Moim pierwszym obiektywem jaki kupilem jako alternatywe dla kita w 300D byl wlasnie 20-35. Pstrykam sobie glownie domki wiec szerokosc byla dla mnie istotna. W czasach "cropowych" (300, 350) jako podstawowe szklo sluzyla mi Tokina 12-24. Lecz byly sytuacje w ktorych wymienialem ja wlasnie na 20-35. Dlaczego? Ano, bardzo mi sie podobaja kolorki jakie z tego szkielka mozna uzyskac. Takie sprawy jak domniemane AC (ja ich nie stwierdzilem u siebie), winieta itp. mozna latwo usunac. Jest przeciez mnostwo softu do tego. Dzis jako glowny obiektyw sluzy mi 24-105 L ale za nic nie pozbede sie mojego szerokiego zoom'a. Po prostu sa sytuacje gdy wiem, ze to wlasnie on da mi taki obrazek jakiego oczekuje. Jesli chodzi o jego pozniejsza sprzedaz to z tym chyba nie jest tak latwo. Duzo tego szkla nie jest na rynku, a i swego czasu folderowi znawcy (nawet na tym forum) niezle mu obrobili d...e. Musisz sam sobie odpowiedziec na pytanie co kupic. Nikt tu za Ciebie odpowiedzialnosci nie wezmie. W koncu to Twoja kasa i Twoj fun. Ja ze swej strony moge powiedziec, ze to bardzo wdzieczne szklo do domkow i obrazkow.![]()