witam!
zapraszam do komentowania (krytyka mile widziana)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
![]()
witam!
zapraszam do komentowania (krytyka mile widziana)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
![]()
Mam trzy uwagi Dymitri:
1. Niewłaściwa pora dnia na takie fotografie - rób zdjęcia wtedy, gdy słońce jest nisko nad hotyzontem (wschód, zachód), kup namiot bezcieniowy, albo naucz się różnych sztuczek ze swiatłem. W przeciwnym razie przepalenia na zmianę ze smolistymi cieniam zabiją Ci każde zdjęcie, że o urodzie światła i nasyceniu barw nie wspomnę
2. Kup okulary albo zaprzyjaźnij się z AFem - ostrość masz dramatycznie fatalną
3. Unikaj umieszczania głównego obiektu w centum kadru - szkolny błąd.
8 bardzo mi się podoba
Ewko ale jak zagonić żywego owada do namiotu bezcieniowego![]()
Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi
no tak ale to wtedy jest morderstwo czyli jak we fraszce: żywot motylka - szpilka
Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi
zgadzam się z przedmówcądo okulisty dodałbym że warto czasem zastanowić się nad krytyką, dymitri co do 3,4 i 5,7 jakie były faktycznie warunki oświetleniowe pytam bo mi to sztucznym oświetleniem trąci bardziej a nie złą porą dnia, ale to tak na marginesie pytam a nie że czepiam się
Ostatnio edytowane przez 1507 ; 28-04-2008 o 00:11
Ja z gory uprzedze ze mam monitor skaliborawny.
Dla mnie zdjecia sa przesycone, sporo szumu sie tam wkradlo i ten brak ostrosci ktory tez widze wyglada dla mnie jak spory crop(moge sie mylic). Co do makr malo sie znam ale te sa srednie.
To światło to nie przypadkiem fleszyk?
Oglądając zdjęcia sam mam wątpliwości, czy się do okulisty nie udać (bo, że monitor mam g.. to wiem).
3 - bardzo fajne było by ujęcie gdyby listek nie zasłaniał większości pająka
dziekuje za komentarze, opinie, sugestie ect.
czas sie ustosunkowac do nich.
moze zaczne od sprzetu jakim dysponuje, jest to mieszek do eos'a z obiektywem od zenita et, jak wiadomo w macrofotografii wazna jest ostrosc najwiekszej powierzchni owada, wiec przyslone przymykam na 11, 16 a co za tym idzie ciemno sie robi i bez flasha kiepsko. szumy w 400d na wyzszych iso zaczynaja denerwowac, tak wiec eksperymentuje z doswietlaniem. ostatnia fotka rowniez jest z flash-em zrobiona, 430ex + tektura majaca na celu dzialac jak sufit. co do ostrosci to af polega na kiwaniu sie do przodu i do tylu i refleksie. crop-owane sa lecz w nie wielkim stopniu, po odsunieciu obiektywu o 10-15cm robale staja sie naprawde duze..
czekam na kolejne komentarze, w koncu sam sie czlowiek niczego nie nauczy
pozdrawiam!!