Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Manifestacja antyglobalistow - byl ktos ?

Administrator Awatar hazan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Manifestacja antyglobalistow - byl ktos ?

Oczywiscie pytam czy był ktos zdjecia porobic
    No wiec ?

Dopiero zaczyna Awatar -= Barton =-
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A byłem, byłem. Bardzo miło było . Zdjęcia oczywiście też pstrykałem, ale nie mam żadnej stronki żeby wystawić jak sir Vitez, a poza tym ja raczej nie chwalę się fotkami bo się wstydzę . Fotograf ze mnie raczej średni, takie moje zdanie. Co prawda moja babcia i dziewczyna mówią że ładne zdjęcia robię, ale wiecie jak to jest z babciami i dziewczynami...

Vitez, widzę że masz raczej pierwszą połowę trasy, bo fotki kończą się gdziesz na Świętokrzyskiej (swoją drogą odnoszę wrażenie że było ich więcej, ponad 130 o ile mnie pamięć nie myli, a teraz jest 88 ). Ja mam od Placu Trzech Krzyży. Brakuje nam jeszcze tylko kogoś kto byłby pomiędzy Świętokrzyską a Placem
    Canon Digital IXUS 400, Hitachi 512MB CF card, kieszeń spodni 8)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -= Barton =-
    AVitez, widzę że masz raczej pierwszą połowę trasy, bo fotki kończą się gdziesz na Świętokrzyskiej
    Niestety na 15 musialem byc w pracy wiec zmylem sie okolo 14:30 :/ .

(swoją drogą odnoszę wrażenie że było ich więcej, ponad 130 o ile mnie pamięć nie myli, a teraz jest 88 )
    Tak, skasowalem te mniej ciekawe. Docelowo mialo byc ok 40-50 ale stwierdzilem ze juz wiecej sie nie da skasowac mniej ciekawych :>

Ja mam od Placu Trzech Krzyży. Brakuje nam jeszcze tylko kogoś kto byłby pomiędzy Świętokrzyską a Placem
    Ja tam bylem z grupka znajomych, pewnie znajdzie sie wsrod nich ktos kto calosc jako zgrabny fotoreportaz opublikuje ale z mniejsza iloscia zdjec... analogami robili

Aha... nie dziwie sie ze nie opublikujesz fotek.. ixus400 to nienajlepszy sprzet do fotoreportazy :> (mi czasem z obiektywu 70-210 zasiegu brakowalo).

Dopiero zaczyna Awatar -= Barton =-
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    analogami robili
    :wink:

ixus400 to nienajlepszy sprzet do fotoreportazy :>
    No rzeczywiście jak stanął sobie obok mnie kolo z 1Ds z L-ką wiszącym na szyi, poczułem się jakby trochę nie na miejscu z tym moim "gadżetem z jajka niespodzianki" ale cóż, 1Ds w najbliższej przyszłości raczej nie planuję więc...

(mi czasem z obiektywu 70-210 zasiegu brakowalo).
    Mnie bardziej niż zakres ogniskowej denerwowała, nazwijmy to - spokojna praca IXUS'a . Zmiana ogniskowej i pomiar ostrości często kosztowały mnie dobre ujęcie. IXUS to zdecydowanie nie reporterski sprzęt, ale z tych względów większość kompaktów nie ma najmniejszych szans w reporterce.
    Canon Digital IXUS 400, Hitachi 512MB CF card, kieszeń spodni 8)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -= Barton =-
    Zmiana ogniskowej i pomiar ostrości często kosztowały mnie dobre ujęcie. IXUS to zdecydowanie nie reporterski sprzęt, ale z tych względów większość kompaktów nie ma najmniejszych szans w reporterce.
    Jedyne "kompakty" ktore moga sobie poradzic to tylko te co maja pelny manualny zoom (pierscieniem i to mechanicznym a nie silniczkowym) oraz rowniez pierscieniem ostrzenie reczne. Bo w reporterce wlasnie szybkosc sie liczy.
    Znam dwa modele spelniajace te wymagania. Oba nie Canona, i oba w cenie np 300D+28-135 ktory juz przebija szybkoscia i skutecznoscia, nawet do reporterki.
    Tak wiec mozna zaryzykowac stwierdzenie ze pod wzgledem szybkosci albo szybkosci i wygody vs ena - to zaden kompakt sie nie nadaje do reporterki, nawet pamiatkowej a nie "profesjonalnej" .

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Jedyne "kompakty" ktore moga sobie poradzic to tylko te co maja pelny manualny zoom (pierscieniem i to mechanicznym a nie silniczkowym) oraz rowniez pierscieniem ostrzenie reczne.
    No, ewentualnie przy dobrym AF (są takie w kompaktach? ) może być ostrzenie pierścieniem fly-by-wire.

Bo w reporterce wlasnie szybkosc sie liczy.
    Znam dwa modele spelniajace te wymagania. Oba nie Canona, i oba w cenie np 300D+28-135 ktory juz przebija szybkoscia i skutecznoscia, nawet do reporterki.
    A jakie to aparaty? Bo Minolta A2 ma zooma mechanicznego, ale focus już na silniczku, a innych z mechanicznym zoomem jakoś nie kojarzę...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    No, ewentualnie przy dobrym AF (są takie w kompaktach? ) może być ostrzenie pierścieniem fly-by-wire.
    Nie ma dobrego AF w kompaktach. Za to fly-by-wire to wlasnie o to mi chodzilo - ostrzenie manualne za pomoca pierscienia. Owszem, troche wolniejsze od lustrzankowego manuala, ale i tak - przynajmniej do reporterki (byle postac wyostrzyc a nie rzese ) zupelnie wystarczajace.

A jakie to aparaty? Bo Minolta A2 ma zooma mechanicznego, ale focus już na silniczku, a innych z mechanicznym zoomem jakoś nie kojarzę...
    Ten "focus na silniczku" jak to mowia "daje rade" - szybszy niz AF i przydatniejszy.
    Oprocz A2 drugi model to 828 (mechaniczny zoom i focus by-wire).

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jesli do reportazu,a nie ma byc to dSLR to tylko Leica Digliux2 i Lumix LC1, ewentualnie Epson R-D1, manual focus z prawdziwego zdarzenia.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XCR
    Jesli do reportazu,a nie ma byc to dSLR to tylko Leica Digliux2 i Lumix LC1, ewentualnie Epson R-D1, manual focus z prawdziwego zdarzenia.
    Z tym zakresem ogniskowych to sie te dalmierze do reporterki srednio nadaja . I ta cena... za te 1900$ mozna 10D+ Sigma 70-200 2.8 EX + 2x TC lub podobne zestawy a troche uzyteczniejsze do reporterki 8)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów