Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: RAW do JPG - utrata kolorow

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie RAW do JPG - utrata kolorow

No coz, myslalem ze nie da sie na monitorze zobaczyc roznicy ale jednak.
    Wywoluje RAWY do JPGOW (350 dpi, maksymalna jakosc) za pomoca programu dolaczonego do eosa czyli digital photo professional. I co widze, rawy super barwy - jpg utrata jakosci mimo iz plik z 18 mb robi sie powiedzmy 14mb wiec utrata nie powinna byc az tak widoczna.
    No i teraz nasuwa sie pytanie czy sciagnac jakis inny program ktory przy zamianie RAW - JPG nie bedzie az tak stratny czy po prostu tak juz jest i koniec. Oczywiscie idac dalej - musze miec jpg zeby zaniesc to do Profilabu. Nie sadzilem ze przy tak duzym pliku jpg barwy beda zanikaly w stosunku do rawow troche sie rozczarowalem.
    Moze znacie na to jakis patent?

Pozdrawiam
    T.
    CANON 40D + EF 24-105L

Domyślnie

no wiec tak, ja tez tak miale jak wywoływałem rawy w photoshopie. co sie później okazało przy zapisywaniu rawów na jpg program pytał sie mnie czy zapisać jak w obszrze roboczym czy cos takiego czy zapisac jak barwy monitora czy cos takliego( nie pamietam jz tego) ale po tym juz rawy wygladaly jak jpg.

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niestety tu nie chodzi do konca o kolory, gdyby to tylko byla roznica w tonie barw ze np. po zamianie na jpg jest zdjecia bardziej czerwone albo bardziej zolte to jeszcze luz. Mnie przeraza ostrosc robi sie lekkie mydlo zdjecie po zamianie traci szczegoly. Co do zamiany Rawa na jpg przy uzyciu Photoshopa, to moim zdaniem Photoshop robi to gozej niz DPP.
    Ponizej zalaczam Preent screnna na ktorym bedziecie widzieli o co dokladnie chodzi.

lewe = RAW prawe = JPG
    Tomek
    CANON 40D + EF 24-105L

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Co do kolorów: myślę, że oglądasz RAWy w przestrzeni adobeRGB, a zapisujesz jpeg w sRGB. sRGB to przestrzeń zawierająca mniej kolorów niż adobeRGB, stąd też subtelne odczucia mogą być różne. Przeglądarka windows nie odtwarza poprawnie innej przestrzeni niż sRGB, do tego też dużo zależy od tego czy masz ustalony profil systemowy dla monitora, czy też bazuje na ust.domyślnych, stąd też ten sam obraz może być wyświetlany nieco inaczej w windowsie, a inaczej w programach takich jak DPP czy PS.
    Co do utraty szczegółów: obraz RAW-TIFF to obraz nieskompresowany bezstratny, JPEG to format stratny tym bardziej im zaniżasz jakość zapisywanego pliku. DPP zdaje się, że zapisuje go w jakości 10, PS-em możesz go zapisać w jakości 12. Tak w ogóle to też nie bez znaczenia jest wyostrzenie przed zapisem jpeg by zachować wyrazistość detali. Nie jestem mocny w DPP, nie używam go specjalnie, ponieważ moim zdaniem wywołania jakie daje są zbyt płaskie, ale czy w dpp jest jakieś narzędzie do wyostrzania?
    Co do załączonogo screena: wybacz, ale konia z rzędem temu kto dostrzeże jakąś istotną różnicę w kolorystyce czy detalach pomiędzy tymi dwoma obrazkami w tej jakości. W 1024 na 768 jak dla mnie wygląda to tak samo.
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Mellan nie widzisz to ja Ci wskażę Na samym śrdoku zdjęcia, refleksy jasnej zieleni w RAW sa jaśniejsze niz w JPG
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie znam tego programu, ale aż tak duże różnice wynikają najprawdopodobniej z niedoskonałości jego modułu zarządzania barwą, bądź nakrzaczenia w ustawieniach tegoż. Jeśli masz wątpliwości - wywołaj RAW do TIFF-a, a potem otwórz go w PS i tam zapisz do jpg, a potem porównaj jedno i drugie.

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Miałem problem z wyblakłością kolorów przy oglądaniu w przeglądarce. Od kiedy zapisuję w sRGB kolory są takie jakie ustawiłem w RAWie podczas zapisywania do JPG.
    Założyłem nawet kiedyś podobny wątek, możesz zajrzeć http://canon-board.info/showthread.php?t=32090
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    Mellan nie widzisz to ja Ci wskażę Na samym śrdoku zdjęcia, refleksy jasnej zieleni w RAW sa jaśniejsze niz w JPG
    Ej ,Paenka

Zadałem sobię chwilkę, by zbadać bliżej ten screen. Porównałem kolorowe histogramy obydwu. Fakt, ten po prawej zawiera nieco więcej zieleni i czerwieni, poziom niebieskiego jest ten sam. Z ciekawości skonwertowałem oba pliki do CMYK, bo skoro ma być drukowane, to tak czy inaczej pliki zostaną skonwertowane w labie. Niestety, różnice są tak detaliczne, że nie przypuszczam by po wydruku czymś się różniły.
    Załączam link do ten sam screen z naniesionymi histogramami. U góry oryginały sRGB, na dole po konwersci do CMYK.
    C-F-K - forever

Początki nałogu

Domyślnie

[QUOTE=Tomek W.;464112]Niestety tu nie chodzi do konca o kolory, gdyby to tylko byla roznica w tonie barw ze np. po zamianie na jpg jest zdjecia bardziej czerwone albo bardziej zolte to jeszcze luz. Mnie przeraza ostrosc robi sie lekkie mydlo zdjecie po zamianie traci szczegoly. Co do zamiany Rawa na jpg przy uzyciu Photoshopa, to moim zdaniem Photoshop robi to gozej niz DPP.
    Ponizej zalaczam Preent screnna na ktorym bedziecie widzieli o co dokladnie chodzi.

A zmieniałeś może stopień wyostrzania?

Uzależniony

Domyślnie

Paenka, wlasnie pokazalas i udowodnilas, ze faceci to daltonisci. cos w tym jest.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów