Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: canon 30d lampa nikon

eko131
    Guest

Domyślnie canon 30d lampa nikon

Witam. Mam chyba trochę dziwne pytanie. Mianowicie jestem posiadaczem canona 30d. Wydałem na niego praktycznie całą kasę, więc ciężko dokupować kolejne akcesoria. Przypadkiem jednak wpadła mi w ręce lampa błyskowa nikon speedlight sb-24 i tu jest pytanie. Czy jest możliwość wykorzystania tego błysku z body 30d? Oczywiście w manual. Pytam bo nie chciałbym popsuć aparatu. A lampa za darmo więc może się uda... Dzięki z góry za odpowiedź. Pozdrawiam

Bywalec Awatar Sielan
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Z tego co się orientuję to można - przez gniazgo PC (nie w stopkę, bo sfajczysz aparat).
    30D + szpargały

eko131
    Guest

Domyślnie

podobno wygląda to tak, że wystarczy tekturką zasłonić ttl, i zostawić tylko centralny czujnik - wtedy działa na manualu, a napięcia są podobne więc o aparat podobno nie ma co się martwić.
    Ale to wszystko podobno.

Coś już napisał Awatar maciej76
    Miasto
    gno-wlkp

Domyślnie

osobiscie mam 450d, podpiolem u kumpla jakas lampe OLYMPUSA (jego ojciec siedzi w olku) just for fun, i odziwo wpelni wspolpracowala z puszka(modelu lampy nie pamietam)

w aparacie nie mialem do niej dostepu, ale na auto dzialala b dobrze i poprawnie dobierala sile blysku wiec nie widze problemu zeby nie sprobowac, napiecia z tego co wiem stanowia problem przy dopinaniu starych lamp od analogow

oto efekt:

450d/ bg e5/ 50 1,8/ kitIS

Uprawnienia umieszczania postów