiasz czas i przeslone.

Proponuje doglebnie zaglebic sie w instrukcje obslugi

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez melka Zobacz posta
    Ostatnio zaczynam pstrykać w trybie manualnym na moim 30D. Na początku robiłam zdjęcia w trybie automatycznym, a potem przełączałam na tryb manualny i, używając tych samych ustawień, (oczywiście jeśli zdjęcie w trybie auto wyszło dobrze) próbowałam "skopiować" efekt. Za każdy razem zdjęcia z automatu wydają się jaśniejsze, z lepszym balansem bieli, przy średnim oświetleniu. Przy tych samych ustawieniach na manualu jest dużo gorzej; zdjęcia nie są już tak "białe" i wpadają w np. lekko czerwoną tonację.
    Mogą wyglądać trochę inaczej, ponieważ w trybie manualnym "skopiowałaś" tylko parametry ekspozycji (czas, przysłona, ISO) natomiast balans bieli w dalszym ciągu został ustawiony automatycznie (AWB), a ta automatyka nie jest w 100% powtarzalna i stad różnice.
    Kwestia oceny lepiej/gorzej to już tylko sprawa subiektywna.
    Druga sprawa: w instrukcji obsługi przeczytałam, że da się korygować balans bieli manualnie, i że można wybrać światło z pośród wielu trybów (fluorescent, jarzeniówka itd). Niestety w menu aparatu nie mogę znaleźć takich opcji. Takiej zakładki po prostu nie ma.
    Nie szukaj w menu, lecz na korpusie, bo na szczęście ustawianie balansu bieli nie zostało zakopane w menu :-)
    ustawia się to tak samo jak ISO (czyli tylnym pokrętłem)
    sposób ustawiania WB jest opisany w instrukcji na str. 64

główny wyłącznik w pozycji trzeciej: (1-off/2-on/3-kreska)
    wciskasz i trzymasz przycisk WB obok wyswietlacza,
    kręcisz pokrętłem na tylnej ściance,
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    wciskasz i trzymasz przycisk WB obok wyswietlacza,
    kręcisz pokrętłem na tylnej ściance,
    Trzymasz?
    Dziwny ten 30D. W 20D i 40D by zmienić WB wystarczy nacisnąć raz przycisk od WB i kręcić kółkiem, bez trzymania przycisku WB .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Trzymasz? ...
    by zmienić WB wystarczy nacisnąć raz przycisk od WB i kręcić kółkiem, bez trzymania przycisku WB .
    oczywiscie masz racje
    w aparacie "od zawsze" mam zafixowane RAW i "daylight", aż mi się zapomniało jak to sie zmienia
    a balans bieli ustawiam w DPP :-D
    Pozdrowienia, Tomek

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Druga sprawa: w instrukcji obsługi przeczytałam, że da się korygować balans bieli manualnie, i że można wybrać światło z pośród wielu trybów (fluorescent, jarzeniówka itd). Niestety w menu aparatu nie mogę znaleźć takich opcji. Takiej zakładki po prostu nie ma. Czy winny jest temu "podstarzały" firmware?

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
    INSTRUKCJA W TYM PRZYPADKU JEST NIESTETY LUB -STETY OBOWIĄZKOWA! Firmware jest na 99,9% dobry

Miasto
    łódź

Domyślnie

dziekowac znazlam - a nie znalazlam wczesniej, bo szukalam w trybie automatycznym i stad sie blokowalo.. <zonk i krecenie z nieadowierzenim glowa>.
    znalezenie WB przysporzy mi dodatkowych problemow, bo nagle okazuje sie, ze trza dziesiatki tysiecy rzeczy ustawic, ale git i tak
    iktorn - o ekspozycji na szczescie wiedzialam
    gwozdzt - tak tez myslalam, ze kopiuje tylko parametry a balans zostaje auto

dzieki !
    galeria

Miasto
    łódź

Unhappy ustawienie przesłony na manualu w 30D

Wieczór!

Coś przestawiłam nieumyślnie gdzieś, kiedyś (więcej grzechów nie pamiętam) i - d***!, bo mi przesłona na manualu się zmroziła na 7.1 i ni chuchu nie mogę jej przestawić. Znaczy kręcić krętełkiem to sobie mogę a i tak jakby nie reaguje.. Pokrętło migawki działa jak należy, a przesłony nie mogę.

Dzieje się tak tylko w manualu, zaznaczam!

Z góry dzięki za odpowiedzi i pomysły na tą niesforną przypadłość...

PS. Do pana do zakładu pójść nie mogę, bo pan podobno baaardzo niemiły i ponoć kazałby sobie jeszcze zapłacić...
    galeria

Domyślnie

Wieczór:smile:
    Przełącznik on off / ustaw na / .

Domyślnie

po pierwsze - regulamin:
    http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3
    pkt 3.
    nie mówiąc już o tym, że trzeba było po prostu kontunuować swój własny wątek dotyczący problemów z trybem manualnym...

Po drugie - doraźne rozwiązanie problemu z przysłoną w "M':

Po trzecie - przyszłościowe rozwiązanie tego i temu podobnych problemów:
    http://canon-board.info/showpost.php...3&postcount=11
    Pozdrowienia, Tomek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów