Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: fotki w sloneczne dni i dylematy

Bywalec Awatar macgaw
    Miasto
    Piła

Domyślnie fotki w sloneczne dni i dylematy

witam
    mam kilka nurtujacych mnie pytan.
    oczywiscie ktos napisze... "poszukaj sobie w google itd", no ale od tego jest forum zeby sie pytac bardziej doswiadczonych uzytkownikow.

a mianowicie
    1. czy sa jakies zasady co do robienia zdjec w sloneczne dni ze sloncem na niebie??
    najczesciej robie zdjecia zonie z dzieckiem, ale....
    bawie sie czasem, bawie sie przeslona. wszystkie zdjecia robie w trybie "M"
    jak nie za ciemne to za jasne. i co mnie bardzo wkurza...
    zdjecie niby ladne ale niebo biale - doslownie (mimo tego ze niebo jest fajnie niebieskie)

niektorzy powiedza... koles masz taki sprzet, a nie umiesz go wykorzystac!! no i racje. nie umiem!! przyznaje sie bez bicia.

kiedy ustawiam "wb" na sloneczny dzien to potem widac ze te zdjecia nie sa naturalne - duzo "sztucznosci"

po zrobieniu kilkuset fotek na wyswietlaczu aparatu naprawde wiekszosc mi sie podoba, jednak po zgraniu na kompa juz widac, za ciemne, za jasne, bardzo duzo poruszonych ( i sie dziwie wkoncu to obiektyw ze stabilizacja, poza tym w jasny dzien czasy to 1/160 - 1/320 prz przeslonie od 5 do 9)

jednak doszedlem do pewnego rozwiazania, a mianowicie w sloneczny dzien zabieram ze soba lampe (SPPEDLITE 430 dodam NIE MAM INSTRUKCJI DO LAMPY WIEC USTAWIAM ZEBY BYL MALY BLYSK) i doswietlam.... ustawiam na "M" i ustawiam 1/64 zeby byl maly blysk.... lecz mimo tego niektore za slabo niektore przeswieltone.... a przeciez chodzi o to zeby na dworze byly naturalne

wszystkie fotki robie 400d+ c 17-55 is usm .... mam jeszcze jakis filtr (dostalem do obiektywu polar hoya hmc)

moze ktos ma dobra rade co do uzywania tej lampy w sloneczny dzien???

na koncu dodam, ze pracuje do pon do nd od 10 do 20......czasem z dwa dni wolne (niestety takie sa realia wlasnej dzialalnosci)
    potem obowiazki rodzinne....
    czasu na nauke malo, ale sie staram
    6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Jeżeli robisz z lampą, to tryb M (w body) pomiar na niebo, na lampie hss, ettl +1/3 mierzone na pierwszy plan. Można też dośiwetlać lampą od boku

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Po pierwsze: http://canon-board.info/showthread.php?t=3718

Po drugie: zdjęcia rób w RAW-ie, zapomnisz o problemie z WB.

Po trzecie: a może popróbuj w Tv albo Av? Trochę łatwiej jest na początku niż od razu w M.
    Regulamin pkt 8.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Człowieku,
    to tak jakbyś miał samochód z ABS, ESP, wspomaganiem, klimatyzacją i nie wiadomo czym jeszcze, a potem powyłączał te wszystkie udogodnienia, nie wrzucał biegu wyższego od "dwójki" i dziwił się, że kiepsko się jeździ.

Przestań na dzień dobry robić zdjęcia ze słońcem w kadrze, włącz np. preselekcję przysłony (Av) z pomiarem wielosegmentowym (całkiem dobrze sobie radzi w 90% sytuacji zdjęciowych), patrz na histogram zrobionego zdjęcia i w razie konieczności użyj korekty ekspozycji (tenże histogram pokaże Ci także, że czasami nie da się zrobić zdjęcia tak, żeby wszystko było ładnie naświetlone), lampę ustaw w trybie automatyki błysku E-TTL z ewentualną korektą ekspozycji dla błysku (-1 EV, -2 EV jeśli chcesz tylko doświetlić pierwszy plan).
    Patrz, czy czasy naświetlania nie są zbyt długie dla użytej ogniskowej (powinny być krótsze od 1/[ogniskowa *1,6]. Z włączoną stabilizacją mogą być dłuższe o 2-4 EV) i skup się na kadrowaniu.

Do zdjęć z niebem w tle i słońcem z prawej lub lewej strony użyj filtra polaryzacyjnego (kręcąc nim zobaczysz w wizjerze efekty jego działania), a jeśli chcesz mieć koniecznie słońce w kadrze, to nie obędzie się bez filtra połówkowego, szarego (najlepiej w systemie Cokin) - mocno szarego, np. 0.9 ND.

Receptą, na wiele problemów (głównie z WB) może okazać się RAW.
    Zresztą jeśli chcesz być taki "manualny" i do tego chcesz robić zdjęcia w JPEG, to jest to dla mnie duża sprzeczność.

Czasu na naukę masz mało, ale pamiętaj, że każde hobby wymaga poświęceń. Jeśli zaś zależy Ci wyłącznie na tym, żeby mieć ładne zdjęcia rodzinki, to taniej będzie wynająć fotografa, aniżeli kupić drogi sprzęt, a potem nie mieć czasu na nauczenie się jego obsługi.

PS. W pierwszej chwili myslałem, że ten post, to prowokacja. I nadal nie jestem pewien, czy nią nie jest. Jeśli tak, to wygrałeś - dałem się sprowokować .
    Pozdrawiam,
    Pirx

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Myślę, że nie jest, a ponieważ mam podobne do autora wątku dylematy, z przyjemnością zapoznam się z doświadczeniami specjalistów. Również albo nawet zwłaszcza dot. focenia makro z lampą (mam 24EX).

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzbiet Zobacz posta
    Myślę, że nie jest, a ponieważ mam podobne do autora wątku dylematy, z przyjemnością zapoznam się z doświadczeniami specjalistów. Również albo nawet zwłaszcza dot. focenia makro z lampą (mam 24EX).
    Makro nie leży w kręgu moich fotograficznych zainteresowań, więc nie pomogę.
    Ale tu mała dygresja.
    Gdybym interesował się zdjęciami makro w takim stopniu, że zdecydowałbym się kupić do tego specjalistyczny sprzęt (obiektywy, lampy), to z pewnością wiedziałbym wszystko (przynajmniej w teorii) o tym sprzęcie i jego możliwościach użycia, zanim zdecydowałbym się na jego zakup.

Specjalista ze mnie żaden, ale przeczytałem ze dwie książki o fotografowaniu i zrobiłem parę tysięcy zdjęć w różnych warunkach (analizując efekty), przez co udzielam sobie prawa do powymądrzania się od czasu do czasu .

PS. Nie mogę przemilczeć ogromnego wpływu Canon-Board na moją świadomość, jak i na niektóre decyzje zakupowe :-).
    Pozdrawiam,
    Pirx

Domyślnie

Jak przedmówcy... popróbuj na Av i Tv. Zdjęcie dobrze robić w formacie RAW, łatwo ustawić następnie prawdłowy (pożądany) WB.
    Canon 20d + Sigma 70-200 f/2.8 + Tamron 17-50 f/2.8 + Canon 50 f/1,8 + ...

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Pirx:

Gdybym interesował się zdjęciami makro w takim stopniu, że zdecydowałbym się kupić do tego specjalistyczny sprzęt (obiektywy, lampy), to z pewnością wiedziałbym wszystko (przynajmniej w teorii) o tym sprzęcie i jego możliwościach użycia, zanim zdecydowałbym się na jego zakup.
    Jeśli mi powiesz skąd wziąć wszystkie informacje o lampie 24EX- poza cenami, bo te rzecz jasna już pozostaja poza sferą moich zainteresowań - będę niezmiernie wdzięczny i zobowiązany. Zaznaczam, że instrukcję obsługi w języku angielskim miałem juz wcześniej, a przy zakupie lampy doszły mi dwa egzemplarze instrukcji w jeszcze bardziej dla mnie egzotycznych językach.

Bywalec Awatar macgaw
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Przestań na dzień dobry robić zdjęcia ze słońcem w kadrze, włącz np. preselekcję przysłony (Av)
    przeczytalem troche watkow, roznych "uzaleznionych" i "forumowych madrali"... (najczesciej Janusz Body)
    po przeczytaniu roznych tekstow (byla noc) bylem zrozpaczony z faktu mojej niewiedzy i tym ze jej nie posiade, zastanowilem sie, czy by nie kupic kompakta i dac sobie spokoju z tymi moimi wypocinami.
    ... mija noc
    wyspalem sie i postanowilem pojechac pocwiczyc....
    jade i potrenuje w plenerze, porobie kilka tych samych fotek z roznymi ustawieniami.....
    mowie sobie skorzystam sobie z podpowiedzi "doswiadczonych kolegow".... rob na Av lub Tv....

godzina 13 (wiem ze to nie pora na focenie) ale w tym czasie dziecko spalo
    nie robie fotek pod slonce, slonce albo za mna albo z boku.
    obiektyw 17-55 zalozylem filtr polaryzacyjny, pokrecilem nim tak zeby bylo dobrze.... wszystko na statywie....i co??

robilem zdjecia w trymie "M" po kilka ujec w roznych czasach i przeslonach (i bylo w miare fajnie - na wyswietlaczu)....
    postanowilem uzyc Av i niech sobie dobierze sam czas..... zdjecia wyszly koszmarnie ciemne, wrecz czarne...... nie wiem czemu??..
    to samo w druga strone Tv i sam dobiera przyslone - to samo tez bardzo ciemne??

po powrocie do domu i zgraniu; te robione w trybie "M" byly naprawde niezle, musze powiedziec ze jak na moje oko to mi sie podobaly.... o tych w trybach polatomatycznych to nie wspomne bo po prostu nie wyszly...

oczywiscie wszystko w jpeg..... no ale najpierw chcialbyms ie nauczyc robic w miare zdjecia, a potem jakas przerobka w ps (ale na to tez potrzeba czasu)
    6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Jak się np. mierzy spotem na bardzo jasne punkty to tak wychodzi potem, że reszta jest za ciemna... Nakręcony polar jeżeli słońce jest za Tobą nic nie daje... Polar daje najlepszy efekt jeżeli słońce jest pod kątem 90 albo 180st. do osi obiektywu - wtedy polaryzacja jest największa(nie wspominam o świetle odbitym, które jest już spolaryzowane i przechodząc przez filtr wygasza się w bardzo znacznym stopniu lub całkowicie) Przy krajobrazie jeżeli masz nakręcony polar i światło tak, że polar działa to myślę, że albo ekspozycja na średnie chmury(nie te najjaśniejsze) albo matrycowy. Patrz na histogram w razie czego on podpowie Ci drogę poprawek ;-)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów