Proponuje przykleic to do watku 'obiektyw do ptakow'![]()
Proponuje przykleic to do watku 'obiektyw do ptakow'![]()
Mam nadzieje ze beda w tradycyjnych barwach bojowych z czerwonym paseczkiem...![]()
...
Przypomniał mi się ten link:
http://web.telia.com/~u31437409/bild/lensfun.htm
Co do domowych robótek to np. tu: http://www.rlephoto.com/tech/flash_bracket01.htm ktoś zrobił sobie zestaw-uchwyt do lampy i obiektywu w celu robienia makro![]()
Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...
Ja Ciebie martwic nie chce, ale raczej uwazaj z wystawianiem tej armaty na widok publiczny, wiesz, jak jakis helikopter policyjny to zobaczy to od talibow zaczna Cie wyzywacZamieszczone przez snow
Ps.: Super wyglad to ma![]()
Jak do tej pory to chyba to w nim najlepszeZamieszczone przez Polaco
Dziś w nocy próbowałem się na księżyc przymierzać, ale niestety ostrość było ciężko nastawić. Ogólnie to z manualnymi szkłami jest ciężko w 300d.Jedyna zaleta tej ogniskowej przy fotografowaniu księżyca to to, że wypełnia praktycznie cały kadr:
Podejrzewam że niewiele więcej się da zrobić z jakością![]()
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
Wiesz, zakladajac, ze obiektyw zrobiles sam ja tam bym na jakosc nie narzekal ;-)Zamieszczone przez snow
Moim zdaniem jest miszcz :-P
No ja też to biore pod uwage i specjalnie nie narzekam, tylko szkoda że soczewka jest krzywa, bo to przecież zwykła okularowa która zapewne srodek osi optycznej ma przesuniety co by tłumaczyło dlaczego nie równo ostrzy (część zdjęcia jest rozmazana). Nawet jak księżyc jest w srodku tej osi to wychodzi bez abberacji i wmiare ostry, tylko w tym miejscu gdzie jest rozmazane wychodzi aberacja więc nie jest źle. Mozliwe że soczewka i matryca nie są w jednej płaszczyźnie, ale bardziej bym podejrzewał soczewke i przesunięcie jej osi. A projekt miałbyć raczej hobbystyczny i sprawdzenie czy się da i jak widać się da i to w sumie nienajgorzej. Szkoda że jakość na tym zdjęciu z samochodem wygląda jak crop z dużej fotki z wmiare przyzwoitego obiektywuZamieszczone przez SpydeRR
, ale jednak widać za co się płaci kupując L'ki
![]()
A z przesłonami doszedłem do etapu że większa już nic nie daje, może głębia większa, ale trudno mi to juz zaobserwować![]()
Jakby kogoś interesowało to moge zamieścić zdjęcia rozłożonego na części :cool:
a probowales wstawic druga soczewke jako okular, tak zeby powstala luneta galileusza (chyba jakos tak sie nazywalo najprostszy teleskop zrobiony z dwoch soczewek). Wtedy mozna by tak wyregulowac zeby na matryce swiatlo padalo prostopadle a nie pod katem.
a beda w kolorze bialym
moge Ci wyslac jakis padniety objektyw canona (nie dziala af) jakis kit 35-70 - moze szkielka beda lepsze?