Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: RAW do JPG - utrata kolorow

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Bzdura. Karta grafiki i tak wyświetla tylko 8 bitów/kanał
    może i masz racje, nie bede się klucil. Zastanawiam się tylko po co w ustawieniach ekranu jest mozliwosc zmiany 'glebi kolorow' 16/32 bity? Możesz to wytlumaczyc?

A co do ostrosci to w DPP przy wywolaniu nie ma takich bajerow, a zabawa w stylu to ja zmienie sharpness zdjecia z 5 na 10 przy obrobce RAW tylko po to zeby przy konwersji na JPG jak strace ta ostrosc to zebym jej tak naprwade nie stracil, no prosze :0 to jest smieszne.
    rawa nie ostrzy sie przy wywoływaniu (suwakami), a dopiero pod koniec edycji korzystajac USM. RAW nie jest po to aby otrzymac ostrzejsze fotki, tylko po to aby otrzymac pliki o wiekszej glebi bitowej, duzo bardziej nadajace sie do obrobki niz skompresowane jpegi

Podsumowując co z tego ze Raw daje mozliwosc obróbki zdjęcia (balans bieli, kontrast, kolory) skoro potem tracimy to.
    jest taki dzial na forum z lekcjami ludzi dużo bardziej zaznajomionych z obróbka cyfrowa niz ja. Wejdź, poczytaj. RAW to negatyw. Dopiero potem go wywołujesz. Podczas obróbki na plikach o niższej glebi (np 8bit) straty jakości obrazu (vs pliku 16bit) są dużo bardziej widoczne (i tiff to nie sciema).

Pozdr
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 30-04-2008 o 12:30
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    może i masz racje, nie bede się klucil. Zastanawiam się tylko po co w ustawieniach ekranu jest mozliwosc zmiany 'glebi kolorow' 16/32 bity? Możesz to wytlumaczyc?
    Oczywiście. Systemy pracują z głębią 8 bitów na kanał, co przy 3 kanałach (RGB) daje 24 bity, a do tego jest dodatkowe 8 bitów na dane niezwiązane z kolorem - np. na kanał alpha, czyli przezroczystość. Przy wyświetlaniu 16-o bitowym masz już konkretnie uwaloną paletę. Systemy operacyjne, aplikacje, cały tor wizyjny są jak narazie maks. 8-o bitowe (z drobnymi wyjątkami, które na razie i tak są praktycznie nie do wykorzystania)
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 30-04-2008 o 14:17

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    powalające różnice kolorystyczne między sRGB a aRGB mogą wynikać wyłącznie:

- ze złego ustawienia zarządzania barwą, bądź używania aplikacji pozbawionych zarządzania barwą
    - z używania monitora szerokogamutowego (tylko w przypadku zdjęć zawierających mocno wysycone barwy wykraczające poza gamut sRGB, czyli przede wszystkim żywe, jaskrawe zielenie)

W poprawnie skonfigurowanych aplikacjach z zarządzaniem barwą różnica może być w najlepszym razie aptekarska
    Skoro różnica jest taka aptekarska to powiedz mi po co komu przestrzeń adobergb która jest przecież większa ??

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soundman Zobacz posta
    Skoro różnica jest taka aptekarska to powiedz mi po co komu przestrzeń adobergb która jest przecież większa ??
    Nie zawsze chodzi o wielkość, często też liczy się dopasowanie. Przestrzeń aRGB jest lepiej dopasowana np. do przestrzeni CMYK - sRGB mimo, iż objętościowo większa od CMYK-a, miejscami go przycina. Efektem takiego stanu rzeczy jest np. to, że nawet najbardziej wysycony żółcień z przestrzeni sRGB nie odpowiada czystemu żółcieniowi CMYK. Sytuacja komplikuje się jeszcze bardziej, gdy używamy - dajmy na to - szerokogamutowej drukarki pigmentowej, o wzbogaconym zestawie kolorantów - znowu przestrzeń sRGB zaczyna stanowić ograniczenie, przycina jej najbardziej jaskrawe kolory i nie pozwala wykorzystać 100% możliwości. Dlatego jeśli komuś zależy na tym, by "nie uronić" barw możliwych do uzyskania na danym urządzeniu wyjściowym, powinien dopasować przestrzeń edycyjną do jego możliwości.

A monitor nie ma tu nic do rzeczy - jest trochę jak dziurka od klucza, nie pozwala zobaczyć wszystkich barw, które zarejestrował aparat cyfrowy, slajd, czy negatyw.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 30-04-2008 o 20:30

Domyślnie

No ok zgodze sie z tym tylko piszesz jeszcze że różnica powinna być aptekarska natomiast ja różnice widzę w momencie kiedy w ustawianiach RAW a zmieniam jak ma być on wywołany czy w sRGB czy aRGB i wtedy podgląd się zmienia.... musze jeszcze wywołać jedno zdjęcie z dwoma profilami i zobaczyc ale dodam że fotka z koncertu z jaskrawą zielenią i czerwonym... Ale różnicę widziałem również w barwie skóry...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soundman Zobacz posta
    No ok zgodze sie z tym tylko piszesz jeszcze że różnica powinna być aptekarska natomiast ja różnice widzę w momencie kiedy w ustawianiach RAW a zmieniam jak ma być on wywołany czy w sRGB czy aRGB i wtedy podgląd się zmienia.... musze jeszcze wywołać jedno zdjęcie z dwoma profilami i zobaczyc ale dodam że fotka z koncertu z jaskrawą zielenią i czerwonym... Ale różnicę widziałem również w barwie skóry...
    Jaki monitor i jaka aplikacja?

Domyślnie

Ja Raw obrabiam w Lightroom. Dodatkowo pamiętajmy o skalibrowaniu monitora i o tym że po wywołaniu labach dopiero będzie widać różnice.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mk307 Zobacz posta
    Ja Raw obrabiam w Lightroom. Dodatkowo pamiętajmy o skalibrowaniu monitora i o tym że po wywołaniu labach dopiero będzie widać różnice.
    Sztuka polega właśnie na tym, by różnicy nie było. Po to właśnie kalibruje się monitor, profiluje lab, korzysta z aplikacji z zarządzaniem barwą i stosuje softproofing, oraz odpowiednie oświetlenie.

Domyślnie

Już zapomniałem, że mój aparat może cokolwiek robić w JPG.
    Po pierwszym otwarciu zdjęć w C1 zawsze towarzyszy myśl, – jakie te fotki, zwłaszcza w kolorach, półcieniach słabiutkie.

Dopiero dopracowując wybrany kadr widzę jak wiele ukrytych informacji jest w pliku RAW.
    To tak jakbym zdjęcie robił na nowo.
    Przykładowo posługując się C1 i Gimp’em można wszystko wg swoich upodobań, dosłownie wszystko zrobić z kadrem, problem czy to będzie się innym podobać czy też nie zostaje otwarty.

Ważne, aby autorowi zdjęcia się np. ołowiany ocean podobał.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

tekst który może zainteresować forumowiczów:

http://prophotolife.com/2008/04/29/t...he-real-story/

Pozdr.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów